Wszystkie newsy

2014-06-20 | 06:10
Dziecko
Konserwanty zawarte w jedzeniu wywołują u dzieci rozdrażnienie Wszystkie newsy

Konserwanty zawarte w jedzeniu wywołują u dzieci rozdrażnienie

Dzieci, które spożywają produkty z dużą ilością konserwantów, stają się niespokojne i marudne. Mogą też mieć problemy z zasypianiem. Konserwanty są szczególnie groźne dla dzieci z zespołem ADHD, bo jeszcze bardziej je pobudzają. Szkodliwe substancje można wypłukać z organizmu wraz z moczem w czasie od 4 do 12 godzin, pod warunkiem że dziecko będzie spożywało dużo płynów.
więcej
2014-06-18 | 06:10
Dom i ogród
Grille otwarte wciąż najbardziej popularne wśród Polaków. Powoli rośnie też zainteresowanie bardziej praktycznymi grillami zamkniętymi

Grille otwarte wciąż najbardziej popularne wśród Polaków. Powoli rośnie też zainteresowanie bardziej praktycznymi grillami zamkniętymi

W sezonie wiosenno-letnim Polacy wciąż bardzo chętnie grillują. Duży obecnie wybór grilli sprawia, że klienci zaczynają rezygnować z otwartych grilli, opalanych węglem drzewnym, na rzecz tych zamkniętych oraz elektrycznych czy gazowych, które można eksploatować niezależnie od pory roku. W dodatku potrawy przyrządzane na tego typu sprzęcie, zwłaszcza na grillach zamkniętych, pieką się szybciej i są smaczniejsze.
więcej
2014-06-16 | 06:20
Zdrowie
Waga Polaków wciąż niebezpiecznie wzrasta. To efekt odwróconej piramidy żywieniowej

Waga Polaków wciąż niebezpiecznie wzrasta. To efekt odwróconej piramidy żywieniowej

Nadmierna masa ciała to problem ponad połowy dorosłych mieszkańców naszego kraju. Nadwaga i otyłość coraz częściej dotyka również dzieci. Wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów. Dietetycy apelują, że aby zatrzymać epidemię chorób cywilizacyjnych, konieczne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.
więcej
2014-06-10 | 06:00
Żywienie
Ruszył sezon na pikniki

Ruszył sezon na pikniki

Piknikowanie staje się jedną z najpopularniejszych form letniego wypoczynku wśród Polaków. Planując posiłek na świeżym powietrzu, warto pamiętać o odpowiednich akcesoriach, które będą praktyczne, wielofunkcyjne oraz będą zajmowały niewiele miejsca.
więcej
2014-06-09 | 06:25
Przemysł spożywczy
Zwolenników slow food nie brakuje. Jednak taka żywność wciąż jest droga i trudno dostępna

Zwolenników slow food nie brakuje. Jednak taka żywność wciąż jest droga i trudno dostępna

Ruch slow food zakłada ochronę ginących gatunków roślin i zwierząt oraz niespieszne smakowanie żywności. Jego promocja wymaga dużych nakładów finansowych, a same produkty nie są masowo dostępne, głównie ze względów finansowych. Prawdopodobnie slow food pozostanie więc ruchem niszowym, który będzie wyszukiwał i promował regionalne, oryginalne produkty. Trudno więc spodziewać się, by w jakimkolwiek stopniu zagroził tradycyjnym producentom.
więcej
2014-06-02 | 06:20
Żywienie
Stewia zamiast cukru. Jest zdrowsza i nie ma kalorii

Stewia zamiast cukru. Jest zdrowsza i nie ma kalorii

Liście stewii są ponad 200 razy słodsze od cukru. To alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, schudnąć, chorują na cukrzycę lub nie tolerują fruktozy. Ich właściwości doceniły już wielkie koncerny spożywcze, wprowadzając na rynek popularne napoje słodzone w ten sposób. W domowej kuchni stewię od lat 70. wykorzystują Japończycy, od setek lat mieszkańcy Ameryki Południowej.
więcej
2014-05-27 | 06:20
Zdrowie
Gwałtowna reakcja alergiczna po kilkunastu minutach może zakończyć się śmiercią

