Wszystkie newsy
2014-01-28 | 06:20
Uroda
Cellulit może pomóc zwalczyć dieta bogata w kwasy omega-3 i regularne ćwiczenia
Siedzący tryb życia, niedopasowane ubrania, złe nawyki żywieniowe i nadużywanie kawy, alkoholu oraz papierosów przyczyniają się do powstawania cellulitu. Problem „pomarańczowej skórki” dotyczy około 80 proc. kobiet na całym świecie. Zmiana diety, zabiegi pielęgnacyjne i odpowiednie ćwiczenia to najlepsze sposoby walki z niedoskonałościami.
2014-01-27 | 06:20
Żywienie
Błonnik pokarmowy chroni przed chorobami nowotworowymi
Błonnik jest niezbędnym składnikiem każdej diety, bo to od niego uzależnione jest prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ogranicza on także ryzyko rozwoju groźnych chorób nowotworowych. By dostarczyć do organizmu wystarczającą ilość błonnika, trzeba włączyć do swojej diety owoce, warzywa, pestki, zboża i pieczywo razowe.
2014-01-24 | 06:20
Żywienie
Ciepłe zupy, warzywa i kiszonki są niezbędnym elementem zimowej diety
Krótkie dni i długie zimowe wieczory sprawiają, że organizm przełącza się na wolniejszy tryb, regeneruje siły i przygotowuje się do wiosny. O tej porze roku warto zadbać o siebie i nieco zmodyfikować dietę – sięgnąć po produkty bogate w białko i witaminę C, E oraz A.
2014-01-22 | 06:20
Żywienie
Zdrowa dieta lepsza niż suplementy
Najzdrowszą metodą uzupełniania składników odżywczych jest zrównoważona dieta. Syntetyczne witaminy i związki mineralne powinny być stosowane tylko w szczególnych przypadkach. Nadmierne spożycie niektórych suplementów może mieć groźne konsekwencje, dlatego w celu ustalenia dawek warto skonsultować się z dietetykiem.
2014-01-21 | 07:20
Gwiazdy
Patrycja Pająk: Jadłam jednego grejpfruta dziennie. Jedną nogą byłam po tamtej stronie
Patrycja Pająk chce gruntownie zmienić swój wizerunek i znów jest na diecie. Jednak po doświadczeniach z zażywaniem wyniszczających organizm tabletek odchudzających, tym razem zrzucanie zbędnych kilogramów konsultuje ze specjalistami. Modelka podchodzi do sprawy bardzo poważnie, ponieważ jej wcześniejsza, nieumiejętna próba odchudzania zakończyła się pobytem w szpitalu.
2014-01-21 | 06:30
Uroda
Trzydniowa dieta na płaski brzuch to mit
Diety oczyszczające, jednoskładnikowe czy głodówki stosowane trzy dni przed planowaną imprezą spowodują spadek wagi, ale tylko dlatego, że organizm zostanie odwodniony i spowolni przemiana materii. Po zakończeniu kuracji z reguły czeka nas efekt jo-jo. Konsekwencje odchudzania „na szybko” można odczuć bardzo boleśnie. Dlatego znacznie bezpieczniej jest zacząć dbać o linię co najmniej miesiąc wcześniej.
2014-01-16 | 06:20
Żywienie
Popularna dieta paleo może być niebezpieczna dla zdrowia
Dieta paleo, zwana jest również dietą jaskiniowca, dietą epoki kamienia łupanego czy dietą paleolityczną. Składa się z trzech etapów, które mają eliminować szkodliwe dla organizmu produkty sztuczne. Ci, którzy ją propagują, zapewniają, że pozwala ona zgubić nawet 20 kg w ciągu pół roku. Przy sporządzaniu posiłków wystarczy tylko kierować się zasadami przodków: postawić na białka i tłuszcze, a zrezygnować z węglowodanów. Dietetycy zalecają jednak dużą ostrożność w jej stosowaniu.
2014-01-14 | 06:40
Zdrowie
Konrad Gaca z "Fat Killers. Zabójcy tłuszczu": otyłość Polaków jest przerażająca
Dietetyk Konrad Gaca, znany z programu "Fat Killers. Zabójcy tłuszczu", jest zaniepokojony otyłością Polaków. – Mamy najwyższy współczynnik wzrostu otyłości wśród dzieci. To jest przerażające – uważa dietetyk. Jego zdaniem wiele zależy od rodziców, którzy powinni zadbać o aktywny sposób spędzania wolnego czasu dzieci i wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe.
2014-01-13 | 06:55
Żywienie
Coraz więcej gwiazd przechodzi na wegetarianizm. Ostatnio Olga Frycz
Wegetarianizm to coś więcej niż tylko modna dieta, to styl życia – przekonują polskie gwiazdy. Rezygnację z jedzenia mięsa łączą z walką o prawa zwierząt. Do grona gwiazd niejedzących mięsa co chwilę dołączają kolejne. Ostatnio także Olga Frycz.
2014-01-10 | 06:30
Żywienie
Polska kranówka jest równie wartościowa jak butelkowane wody mineralne
Polską kranówkę można bezpiecznie pić. Lekarze zapewniają, że aby była zdatna do spożycia nie trzeba jej nawet gotować. Tymczasem, jak wynika z badań Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych, większość Polaków wciąż nie ma zaufania do jakości wody płynącej z kranów.
2014-01-09 | 06:20
Żywienie
Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe
Według ekspertów kulinarnych Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa czy bulgur.
2014-01-03 | 06:00
Zdrowie
Anoreksja lub bulimia coraz częściej dotykają kobiety w ciąży
Problemy z akceptacją własnego wyglądu są dzisiaj powszechne i mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania, również u kobiet ciężarnych. Występowanie bulimii lub anoreksji w czasie ciąży potocznie nazywa się pregoreksją. Chorobliwy strach przed wzrostem masy ciała przed porodem i w okresie karmienia zdarza się najczęściej u kobiet, które już wcześniej cierpiały na zaburzenia odżywiania lub pracują w zawodzie, w którym istotny jest wizerunek.
2013-12-27 | 08:40
Żywienie
Karol Okrasa z dzieciństwa pamięta głównie zapachy
Karol Okrasa ceni kuchnię bliską naturze. Świeże mleko, kwaśna śmietana, dobrej jakości mięso, wędzona wędlina to produkty, które pamięta z dzieciństwa, dlatego teraz stara się je odtworzyć we własnej kuchni. Przyznaje jednak, że lepiej niż smaki potraw, pamięta ich aromaty.
2013-12-24 | 06:50
Żywienie
Po świętach i Nowym Roku statystyczny Polak wyrzuci na śmietnik jedzenie warte 200 zł
W tym roku po świętach i sylwestrze wyrzucimy na śmietnik produkty żywnościowe warte 200 zł. To dwa razy więcej niż w każdym innym miesiącu w roku. Przed świętami kupujemy za dużo, często w obawie przed tym, żeby nie zabrakło jedzenia podczas rodzinnych spotkań.
2013-12-24 | 06:25
Styl życia
Robert Sowa poleca nowe dania na wigilijny stół
Coraz popularniejsze stają się kolacje wigilijne, gdzie potrawy są tradycyjne, ale łączenie smaków jest inne. Przykładowo pierogi z kapustą zamieniane są na pierogi z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami, a zupa grzybowa przyrządzana jest z dodatkiem pieczonego sandacza.