Wszystkie newsy

2014-01-10 | 06:30
Żywienie
Polska kranówka jest równie wartościowa jak butelkowane wody mineralne Wszystkie newsy

Polska kranówka jest równie wartościowa jak butelkowane wody mineralne

Polską kranówkę można bezpiecznie pić. Lekarze zapewniają, że aby była zdatna do spożycia nie trzeba jej nawet gotować. Tymczasem, jak wynika z badań Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych, większość Polaków wciąż nie ma zaufania do jakości wody płynącej z kranów.
więcej
2014-01-09 | 06:20
Żywienie
Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe

Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe

Według ekspertów kulinarnych Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa czy bulgur.
więcej
2014-01-03 | 06:00
Zdrowie
Anoreksja lub bulimia coraz częściej dotykają kobiety w ciąży

Anoreksja lub bulimia coraz częściej dotykają kobiety w ciąży

Problemy z akceptacją własnego wyglądu są dzisiaj powszechne i mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania, również u kobiet ciężarnych. Występowanie bulimii lub anoreksji w czasie ciąży potocznie nazywa się pregoreksją. Chorobliwy strach przed wzrostem masy ciała przed porodem i w okresie karmienia zdarza się najczęściej u kobiet, które już wcześniej cierpiały na zaburzenia odżywiania lub pracują w zawodzie, w którym istotny jest wizerunek.
więcej
2013-12-27 | 08:40
Żywienie
Karol Okrasa z dzieciństwa pamięta głównie zapachy

Karol Okrasa z dzieciństwa pamięta głównie zapachy

Karol Okrasa ceni kuchnię bliską naturze. Świeże mleko, kwaśna śmietana, dobrej jakości mięso, wędzona wędlina to produkty, które pamięta z dzieciństwa, dlatego teraz stara się je odtworzyć we własnej kuchni. Przyznaje jednak, że lepiej niż smaki potraw, pamięta ich aromaty.
więcej
2013-12-24 | 06:50
Żywienie
Po świętach i Nowym Roku statystyczny Polak wyrzuci na śmietnik jedzenie warte 200 zł

Po świętach i Nowym Roku statystyczny Polak wyrzuci na śmietnik jedzenie warte 200 zł

W tym roku po świętach i sylwestrze wyrzucimy na śmietnik produkty żywnościowe warte 200 zł. To dwa razy więcej niż w każdym innym miesiącu w roku. Przed świętami kupujemy za dużo, często w obawie przed tym, żeby nie zabrakło jedzenia podczas rodzinnych spotkań.
więcej
2013-12-24 | 06:25
Styl życia
Robert Sowa poleca nowe dania na wigilijny stół

Robert Sowa poleca nowe dania na wigilijny stół

Coraz popularniejsze stają się kolacje wigilijne, gdzie potrawy są tradycyjne, ale łączenie smaków jest inne. Przykładowo pierogi z kapustą zamieniane są na pierogi z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami, a zupa grzybowa przyrządzana jest z dodatkiem pieczonego sandacza.
więcej
2013-12-23 | 08:20
Żywienie
Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy

Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy

W najnowszej książce kucharskiej Magdy Gessler zatytułowanej „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” znalazły się przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Z tomu można dowiedzieć się m. in., jak ważna jest jakość używanych produktów, a także gdzie w Polsce można znaleźć najlepsze kurki, kapustę czy ryby.
więcej
2013-12-17 | 08:00
Gwiazdy
Gwiazdy wspierają kampanię Jeszcze żywy karp

Gwiazdy wspierają kampanię "Jeszcze żywy karp"

Karpie w Polsce są wciąż traktowane niehumanitarnie. Tony ryb najpierw transportowane są często bez wody i w nadmiernym stłoczeniu, a później zabijane na oczach klientów na bazarach i w punktach sprzedaży. Takiej sytuacji stanowcze „NIE” mówi Klub Gaja, który prowadzi kampanię „Jeszcze żywy karp”. Ambasadorami tej akcji są m.in. Magdalena Różczka, Olga Frycz, Magdalena Cielecka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz i Magdalena Popławka.
więcej
2013-12-16 | 09:00
Media
Konrad Gaca liczy na drugą edycję programu Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu

Konrad Gaca liczy na drugą edycję programu "Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu"

Konrad Gaca, specjalista żywieniowy z międzynarodowym tytułem Certified Nutrition Specialist, szerszej publiczności znany z programu „Fat Killers. Zabójcy Tłuszczu” ma nadzieję na drugą edycję show. Decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła, ale dietetyk i tak ma obecnie mnóstwo pracy. Właśnie wydał poradnik o odchudzaniu, a w lutym otwiera w Warszawie własne Centrum Odchudzania.
więcej
2013-12-13 | 07:20
Żywienie
Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu

Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu

Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.
więcej
2013-12-11 | 06:10
Żywienie
Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol

Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol

Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.
więcej
2013-12-05 | 06:20
Żywienie
Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym

Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym

Wraz z popularnymi programami telewizyjnymi takimi jak "MasterChef", "Top Chef"czy "Kuchenne rewolucje" do Polski przyszła moda na gotowanie. Teraz kulinarna pasja kojarzy się przede wszystkim ze świadomym odżywianiem i przyjemnym hobby.
więcej
2013-12-03 | 06:30
Uroda
Są sposoby na zwiększenie wytwarzania kolagenu i spowolnienie procesu starzenia

Są sposoby na zwiększenie wytwarzania kolagenu i spowolnienie procesu starzenia

Z wiekiem wytwarzanie kolagenu przez skórę zwalnia – jest to uwarunkowane hormonalnie. W produkcję tego białka zaangażowane są między innymi hormony tarczycy, hormony wzrostu i insulina. Począwszy od 25. roku życia skóra traci co roku 1 proc. kolagenu. Po 60. roku życia produkcja białka ustaje prawie całkowicie, na czym cierpią te narządy, które zawierają najwięcej kolagenu, czyli skóra, stawy, oczy i kości.
więcej
2013-12-02 | 07:00
Styl życia
Polacy wciąż rzadko jadają w restauracjch

Polacy wciąż rzadko jadają w restauracjch

Zaledwie 3 proc. Polaków jada regularnie w restauracjach. I choć mieszkańcy dużych miast chętniej korzystają z możliwości stołowania się na mieście, wyjście do lokalu w dalszym ciągu traktujemy jako sytuację odświętną.
więcej
2013-12-02 | 06:10
Żywienie
Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku

Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku

Jesienią i zimą mniej się ruszamy i wychodzimy z domu. Z tego powodu przybywa nam więc zbędnych kilogramów, a piękny wygląd traci nasza skóra, włosy i paznokcie. Specjaliści przekonują, że warto szczególnie w tym czasie zastosować odpowiednią dietę.
więcej