Wszystkie newsy
2014-05-09 | 06:00
Żywienie
Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla
Nadchodzące lato sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a dla wielu Polaków oznacza również grillowanie w ogrodzie. Aby był to nie tylko miły, ale i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu należy pamiętać o używaniu akcesoriów neutralizujących szkodliwe działanie dymu z paleniska. Tradycyjną karkówkę warto natomiast zastąpić chudym mięsem i dużą ilością warzyw.
2014-05-08 | 06:40
Dziecko
Wegetarianizm dzieci nadal budzi wiele kontrowersji
Chociaż Ministerstwo Zdrowia już w ubiegłym roku uznało, że dieta wegetariańska nie zagraża dziecku, rodzice wielu maluchów nadal uważają, że wybierając taki sposób żywienia, dziecko pozbawiane jest możliwości prawidłowego rozwoju. Aktorka i pasjonatka gotowania, Monika Mrozowska, wbrew obiegowej opinii, dla swoich córek wybrała jednak dietę bezmięsną.
2014-05-08 | 06:20
Żywienie
Ponad 90 proc. matek deklaruje wybieranie produktów bez konserwantów w składzie
Większość rodziców małych dzieci negatywnie postrzega konserwanty i deklaruje, że unika podawania dzieciom produktów zawierających tego typu substancje. Tymczasem nie wszystkie z nich mają szkodliwe działanie dla organizmu. Przy planowaniu zdrowej diety najważniejsze jest, by ograniczyć ilość sztucznych konserwantów na rzecz ich naturalnych odpowiedników.
2014-05-07 | 06:45
Żywienie
Prowadzący program „Top Chef”: w większości szkolnych stołówek nie przestrzega się norm żywieniowych
90 proc. jadłospisów w szkolnych stołówkach jest układanych w niewłaściwy sposób. Normy żywienia dla dzieci w wieku szkolnym zostały określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci kulinarni podkreślają jednak, że są one normami tylko z nazwy. W praktyce to jedynie dobre rady i nikt nie ma obowiązku ich przestrzegać. W efekcie co piąte dziecko w Polsce jest otyłe.
2014-05-06 | 06:35
Żywienie
Indeks glikemiczny powinien być wskazówką, a nie wyznacznikiem zdrowego odżywiania
Indeks glikemiczny pomaga w doborze zdrowych pokarmów, jednak nie może być jedynym wyznacznikiem zdrowej diety. Za bardziej użyteczny parametr uważa się obecnie ładunek glikemiczny, który pozwala dokładniej określić wpływ żywności na poposiłkowe stężenie cukru we krwi. Należy pamiętać, że zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny powinny być brane pod uwagę jedynie w przypadku produktów węglowodanowych.
2014-05-06 | 05:55
Kariera
Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego
Aż 51 proc. pracowników europejskich firm nie potrafi poradzić sobie ze stresem. Brak odpowiedniej jakości życia oraz długotrwały stres sprawiają, że coraz więcej osób zmaga się z problemem wypalenia zawodowego. Jednak nawet drobna zmiana diety czy wzmożona aktywność fizyczna mogą pomóc w radzeniu sobie z tym problemem.
2014-05-05 | 06:10
Dziecko
Przekąski ze szkolnych sklepików mogłyby pomagać dzieciom w nauce. Obecnie są głównie źródłem pustych kalorii
Dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać pięć posiłków dziennie o równomiernie rozłożonej wartości energetycznej. To pomoże im utrzymać dobrą koncentrację przez cały dzień oraz uniknąć otyłości. Aby tak było, sklepiki szkolne powinny pełnić prozdrowotną rolę i oferować pełnowartościowe produkty spożywcze.
