Wszystkie newsy

2014-05-07 | 06:45
Żywienie
Prowadzący program „Top Chef”: w większości szkolnych stołówek nie przestrzega się norm żywieniowych Wszystkie newsy

Prowadzący program „Top Chef”: w większości szkolnych stołówek nie przestrzega się norm żywieniowych

90 proc. jadłospisów w szkolnych stołówkach jest układanych w niewłaściwy sposób. Normy żywienia dla dzieci w wieku szkolnym zostały określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci kulinarni podkreślają jednak, że są one normami tylko z nazwy. W praktyce to jedynie dobre rady i nikt nie ma obowiązku ich przestrzegać. W efekcie co piąte dziecko w Polsce jest otyłe.
więcej
2014-05-06 | 06:35
Żywienie
Indeks glikemiczny powinien być wskazówką, a nie wyznacznikiem zdrowego odżywiania

Indeks glikemiczny powinien być wskazówką, a nie wyznacznikiem zdrowego odżywiania

Indeks glikemiczny pomaga w doborze zdrowych pokarmów, jednak nie może być jedynym wyznacznikiem zdrowej diety. Za bardziej użyteczny parametr uważa się obecnie ładunek glikemiczny, który pozwala dokładniej określić wpływ żywności na poposiłkowe stężenie cukru we krwi. Należy pamiętać, że zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny powinny być brane pod uwagę jedynie w przypadku produktów węglowodanowych.
więcej
2014-05-06 | 05:55
Kariera
Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego

Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego

Aż 51 proc. pracowników europejskich firm nie potrafi poradzić sobie ze stresem. Brak odpowiedniej jakości życia oraz długotrwały stres sprawiają, że coraz więcej osób zmaga się z problemem wypalenia zawodowego. Jednak nawet drobna zmiana diety czy wzmożona aktywność fizyczna mogą pomóc w radzeniu sobie z tym problemem.
więcej
2014-05-05 | 06:10
Dziecko
Przekąski ze szkolnych sklepików mogłyby pomagać dzieciom w nauce. Obecnie są głównie źródłem pustych kalorii

Przekąski ze szkolnych sklepików mogłyby pomagać dzieciom w nauce. Obecnie są głównie źródłem pustych kalorii

Dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać pięć posiłków dziennie o równomiernie rozłożonej wartości energetycznej. To pomoże im utrzymać dobrą koncentrację przez cały dzień oraz uniknąć otyłości. Aby tak było, sklepiki szkolne powinny pełnić prozdrowotną rolę i oferować pełnowartościowe produkty spożywcze.
więcej
2014-04-30 | 07:10
Media
Grzegorz Łapanowski o programie „Top Chef”: poziom jest wyższy niż w poprzedniej edycji

Grzegorz Łapanowski o programie „Top Chef”: poziom jest wyższy niż w poprzedniej edycji

Prowadzący w Polsacie „Top Chef” Grzegorz Łapanowski jest pod wrażeniem umiejętności uczestników tej edycji show. Jego zdaniem poziom jaki reprezentują jest wyższy niż kucharzy z poprzedniego sezonu. Cieszy go również, że program promuje tradycyjne polskie produkty spożywcze.
więcej
2014-04-29 | 06:20
Żywienie
Potrawy gotowane przy użyciu wody filtrowanej mają lepszy smak

Potrawy gotowane przy użyciu wody filtrowanej mają lepszy smak

Kucharze na całym świecie przekonują, że potrawy przygotowywane na bazie wody filtrowanej są smaczniejsze. Znani restauratorzy i eksperci kulinarni w Europie od lat gotują wyłącznie na niej. Ostatnio zwyczaj filtrowania staję się coraz bardziej popularny także w Polsce.
więcej
2014-04-28 | 06:35
Farmacja
Polacy chętnie sięgają po suplementy diety. Rośnie ich sprzedaż i ceny

Polacy chętnie sięgają po suplementy diety. Rośnie ich sprzedaż i ceny

Polacy coraz częściej i coraz chętniej kupują suplementy diety. Wybierane są przede wszystkim te produkty, które mogą uzupełnić codzienną dietę o niezbędne witaminy i minerały – stanowią one połowę sprzedaży w tym segmencie. Konsumenci chętnie sięgają też po specyfiki mające służyć zdrowiu i urodzie. Wartość rynku suplementów diety z roku na rok systematycznie rośnie. W ubiegłym roku na takie produkty Polacy wydali ponad 3 miliardy złotych.
więcej
2014-04-24 | 06:45
Żywienie
Przy odpowiedniej diecie i treningu fizycznym do wakacji można zrzucić nawet 20 kilogramów

