Wszystkie newsy
2014-03-20 | 06:10
Żywienie
Kobiety ciężarne nie powinny jeść więcej. Ważne jest jednak zwiększenie substancji odżywczych w diecie
Wysokokaloryczna dieta bogata w produkty przetworzone może doprowadzić do powikłań ciąży i porodu. Lekarze i dietetycy apelują, by kobiety ciężarne zwróciły uwagę przede wszystkim na jakość, a nie ilość spożywanych produktów. W ciąży ważna jest różnorodność i regularność posiłków. Aby zapobiec dolegliwościom pokarmowym, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną i picie wystarczającej ilości wody.
2014-03-19 | 06:20
Żywienie
Ewa Wachowicz: Jestem ogromną przeciwniczką produktów light
Ewa Wachowicz przyznaje, że pozwala sobie na słodkie przekąski, jednak przyrządza je ze składników, które nie wpływają na wzrost wagi. Prowadząca program „Ewa gotuje” nie należy do zwolenników produktów oznakowanych jako light. Zminimalizowanie zawartości tłuszczu oznacza dla producentów żywności konieczność podwyższenia ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, m.in. w celu zachowania walorów smakowych.
2014-03-17 | 06:40
Żywienie
Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność
W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w kuchni na całym świecie. Wyszczuplić sylwetkę pomogą także: anyż, imbir, bazylia, kminek czy cynamon.
2014-03-14 | 06:20
Zdrowie
Duża część chorób nowotworowych zależy od diety, a nie genów
Za 25 proc. zgonów w Polsce odpowiadają nowotwory. Mimo że duża część tych chorób wynika z niewłaściwego stylu życia, wiedza na temat ich profilaktyki jest niewielka. Ważnymi czynnikami ryzyka raka są nadwaga, otyłość, niska aktywność fizyczna oraz dieta bogata w tłuszcz, przetworzone węglowodany, czerwone mięso, wędliny, sól i alkohol. Działanie antyrakowe wykazują przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach.
2014-03-11 | 06:30
Żywienie
Waga analizująca skład ciała pomaga w ustaleniu odpowiedniej diety
Na rynku dostępny jest szereg produktów ułatwiających pracę nad własnym ciałem i dążenie do idealnej formy. Wśród nich znajdują się wagi-analizatory składu ciała, dzięki którym można nie tylko się zważyć, lecz także już w 30 sekund sprawdzić strukturę i masę swojego ciała. Maszyna mierzy zawartość mięśni i tłuszczu w organizmie oraz poziom jego nawodnienia. Tak wyspecjalizowana waga to pomocne narzędzie w planowaniu diety.
2014-03-11 | 06:20
Żywienie
Mleko z mlekomatów zachowuje w całości wszystkie składniki odżywcze
Mleko prosto od krowy jest najzdrowsze, bo nie jest poddane pasteryzacji czy sterylizacji, dzięki czemu zachowuje w całości wszystkie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Mieszkańcy dużych miast świeże mleko mogą kupić w specjalnych automatach zwanych mlekomatami. Urządzenia na świecie biją rekordy popularności. W Belgii jest ich ok. 500, we Francji 400, a we Włoszech prawie 1,5 tys. W Polsce stoi ich dopiero kilkadziesiąt.
2014-03-10 | 06:20
Zdrowie
Polacy zaczęli filtrować wodę kranową. Jej picie jest bezpieczne
Modę na picie filtrowanej wody zapoczątkowano w krajach zachodnich. Namawiają do niej nie tylko celebryci i politycy, lecz także restauratorzy, którzy przyznają, że przyrządzanie potraw na bazie wody filtrowanej znacznie poprawia ich smak. Efekty filtracji widać chociażby na przykładzie herbaty. Esencja przygotowana z filtrowanej wody jest klarowna, aromatyczna i pozbawiona nieestetycznego osadu.
2014-03-06 | 05:55
Konsument
Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie
Polacy spożywają śladowe ilości owoców morza, głównie z powodu wysokiej ceny i braku tradycji kulinarnej. W przeliczeniu na jednego mieszkańca konsumpcja ryb i owoców morza w Polsce wynosi rocznie ponad 12 kg, z czego owoce morza to zaledwie 1/4 kg. Oprócz najpopularniejszych w Polsce krewetek, które są dostępne w sklepach w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza spożywamy głównie w restauracjach i sushi barach.
2014-03-05 | 06:20
Żywienie
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej
Odkąd składniki wielu egzotycznych potraw stały się dostępne, Polacy chętnie zaczęli sięgać po dania z innych krajów. W tym roku, według raportu Trendy w Smaku, na świecie dominować będą, dobrze znane również Polakom, kuchnie – meksykańska i indyjska. Popularność dzięki mistrzostwom świata w piłce nożnej zyskać może także nie do końca odkryta kuchnia brazylijska.
2014-03-04 | 06:10
Handel
Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie
W ubiegłym roku o 7 procent wzrosła w Polsce konsumpcja ryb. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg rocznie. Dla porównania, statystyczny Norweg zjada rocznie 46 kg ryb, a Portugalczyk – niemal 60 kg. Zdaniem ekspertów z powodu zmniejszających się światowych zasobów i rosnących cen perspektywy dla polskiego rynku nie są najlepsze.
2014-03-03 | 06:35
Żywienie
W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych
Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
2014-02-28 | 06:20
Żywienie
Napar z kory drzewa lapacho działa jak naturalny antybiotyk
Południowoamerykańscy Indianie od wieków znali antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne działanie kory drzewa lapacho. Specyfik ten jest obecnie wykorzystywany również na Zachodzie we wspomaganiu leczenia niektórych zakażeń i wrzodów żołądka. Przed zastosowaniem lapacho warto jednak skonsultować się z lekarzem. Substancje czynne zawarte w korze drzewa mogą wywołać skutki uboczne, m.in. zmniejszyć krzepliwość krwi i zwiększyć ryzyko poronienia.
2014-02-27 | 06:20
Żywienie
Kaloryczność pączków można zmniejszyć. Wystarczy użyć mąki razowej i posłodzić zamiennikiem cukru
Pączki nie muszą być tuczącą przekąską. By zmniejszyć ich kaloryczność, można przygotować je ze zdrowszej mąki, posłodzić zamiennikiem cukru, a zamiast smażenia upiec. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w tłusty czwartek, gdy zjadamy ich więcej niż zazwyczaj.
2014-02-25 | 06:20
Zdrowie
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb bałtyckich i tłustego mięsa
Stężenie metali ciężkich i dioksyn w rybach morskich dopuszczonych do sprzedaży w Polsce nie przekracza ustalonych norm bezpieczeństwa. Substancje te są jednak szczególnie toksyczne dla rozwijającego się płodu, dlatego kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania śledzi i łososi bałtyckich. Źródłem dioksyn mogą być nie tylko ryby oleiste, lecz także inne wysokotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
2014-02-24 | 06:20
Zdrowie
Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi prowadzi do zaburzeń funkcji seksualnych
Odkładanie się cholesterolu w tętnicach zaburza przepływ krwi nie tylko w sercu i mózgu, lecz także w narządach płciowych. Za stężenie tego związku w organizmie w dużej mierze odpowiedzialny jest sposób żywienia. Poziom cholesterolu podwyższają tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, a obniża błonnik. Najzdrowszą metodą ograniczenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest niskoprzetworzona dieta bogata w produkty roślinne.