2014-04-30 | 07:10
Media
Grzegorz Łapanowski o programie „Top Chef”: poziom jest wyższy niż w poprzedniej edycji
Prowadzący w Polsacie „Top Chef” Grzegorz Łapanowski jest pod wrażeniem umiejętności uczestników tej edycji show. Jego zdaniem poziom jaki reprezentują jest wyższy niż kucharzy z poprzedniego sezonu. Cieszy go również, że program promuje tradycyjne polskie produkty spożywcze.
2014-04-29 | 06:20
Żywienie
Potrawy gotowane przy użyciu wody filtrowanej mają lepszy smak
Kucharze na całym świecie przekonują, że potrawy przygotowywane na bazie wody filtrowanej są smaczniejsze. Znani restauratorzy i eksperci kulinarni w Europie od lat gotują wyłącznie na niej. Ostatnio zwyczaj filtrowania staję się coraz bardziej popularny także w Polsce.
2014-04-28 | 06:35
Farmacja
Polacy chętnie sięgają po suplementy diety. Rośnie ich sprzedaż i ceny
Polacy coraz częściej i coraz chętniej kupują suplementy diety. Wybierane są przede wszystkim te produkty, które mogą uzupełnić codzienną dietę o niezbędne witaminy i minerały – stanowią one połowę sprzedaży w tym segmencie. Konsumenci chętnie sięgają też po specyfiki mające służyć zdrowiu i urodzie. Wartość rynku suplementów diety z roku na rok systematycznie rośnie. W ubiegłym roku na takie produkty Polacy wydali ponad 3 miliardy złotych.
2014-04-24 | 06:45
Żywienie
Przy odpowiedniej diecie i treningu fizycznym do wakacji można zrzucić nawet 20 kilogramów
Do wakacji pozostały jeszcze dwa miesiące. To wystarczający czas, aby zadbać o sylwetkę przed założeniem kostiumu kąpielowego. Umiejętnie łącząc dietę i aktywność fizyczną, do lipca można zgubić nawet 20 kilogramów.
2014-04-18 | 06:50
Żywienie
Dzięki specjalnym trikom można oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków
Zanim zaczną się rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole, warto tak opracować taktykę spożywania posiłków, żeby waga w ciągu kilku dni nie wzrosła. Święta wyjątkowo nie sprzyjają odchudzaniu i trzeba niezwykle silnej woli, żeby oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków. Dietetycy zachęcają do zwrócenia uwagi na to, co jemy i w jakich ilościach.
2014-04-18 | 06:20
Żywienie
Zdrowa osoba może zjeść 10 jajek tygodniowo. Należy uwzględnić również te wykorzystane do przyrządzania potraw
Jajka są nieodłącznym atrybutem Wielkanocy. Potrawy na bazie jajek są podstawą najpopularniejszych świątecznych przepisów, a także jednym z najlepiej zbilansowanych produktów odzwierzęcych. Zawierają aminokwasy egzogenne oraz lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, zwłaszcza podczas świąt, by nie przekroczyć rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia dawki 10 sztuk tygodniowo.
2014-04-18 | 06:10
Przemysł spożywczy
Polacy marnują ok. 2 mln ton żywności. Zbyt dużo kupują i przygotowują za duże porcje
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, za co w większości odpowiedzialny jest sektor produkcji. Jednak konsumenci również mają znaczący udział w statystykach. Polacy wyrzucają ok. 2 mln ton żywności. Zmniejszenie tej skali nie jest trudne – wystarczy zmiana kilku nawyków żywieniowych.
2014-04-17 | 06:20
Nowe technologie
Mobilna aplikacja pomaga w przygotowaniu potraw na święta
Dzięki mobilnym aplikacjom na tablety i smartfony przygotowania do Wielkanocy mogą okazać się łatwiejsze niż dotychczas. Można ich używać bezdotykowo, co ułatwia korzystanie z nich podczas gotowania. Wszystkie urządzenia wyposażone w system Windows posiadają aplikację „przepisy.pl”. Ma ona do dyspozycji kilka tysięcy przepisów, w tym kilkaset wersji wideo.