Wszystkie newsy
2014-01-16 | 06:20
Żywienie
Popularna dieta paleo może być niebezpieczna dla zdrowia
Dieta paleo, zwana jest również dietą jaskiniowca, dietą epoki kamienia łupanego czy dietą paleolityczną. Składa się z trzech etapów, które mają eliminować szkodliwe dla organizmu produkty sztuczne. Ci, którzy ją propagują, zapewniają, że pozwala ona zgubić nawet 20 kg w ciągu pół roku. Przy sporządzaniu posiłków wystarczy tylko kierować się zasadami przodków: postawić na białka i tłuszcze, a zrezygnować z węglowodanów. Dietetycy zalecają jednak dużą ostrożność w jej stosowaniu.
2014-01-14 | 06:40
Zdrowie
Konrad Gaca z "Fat Killers. Zabójcy tłuszczu": otyłość Polaków jest przerażająca
Dietetyk Konrad Gaca, znany z programu "Fat Killers. Zabójcy tłuszczu", jest zaniepokojony otyłością Polaków. – Mamy najwyższy współczynnik wzrostu otyłości wśród dzieci. To jest przerażające – uważa dietetyk. Jego zdaniem wiele zależy od rodziców, którzy powinni zadbać o aktywny sposób spędzania wolnego czasu dzieci i wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe.
2014-01-13 | 06:55
Żywienie
Coraz więcej gwiazd przechodzi na wegetarianizm. Ostatnio Olga Frycz
Wegetarianizm to coś więcej niż tylko modna dieta, to styl życia – przekonują polskie gwiazdy. Rezygnację z jedzenia mięsa łączą z walką o prawa zwierząt. Do grona gwiazd niejedzących mięsa co chwilę dołączają kolejne. Ostatnio także Olga Frycz.
2014-01-10 | 06:30
Żywienie
Polska kranówka jest równie wartościowa jak butelkowane wody mineralne
Polską kranówkę można bezpiecznie pić. Lekarze zapewniają, że aby była zdatna do spożycia nie trzeba jej nawet gotować. Tymczasem, jak wynika z badań Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych, większość Polaków wciąż nie ma zaufania do jakości wody płynącej z kranów.
2014-01-09 | 06:20
Żywienie
Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe
Według ekspertów kulinarnych Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa czy bulgur.
2014-01-03 | 06:00
Zdrowie
Anoreksja lub bulimia coraz częściej dotykają kobiety w ciąży
Problemy z akceptacją własnego wyglądu są dzisiaj powszechne i mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania, również u kobiet ciężarnych. Występowanie bulimii lub anoreksji w czasie ciąży potocznie nazywa się pregoreksją. Chorobliwy strach przed wzrostem masy ciała przed porodem i w okresie karmienia zdarza się najczęściej u kobiet, które już wcześniej cierpiały na zaburzenia odżywiania lub pracują w zawodzie, w którym istotny jest wizerunek.
2013-12-27 | 08:40
Żywienie
Karol Okrasa z dzieciństwa pamięta głównie zapachy
Karol Okrasa ceni kuchnię bliską naturze. Świeże mleko, kwaśna śmietana, dobrej jakości mięso, wędzona wędlina to produkty, które pamięta z dzieciństwa, dlatego teraz stara się je odtworzyć we własnej kuchni. Przyznaje jednak, że lepiej niż smaki potraw, pamięta ich aromaty.
2013-12-24 | 06:50
Żywienie
Po świętach i Nowym Roku statystyczny Polak wyrzuci na śmietnik jedzenie warte 200 zł
W tym roku po świętach i sylwestrze wyrzucimy na śmietnik produkty żywnościowe warte 200 zł. To dwa razy więcej niż w każdym innym miesiącu w roku. Przed świętami kupujemy za dużo, często w obawie przed tym, żeby nie zabrakło jedzenia podczas rodzinnych spotkań.
2013-12-24 | 06:25
Styl życia
Robert Sowa poleca nowe dania na wigilijny stół
Coraz popularniejsze stają się kolacje wigilijne, gdzie potrawy są tradycyjne, ale łączenie smaków jest inne. Przykładowo pierogi z kapustą zamieniane są na pierogi z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami, a zupa grzybowa przyrządzana jest z dodatkiem pieczonego sandacza.
2013-12-23 | 08:20
Żywienie
Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy
W najnowszej książce kucharskiej Magdy Gessler zatytułowanej „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” znalazły się przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Z tomu można dowiedzieć się m. in., jak ważna jest jakość używanych produktów, a także gdzie w Polsce można znaleźć najlepsze kurki, kapustę czy ryby.
2013-12-17 | 08:00
Gwiazdy
Gwiazdy wspierają kampanię "Jeszcze żywy karp"
Karpie w Polsce są wciąż traktowane niehumanitarnie. Tony ryb najpierw transportowane są często bez wody i w nadmiernym stłoczeniu, a później zabijane na oczach klientów na bazarach i w punktach sprzedaży. Takiej sytuacji stanowcze „NIE” mówi Klub Gaja, który prowadzi kampanię „Jeszcze żywy karp”. Ambasadorami tej akcji są m.in. Magdalena Różczka, Olga Frycz, Magdalena Cielecka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz i Magdalena Popławka.
2013-12-16 | 09:00
Media
Konrad Gaca liczy na drugą edycję programu "Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu"
Konrad Gaca, specjalista żywieniowy z międzynarodowym tytułem Certified Nutrition Specialist, szerszej publiczności znany z programu „Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu” ma nadzieję na drugą edycję show. Decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła, ale dietetyk i tak ma obecnie mnóstwo pracy. Właśnie wydał poradnik o odchudzaniu, a w lutym otwiera w Warszawie własne Centrum Odchudzania.
2013-12-13 | 07:20
Żywienie
Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu
Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.
2013-12-11 | 06:10
Żywienie
Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol
Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.
2013-12-05 | 06:20
Żywienie
Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym
Wraz z popularnymi programami telewizyjnymi takimi jak "MasterChef", "Top Chef"czy "Kuchenne rewolucje" do Polski przyszła moda na gotowanie. Teraz kulinarna pasja kojarzy się przede wszystkim ze świadomym odżywianiem i przyjemnym hobby.