Wszystkie newsy

2014-03-17 | 06:40
Żywienie
Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność Wszystkie newsy

Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w kuchni na całym świecie. Wyszczuplić sylwetkę pomogą także: anyż, imbir, bazylia, kminek czy cynamon.
więcej
2014-03-14 | 06:20
Zdrowie
Duża część chorób nowotworowych zależy od diety, a nie genów

Duża część chorób nowotworowych zależy od diety, a nie genów

Za 25 proc. zgonów w Polsce odpowiadają nowotwory. Mimo że duża część tych chorób wynika z niewłaściwego stylu życia, wiedza na temat ich profilaktyki jest niewielka. Ważnymi czynnikami ryzyka raka są nadwaga, otyłość, niska aktywność fizyczna oraz dieta bogata w tłuszcz, przetworzone węglowodany, czerwone mięso, wędliny, sól i alkohol. Działanie antyrakowe wykazują przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach.
więcej
2014-03-11 | 06:30
Żywienie
Waga analizująca skład ciała pomaga w ustaleniu odpowiedniej diety

Waga analizująca skład ciała pomaga w ustaleniu odpowiedniej diety

Na rynku dostępny jest szereg produktów ułatwiających pracę nad własnym ciałem i dążenie do idealnej formy. Wśród nich znajdują się wagi-analizatory składu ciała, dzięki którym można nie tylko się zważyć, lecz także już w 30 sekund sprawdzić strukturę i masę swojego ciała. Maszyna mierzy zawartość mięśni i tłuszczu w organizmie oraz poziom jego nawodnienia. Tak wyspecjalizowana waga to pomocne narzędzie w planowaniu diety.
więcej
2014-03-11 | 06:20
Żywienie
Mleko z mlekomatów zachowuje w całości wszystkie składniki odżywcze

Mleko z mlekomatów zachowuje w całości wszystkie składniki odżywcze

Mleko prosto od krowy jest najzdrowsze, bo nie jest poddane pasteryzacji czy sterylizacji, dzięki czemu zachowuje w całości wszystkie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Mieszkańcy dużych miast świeże mleko mogą kupić w specjalnych automatach zwanych mlekomatami. Urządzenia na świecie biją rekordy popularności. W Belgii jest ich ok. 500, we Francji 400, a we Włoszech prawie 1,5 tys. W Polsce stoi ich dopiero kilkadziesiąt.
więcej
2014-03-10 | 06:20
Zdrowie
Polacy zaczęli filtrować wodę kranową. Jej picie jest bezpieczne

Polacy zaczęli filtrować wodę kranową. Jej picie jest bezpieczne

Modę na picie filtrowanej wody zapoczątkowano w krajach zachodnich. Namawiają do niej nie tylko celebryci i politycy, lecz także restauratorzy, którzy przyznają, że przyrządzanie potraw na bazie wody filtrowanej znacznie poprawia ich smak. Efekty filtracji widać chociażby na przykładzie herbaty. Esencja przygotowana z filtrowanej wody jest klarowna, aromatyczna i pozbawiona nieestetycznego osadu.
więcej
2014-03-06 | 05:55
Konsument
Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie

Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie

Polacy spożywają śladowe ilości owoców morza, głównie z powodu wysokiej ceny i braku tradycji kulinarnej. W przeliczeniu na jednego mieszkańca konsumpcja ryb i owoców morza w Polsce wynosi rocznie ponad 12 kg, z czego owoce morza to zaledwie 1/4 kg. Oprócz najpopularniejszych w Polsce krewetek, które są dostępne w sklepach w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza spożywamy głównie w restauracjach i sushi barach.
więcej
2014-03-05 | 06:20
Żywienie
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej

Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej

Odkąd składniki wielu egzotycznych potraw stały się dostępne, Polacy chętnie zaczęli sięgać po dania z innych krajów. W tym roku, według raportu Trendy w Smaku, na świecie dominować będą, dobrze znane również Polakom, kuchnie – meksykańska i indyjska. Popularność dzięki mistrzostwom świata w piłce nożnej zyskać może także nie do końca odkryta kuchnia brazylijska.
więcej
2014-03-04 | 06:10
Handel
Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie

Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie

W ubiegłym roku o 7 procent wzrosła w Polsce konsumpcja ryb. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg rocznie. Dla porównania, statystyczny Norweg zjada rocznie 46 kg ryb, a Portugalczyk – niemal 60 kg. Zdaniem ekspertów z powodu zmniejszających się światowych zasobów i rosnących cen perspektywy dla polskiego rynku nie są najlepsze.
więcej
2014-03-03 | 06:35
Żywienie
W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych

W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych

Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
więcej
2014-02-28 | 06:20
Żywienie
Napar z kory drzewa lapacho działa jak naturalny antybiotyk

Napar z kory drzewa lapacho działa jak naturalny antybiotyk

Południowoamerykańscy Indianie od wieków znali antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne działanie kory drzewa lapacho. Specyfik ten jest obecnie wykorzystywany również na Zachodzie we wspomaganiu leczenia niektórych zakażeń i wrzodów żołądka. Przed zastosowaniem lapacho warto jednak skonsultować się z lekarzem. Substancje czynne zawarte w korze drzewa mogą wywołać skutki uboczne, m.in. zmniejszyć krzepliwość krwi i zwiększyć ryzyko poronienia.
więcej
2014-02-27 | 06:20
Żywienie
Kaloryczność pączków można zmniejszyć. Wystarczy użyć mąki razowej i posłodzić zamiennikiem cukru

Kaloryczność pączków można zmniejszyć. Wystarczy użyć mąki razowej i posłodzić zamiennikiem cukru

Pączki nie muszą być tuczącą przekąską. By zmniejszyć ich kaloryczność, można przygotować je ze zdrowszej mąki, posłodzić zamiennikiem cukru, a zamiast smażenia upiec. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w tłusty czwartek, gdy zjadamy ich więcej niż zazwyczaj.
więcej
2014-02-25 | 06:20
Zdrowie
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb bałtyckich i tłustego mięsa

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb bałtyckich i tłustego mięsa

Stężenie metali ciężkich i dioksyn w rybach morskich dopuszczonych do sprzedaży w Polsce nie przekracza ustalonych norm bezpieczeństwa. Substancje te są jednak szczególnie toksyczne dla rozwijającego się płodu, dlatego kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania śledzi i łososi bałtyckich. Źródłem dioksyn mogą być nie tylko ryby oleiste, lecz także inne wysokotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
więcej
2014-02-24 | 06:20
Zdrowie
Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi prowadzi do zaburzeń funkcji seksualnych

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi prowadzi do zaburzeń funkcji seksualnych

Odkładanie się cholesterolu w tętnicach zaburza przepływ krwi nie tylko w sercu i mózgu, lecz także w narządach płciowych. Za stężenie tego związku w organizmie w dużej mierze odpowiedzialny jest sposób żywienia. Poziom cholesterolu podwyższają tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, a obniża błonnik. Najzdrowszą metodą ograniczenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest niskoprzetworzona dieta bogata w produkty roślinne.
więcej
2014-02-20 | 06:20
Zdrowie
Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

Czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych, nietolerancje pewnych składników pokarmowych oraz zdolności metabolizowania substancji odżywczych są zapisane w DNA. Ustalenie indywidualnego profilu genów pozwala skomponować dietę, która minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju wielu zaburzeń, umożliwia zachowanie pożądanej masy ciała oraz poprawia jakość i długość życia. Testy służące ustaleniu genodiety są proste, nieinwazyjne i bezbolesne.
więcej
2014-02-19 | 06:20
Styl życia
Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet

Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet

Ekologiczna lub od zaprzyjaźnionego rolnika ze wsi, bez szkodliwych środków chemicznych – takiej żywności coraz częściej poszukują mieszkańcy dużych miast. Dlatego powstaje coraz więcej internetowych sklepów, oferujących zdrową żywność z dostawą do domu. W większości miast przynajmniej raz w miesiącu można także pojechać na targ ze zdrową żywnością.
więcej