Wszystkie newsy

2014-04-01 | 06:20
Żywienie
Cukier jest często ukryty w produktach spożywczych pod innymi nazwami Wszystkie newsy

Cukier jest często ukryty w produktach spożywczych pod innymi nazwami

Otyłość, próchnica, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO spożycie cukru nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zastosowanie się do tych zaleceń może być trudne, ponieważ etykiety produktów spożywczych są często mylące.
więcej
2014-03-31 | 06:00
Żywienie
Mężczyźni częściej niż kobiety zamawiają jedzenie do domu. Najczęściej pizzę, burgery i chińszczyznę

Mężczyźni częściej niż kobiety zamawiają jedzenie do domu. Najczęściej pizzę, burgery i chińszczyznę

Mężczyźni zamawiają jedzenie do domu znacznie częściej niż kobiety. Przyczyną zazwyczaj jest wygoda lub brak umiejętności kulinarnych. Panowie najchętniej zamawiają pizzę i coraz bardziej popularne burgery.
więcej
2014-03-21 | 06:55
Sport
Mariola Bojarska-Ferenc: Istnieje ponad 200 rodzajów zajęć fitness. Każdy znajdzie coś dla siebie

Mariola Bojarska-Ferenc: Istnieje ponad 200 rodzajów zajęć fitness. Każdy znajdzie coś dla siebie

Wczesna wiosna to ostatni moment, aby zadbać o sylwetkę przed sezonem wakacyjnym. W osiągnięciu szczupłego i jędrnego ciała, które będzie się nienagannie prezentować w bikini, pomoże odpowiednio skomponowana dieta i regularna aktywność fizyczna. Jednak aby ćwiczenia stały się przyjemnym punktem dnia, a nie przykrym obowiązkiem, należy dobrać ich rodzaj do trybu naszego życia, stanu zdrowia, a nawet osobowości.
więcej
2014-03-21 | 06:00
Handel
Polacy coraz częściej sięgają po lekkie alkohole i whisky. Spada popularność wódki

Polacy coraz częściej sięgają po lekkie alkohole i whisky. Spada popularność wódki

Polacy piją mniej wódki, za to z roku na rok coraz popularniejsze stają się wina i lekkie trunki – wynika z danych działającej w branży alkoholowej firmy CEDC. Rośnie również sprzedaż alkoholi z wyższej półki cenowej, np. whisky.
więcej
2014-03-20 | 06:10
Żywienie
Kobiety ciężarne nie powinny jeść więcej. Ważne jest jednak zwiększenie substancji odżywczych w diecie

Kobiety ciężarne nie powinny jeść więcej. Ważne jest jednak zwiększenie substancji odżywczych w diecie

Wysokokaloryczna dieta bogata w produkty przetworzone może doprowadzić do powikłań ciąży i porodu. Lekarze i dietetycy apelują, by kobiety ciężarne zwróciły uwagę przede wszystkim na jakość, a nie ilość spożywanych produktów. W ciąży ważna jest różnorodność i regularność posiłków. Aby zapobiec dolegliwościom pokarmowym, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną i picie wystarczającej ilości wody.
więcej
2014-03-19 | 06:20
Żywienie
Ewa Wachowicz: Jestem ogromną przeciwniczką produktów light

Ewa Wachowicz: Jestem ogromną przeciwniczką produktów light

Ewa Wachowicz przyznaje, że pozwala sobie na słodkie przekąski, jednak przyrządza je ze składników, które nie wpływają na wzrost wagi. Prowadząca program „Ewa gotuje” nie należy do zwolenników produktów oznakowanych jako light. Zminimalizowanie zawartości tłuszczu oznacza dla producentów żywności konieczność podwyższenia ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, m.in. w celu zachowania walorów smakowych.
więcej
2014-03-17 | 06:40
Żywienie
Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w kuchni na całym świecie. Wyszczuplić sylwetkę pomogą także: anyż, imbir, bazylia, kminek czy cynamon.
więcej
2014-03-14 | 06:20
Zdrowie
Duża część chorób nowotworowych zależy od diety, a nie genów