Gwałtowna reakcja alergiczna po kilkunastu minutach może zakończyć się śmiercią

Blednięcie, pocenie się, zburzenia równowagi, obrzęki i przyspieszenie akcji serca mogą być objawami wstrząsu anafilaktycznego, czyli gwałtownej reakcji alergicznej. U dzieci wywołują ją zwykle alergeny pokarmowe, u dorosłych leki oraz jad owadów. Jeżeli choremu nie zostanie udzielona natychmiastowa pomoc, w ciągu kilkunastu minut może dojść do zgonu. O przeżyciu poszkodowanego decydują często sekundy, dlatego też zarówno pacjent, jak i jego bliscy powinni być przeszkoleni w kwestii postępowania w przypadku wystąpienia objawów wstrząsu.
więcej
2014-05-23 | 06:35
Psychologia
W walce z otyłością pomóc może psychodietetyk

W walce z otyłością pomóc może psychodietetyk

Problem otyłości wiąże się nie tylko ze złymi nawykami żywieniowymi, lecz także złożonymi problemami psychologicznymi i społecznymi. Walka z nadwagą wymaga wielowymiarowego podejścia i oprócz pomocy dietetyka coraz częściej potrzebna jest również konsultacja psychodietetyczna.
więcej
2014-05-21 | 06:20
Żywienie
Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Nieco zapomniana tradycja piknikowania powraca do łask. Warto zadbać o to, by produkty z piknikowego koszyka były nie tylko smaczne, lecz także odporne na długą podróż i zdrowe. Powinny też długo zachowywać swoje właściwości smakowe.
więcej
2014-05-19 | 06:20
Żywienie
Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować

Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować

Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
więcej
2014-05-16 | 06:35
Zakupy
Zamiast wina czy piwa Polacy coraz chętniej sięgają po cydr. Sprzedaż tego alkoholu systematycznie wzrasta

Zamiast wina czy piwa Polacy coraz chętniej sięgają po cydr. Sprzedaż tego alkoholu systematycznie wzrasta

W tym roku sprzedaż cydru w Polsce może sięgnąć nawet 6 milionów litrów. To trzy razy więcej niż w ubiegłym sezonie. Porównując z winem, wódką czy piwem, sprzedaż nadal jest niewielka, ale jeszcze kilka lat temu cydr był w Polsce niemal nieznany.
więcej
2014-05-14 | 06:20
Żywienie
Makaron nie musi być kaloryczny. Najbardziej tuczące są sosy

Makaron nie musi być kaloryczny. Najbardziej tuczące są sosy

W powszechnej opinii istnieje przekonanie, że makaron jest tuczący. Jednakże produkt, powstały na bazie mąki, wody i jaj, w 200 gramach suchej masy makaronowej zawiera około 700 kalorii. Makaron po ugotowaniu zwiększa objętość, więc taka porcja w zupełności wystarczy, żeby zaspokoić głód trzech osób. Zawiera też wiele istotnych składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
więcej
2014-05-09 | 06:00
Żywienie
Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

Nadchodzące lato sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a dla wielu Polaków oznacza również grillowanie w ogrodzie. Aby był to nie tylko miły, ale i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu należy pamiętać o używaniu akcesoriów neutralizujących szkodliwe działanie dymu z paleniska. Tradycyjną karkówkę warto natomiast zastąpić chudym mięsem i dużą ilością warzyw.
więcej
2014-05-08 | 06:40
Dziecko
Wegetarianizm dzieci nadal budzi wiele kontrowersji

Wegetarianizm dzieci nadal budzi wiele kontrowersji

Chociaż Ministerstwo Zdrowia już w ubiegłym roku uznało, że dieta wegetariańska nie zagraża dziecku, rodzice wielu maluchów nadal uważają, że wybierając taki sposób żywienia, dziecko pozbawiane jest możliwości prawidłowego rozwoju. Aktorka i pasjonatka gotowania, Monika Mrozowska, wbrew obiegowej opinii, dla swoich córek wybrała jednak dietę bezmięsną.
więcej
2014-05-08 | 06:20
Żywienie
Ponad 90 proc. matek deklaruje wybieranie produktów bez konserwantów w składzie

Ponad 90 proc. matek deklaruje wybieranie produktów bez konserwantów w składzie

Większość rodziców małych dzieci negatywnie postrzega konserwanty i deklaruje, że unika podawania dzieciom produktów zawierających tego typu substancje. Tymczasem nie wszystkie z nich mają szkodliwe działanie dla organizmu. Przy planowaniu zdrowej diety najważniejsze jest, by ograniczyć ilość sztucznych konserwantów na rzecz ich naturalnych odpowiedników.
więcej