Wszystkie newsy
2013-12-23 | 08:20
Żywienie
Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy
W najnowszej książce kucharskiej Magdy Gessler zatytułowanej „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” znalazły się przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Z tomu można dowiedzieć się m. in., jak ważna jest jakość używanych produktów, a także gdzie w Polsce można znaleźć najlepsze kurki, kapustę czy ryby.
2013-12-17 | 08:00
Gwiazdy
Gwiazdy wspierają kampanię "Jeszcze żywy karp"
Karpie w Polsce są wciąż traktowane niehumanitarnie. Tony ryb najpierw transportowane są często bez wody i w nadmiernym stłoczeniu, a później zabijane na oczach klientów na bazarach i w punktach sprzedaży. Takiej sytuacji stanowcze „NIE” mówi Klub Gaja, który prowadzi kampanię „Jeszcze żywy karp”. Ambasadorami tej akcji są m.in. Magdalena Różczka, Olga Frycz, Magdalena Cielecka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz i Magdalena Popławka.
2013-12-16 | 09:00
Media
Konrad Gaca liczy na drugą edycję programu "Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu"
Konrad Gaca, specjalista żywieniowy z międzynarodowym tytułem Certified Nutrition Specialist, szerszej publiczności znany z programu „Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu” ma nadzieję na drugą edycję show. Decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła, ale dietetyk i tak ma obecnie mnóstwo pracy. Właśnie wydał poradnik o odchudzaniu, a w lutym otwiera w Warszawie własne Centrum Odchudzania.
2013-12-13 | 07:20
Żywienie
Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu
Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.
2013-12-11 | 06:10
Żywienie
Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol
Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.
2013-12-05 | 06:20
Żywienie
Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym
Wraz z popularnymi programami telewizyjnymi takimi jak "MasterChef", "Top Chef"czy "Kuchenne rewolucje" do Polski przyszła moda na gotowanie. Teraz kulinarna pasja kojarzy się przede wszystkim ze świadomym odżywianiem i przyjemnym hobby.
2013-12-03 | 06:30
Uroda
Są sposoby na zwiększenie wytwarzania kolagenu i spowolnienie procesu starzenia
Z wiekiem wytwarzanie kolagenu przez skórę zwalnia – jest to uwarunkowane hormonalnie. W produkcję tego białka zaangażowane są między innymi hormony tarczycy, hormony wzrostu i insulina. Począwszy od 25. roku życia skóra traci co roku 1 proc. kolagenu. Po 60. roku życia produkcja białka ustaje prawie całkowicie, na czym cierpią te narządy, które zawierają najwięcej kolagenu, czyli skóra, stawy, oczy i kości.
2013-12-02 | 07:00
Styl życia
Polacy wciąż rzadko jadają w restauracjch
Zaledwie 3 proc. Polaków jada regularnie w restauracjach. I choć mieszkańcy dużych miast chętniej korzystają z możliwości stołowania się na mieście, wyjście do lokalu w dalszym ciągu traktujemy jako sytuację odświętną.
2013-12-02 | 06:10
Żywienie
Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku
Jesienią i zimą mniej się ruszamy i wychodzimy z domu. Z tego powodu przybywa nam więc zbędnych kilogramów, a piękny wygląd traci nasza skóra, włosy i paznokcie. Specjaliści przekonują, że warto szczególnie w tym czasie zastosować odpowiednią dietę.
2013-11-29 | 09:35
Gwiazdy
Ewa Wachowicz nie odmawia sobie jedzenia
Ewa Wachowicz jest przeciwniczką diet, zabraniających jedzenia rzeczy, które lubimy. Jurorka kulinarnego show „Top Chef” woli jeść wszystko, ale z umiarem. Jedyną receptą na szczupły wygląd Ewy Wachowicz jest zdrowe i rozsądne odżywianie się, a nie konkretna dieta.
2013-11-27 | 09:20
Gwiazdy
Ewa Wachowicz: moda na gotowanie wcale mnie nie dziwi
Polacy pokochali gotowanie. W sklepach można do woli przebierać w produktach spożywczych nawet z najdalszych krańców świata, w telewizji programy kulinarne są w najlepszych czasach antenowych, a w internecie jest już ponad 3,5 tys. blogów kulinarnych.
2013-11-25 | 08:05
Książka
Dziś premiera książki Pascala Brodnickiego i Karola Okrasy
Dziś swoją premierę ma napisana przez Pascala Brodnickiego i Karola Okrasę książka kucharska "Pascal kontra Okrasa", w której znajdują się 104 przepisy kulinarne. Publikacja jest owocem ponad rocznej kampanii reklamowej stworzonej przez kucharzy dla marki Lidl.
2013-11-25 | 06:30
Zdrowie
Przesadne dbanie o zdrowe odżywianie to choroba groźna jak anoreksja i bulimia
Moda na szczupłą sylwetkę oraz kult zdrowego i dietetycznego odżywiania się, spowodowały pojawienie się niebezpiecznej przypadłości chorobowej - ortoreksji. To obsesyjne skupianie się na jakości jedzenia, któremu chory w konsekwencji podporządkowuje całe swoje życie. Przypadłość jest tak samo groźna jak anoreksja czy bulimia.
2013-11-22 | 06:10
Styl życia
Programy kulinarne napędziły klientów szkołom gotowania
"Kuchenne rewolucje", "Ugotowani", "Top chef" czy "Master chef", czyli liczne programy kulinarne emitowane w polskich stacjach telewizyjnych sprawiły, że gotowanie stało się czymś więcej niż zwykłym domowym zajęciem. Coraz częściej jest to pasja, którą chce się rozwijać. To powoduje, że rośnie zapotrzebowanie na szkoły gotowania, które oferują kursy pozwalające rozwijać umiejętności kulinarne.
2013-11-20 | 07:40
Żywienie
Odpowiednia dieta poprawia pracę mózgu
Zdrowa i zbilansowana dieta pomaga nie tylko w osiągnięciu zgrabnej sylwetki, ale również w nauce. Aby nasz mózg sprawniej pracował a czas spędzony nad książkami był na prawdę produktywny, powinniśmy zadbać o posiłki bogate w magnez, zdrowe węglowodany i glukozę. W okresie wytężonej pracy umysłowej jedzmy dużo orzechów, razowe pieczywo, kaszę gruboziarnistą i suszone owoce.