Wszystkie newsy
2013-12-27 | 08:40
Żywienie
Karol Okrasa z dzieciństwa pamięta głównie zapachy
Karol Okrasa ceni kuchnię bliską naturze. Świeże mleko, kwaśna śmietana, dobrej jakości mięso, wędzona wędlina to produkty, które pamięta z dzieciństwa, dlatego teraz stara się je odtworzyć we własnej kuchni. Przyznaje jednak, że lepiej niż smaki potraw, pamięta ich aromaty.
2013-12-24 | 06:50
Żywienie
Po świętach i Nowym Roku statystyczny Polak wyrzuci na śmietnik jedzenie warte 200 zł
W tym roku po świętach i sylwestrze wyrzucimy na śmietnik produkty żywnościowe warte 200 zł. To dwa razy więcej niż w każdym innym miesiącu w roku. Przed świętami kupujemy za dużo, często w obawie przed tym, żeby nie zabrakło jedzenia podczas rodzinnych spotkań.
2013-12-24 | 06:25
Styl życia
Robert Sowa poleca nowe dania na wigilijny stół
Coraz popularniejsze stają się kolacje wigilijne, gdzie potrawy są tradycyjne, ale łączenie smaków jest inne. Przykładowo pierogi z kapustą zamieniane są na pierogi z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami, a zupa grzybowa przyrządzana jest z dodatkiem pieczonego sandacza.
2013-12-23 | 08:20
Żywienie
Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy
W najnowszej książce kucharskiej Magdy Gessler zatytułowanej „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” znalazły się przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Z tomu można dowiedzieć się m. in., jak ważna jest jakość używanych produktów, a także gdzie w Polsce można znaleźć najlepsze kurki, kapustę czy ryby.
2013-12-17 | 08:00
Gwiazdy
Gwiazdy wspierają kampanię "Jeszcze żywy karp"
Karpie w Polsce są wciąż traktowane niehumanitarnie. Tony ryb najpierw transportowane są często bez wody i w nadmiernym stłoczeniu, a później zabijane na oczach klientów na bazarach i w punktach sprzedaży. Takiej sytuacji stanowcze „NIE” mówi Klub Gaja, który prowadzi kampanię „Jeszcze żywy karp”. Ambasadorami tej akcji są m.in. Magdalena Różczka, Olga Frycz, Magdalena Cielecka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz i Magdalena Popławka.
2013-12-16 | 09:00
Media
Konrad Gaca liczy na drugą edycję programu "Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu"
Konrad Gaca, specjalista żywieniowy z międzynarodowym tytułem Certified Nutrition Specialist, szerszej publiczności znany z programu „Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu” ma nadzieję na drugą edycję show. Decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła, ale dietetyk i tak ma obecnie mnóstwo pracy. Właśnie wydał poradnik o odchudzaniu, a w lutym otwiera w Warszawie własne Centrum Odchudzania.
2013-12-13 | 07:20
Żywienie
Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu
Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.
2013-12-11 | 06:10
Żywienie
Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol
Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.
2013-12-05 | 06:20
Żywienie
Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym
Wraz z popularnymi programami telewizyjnymi takimi jak "MasterChef", "Top Chef"czy "Kuchenne rewolucje" do Polski przyszła moda na gotowanie. Teraz kulinarna pasja kojarzy się przede wszystkim ze świadomym odżywianiem i przyjemnym hobby.
2013-12-03 | 06:30
Uroda
Są sposoby na zwiększenie wytwarzania kolagenu i spowolnienie procesu starzenia
Z wiekiem wytwarzanie kolagenu przez skórę zwalnia – jest to uwarunkowane hormonalnie. W produkcję tego białka zaangażowane są między innymi hormony tarczycy, hormony wzrostu i insulina. Począwszy od 25. roku życia skóra traci co roku 1 proc. kolagenu. Po 60. roku życia produkcja białka ustaje prawie całkowicie, na czym cierpią te narządy, które zawierają najwięcej kolagenu, czyli skóra, stawy, oczy i kości.
2013-12-02 | 07:00
Styl życia
Polacy wciąż rzadko jadają w restauracjch
Zaledwie 3 proc. Polaków jada regularnie w restauracjach. I choć mieszkańcy dużych miast chętniej korzystają z możliwości stołowania się na mieście, wyjście do lokalu w dalszym ciągu traktujemy jako sytuację odświętną.
2013-12-02 | 06:10
Żywienie
Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku
Jesienią i zimą mniej się ruszamy i wychodzimy z domu. Z tego powodu przybywa nam więc zbędnych kilogramów, a piękny wygląd traci nasza skóra, włosy i paznokcie. Specjaliści przekonują, że warto szczególnie w tym czasie zastosować odpowiednią dietę.
2013-11-29 | 09:35
Gwiazdy
Ewa Wachowicz nie odmawia sobie jedzenia
Ewa Wachowicz jest przeciwniczką diet, zabraniających jedzenia rzeczy, które lubimy. Jurorka kulinarnego show „Top Chef” woli jeść wszystko, ale z umiarem. Jedyną receptą na szczupły wygląd Ewy Wachowicz jest zdrowe i rozsądne odżywianie się, a nie konkretna dieta.
2013-11-27 | 09:20
Gwiazdy
Ewa Wachowicz: moda na gotowanie wcale mnie nie dziwi
Polacy pokochali gotowanie. W sklepach można do woli przebierać w produktach spożywczych nawet z najdalszych krańców świata, w telewizji programy kulinarne są w najlepszych czasach antenowych, a w internecie jest już ponad 3,5 tys. blogów kulinarnych.
2013-11-25 | 08:05
Książka
Dziś premiera książki Pascala Brodnickiego i Karola Okrasy
Dziś swoją premierę ma napisana przez Pascala Brodnickiego i Karola Okrasę książka kucharska "Pascal kontra Okrasa", w której znajdują się 104 przepisy kulinarne. Publikacja jest owocem ponad rocznej kampanii reklamowej stworzonej przez kucharzy dla marki Lidl.