Duża część chorób nowotworowych zależy od diety, a nie genów

Za 25 proc. zgonów w Polsce odpowiadają nowotwory. Mimo że duża część tych chorób wynika z niewłaściwego stylu życia, wiedza na temat ich profilaktyki jest niewielka. Ważnymi czynnikami ryzyka raka są nadwaga, otyłość, niska aktywność fizyczna oraz dieta bogata w tłuszcz, przetworzone węglowodany, czerwone mięso, wędliny, sól i alkohol. Działanie antyrakowe wykazują przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach.
więcej
2014-03-11 | 06:30
Żywienie
Waga analizująca skład ciała pomaga w ustaleniu odpowiedniej diety

Waga analizująca skład ciała pomaga w ustaleniu odpowiedniej diety

Na rynku dostępny jest szereg produktów ułatwiających pracę nad własnym ciałem i dążenie do idealnej formy. Wśród nich znajdują się wagi-analizatory składu ciała, dzięki którym można nie tylko się zważyć, lecz także już w 30 sekund sprawdzić strukturę i masę swojego ciała. Maszyna mierzy zawartość mięśni i tłuszczu w organizmie oraz poziom jego nawodnienia. Tak wyspecjalizowana waga to pomocne narzędzie w planowaniu diety.
więcej
2014-03-11 | 06:20
Żywienie
Mleko z mlekomatów zachowuje w całości wszystkie składniki odżywcze

Mleko z mlekomatów zachowuje w całości wszystkie składniki odżywcze

Mleko prosto od krowy jest najzdrowsze, bo nie jest poddane pasteryzacji czy sterylizacji, dzięki czemu zachowuje w całości wszystkie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Mieszkańcy dużych miast świeże mleko mogą kupić w specjalnych automatach zwanych mlekomatami. Urządzenia na świecie biją rekordy popularności. W Belgii jest ich ok. 500, we Francji 400, a we Włoszech prawie 1,5 tys. W Polsce stoi ich dopiero kilkadziesiąt.
więcej
2014-03-10 | 06:20
Zdrowie
Polacy zaczęli filtrować wodę kranową. Jej picie jest bezpieczne

Polacy zaczęli filtrować wodę kranową. Jej picie jest bezpieczne

Modę na picie filtrowanej wody zapoczątkowano w krajach zachodnich. Namawiają do niej nie tylko celebryci i politycy, lecz także restauratorzy, którzy przyznają, że przyrządzanie potraw na bazie wody filtrowanej znacznie poprawia ich smak. Efekty filtracji widać chociażby na przykładzie herbaty. Esencja przygotowana z filtrowanej wody jest klarowna, aromatyczna i pozbawiona nieestetycznego osadu.
więcej
2014-03-06 | 05:55
Konsument
Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie

Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie

Polacy spożywają śladowe ilości owoców morza, głównie z powodu wysokiej ceny i braku tradycji kulinarnej. W przeliczeniu na jednego mieszkańca konsumpcja ryb i owoców morza w Polsce wynosi rocznie ponad 12 kg, z czego owoce morza to zaledwie 1/4 kg. Oprócz najpopularniejszych w Polsce krewetek, które są dostępne w sklepach w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza spożywamy głównie w restauracjach i sushi barach.
więcej
2014-03-05 | 06:20
Żywienie
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej

Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej

Odkąd składniki wielu egzotycznych potraw stały się dostępne, Polacy chętnie zaczęli sięgać po dania z innych krajów. W tym roku, według raportu Trendy w Smaku, na świecie dominować będą, dobrze znane również Polakom, kuchnie – meksykańska i indyjska. Popularność dzięki mistrzostwom świata w piłce nożnej zyskać może także nie do końca odkryta kuchnia brazylijska.
więcej
2014-03-04 | 06:10
Handel
Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie

Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie

W ubiegłym roku o 7 procent wzrosła w Polsce konsumpcja ryb. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg rocznie. Dla porównania, statystyczny Norweg zjada rocznie 46 kg ryb, a Portugalczyk – niemal 60 kg. Zdaniem ekspertów z powodu zmniejszających się światowych zasobów i rosnących cen perspektywy dla polskiego rynku nie są najlepsze.
więcej
2014-03-03 | 06:35
Żywienie
W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych

W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych

Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
więcej