Przy odpowiedniej diecie i treningu fizycznym do wakacji można zrzucić nawet 20 kilogramów

Do wakacji pozostały jeszcze dwa miesiące. To wystarczający czas, aby zadbać o sylwetkę przed założeniem kostiumu kąpielowego. Umiejętnie łącząc dietę i aktywność fizyczną, do lipca można zgubić nawet 20 kilogramów.
więcej
2014-04-18 | 06:50
Żywienie
Dzięki specjalnym trikom można oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków

Dzięki specjalnym trikom można oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków

Zanim zaczną się rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole, warto tak opracować taktykę spożywania posiłków, żeby waga w ciągu kilku dni nie wzrosła. Święta wyjątkowo nie sprzyjają odchudzaniu i trzeba niezwykle silnej woli, żeby oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków. Dietetycy zachęcają do zwrócenia uwagi na to, co jemy i w jakich ilościach.
więcej
2014-04-18 | 06:20
Żywienie
Zdrowa osoba może zjeść 10 jajek tygodniowo. Należy uwzględnić również te wykorzystane do przyrządzania potraw

Zdrowa osoba może zjeść 10 jajek tygodniowo. Należy uwzględnić również te wykorzystane do przyrządzania potraw

Jajka są nieodłącznym atrybutem Wielkanocy. Potrawy na bazie jajek są podstawą najpopularniejszych świątecznych przepisów, a także jednym z najlepiej zbilansowanych produktów odzwierzęcych. Zawierają aminokwasy egzogenne oraz lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, zwłaszcza podczas świąt, by nie przekroczyć rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia dawki 10 sztuk tygodniowo.
więcej
2014-04-18 | 06:10
Przemysł spożywczy
Polacy marnują ok. 2 mln ton żywności. Zbyt dużo kupują i przygotowują za duże porcje

Polacy marnują ok. 2 mln ton żywności. Zbyt dużo kupują i przygotowują za duże porcje

W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, za co w większości odpowiedzialny jest sektor produkcji. Jednak konsumenci również mają znaczący udział w statystykach. Polacy wyrzucają ok. 2 mln ton żywności. Zmniejszenie tej skali nie jest trudne – wystarczy zmiana kilku nawyków żywieniowych.
więcej
2014-04-17 | 06:20
Nowe technologie
Mobilna aplikacja pomaga w przygotowaniu potraw na święta

Mobilna aplikacja pomaga w przygotowaniu potraw na święta

Dzięki mobilnym aplikacjom na tablety i smartfony przygotowania do Wielkanocy mogą okazać się łatwiejsze niż dotychczas. Można ich używać bezdotykowo, co ułatwia korzystanie z nich podczas gotowania. Wszystkie urządzenia wyposażone w system Windows posiadają aplikację „przepisy.pl”. Ma ona do dyspozycji kilka tysięcy przepisów, w tym kilkaset wersji wideo.
więcej
2014-04-16 | 06:40
Dziecko
Połowa niemowlaków jest otyła lub niedożywiona

Połowa niemowlaków jest otyła lub niedożywiona

Ponad połowa niemowlaków jest źle odżywiana, co skutkuje otyłością lub niedożywieniem. Problemem jest brak edukacji rodziców w kwestii zdrowego żywienia. Domowe jedzenie nie zawsze jest dla dziecka najlepsze, ponieważ zbyt często jest przygotowywane niezgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
więcej
2014-04-10 | 07:00
Gwiazdy
Wojciech Modest Amaro: kucharz musi kopiować, żeby tworzyć

Wojciech Modest Amaro: kucharz musi kopiować, żeby tworzyć

Restauracja jurora „Hell's Kitchen” Wojciecha Modesta Amaro jest miejscem konceptualnym, gdzie kuchnia łączy się ze sztuką. Według niego, żeby jednak stać się kreatorem sztuki kulinarnej, najpierw trzeba być odtwórcą.
więcej
2014-04-10 | 06:25
Przemysł spożywczy
W polskich szkołach marnuje się rocznie co najmniej 1,6 tys. ton żywności. W całym kraju – 9 mln ton

W polskich szkołach marnuje się rocznie co najmniej 1,6 tys. ton żywności. W całym kraju – 9 mln ton

Co najmniej 1,6 tys. ton jedzenia ląduje rocznie w szkolnych koszach na śmieci – szacują nauczyciele ankietowani na zlecenie programu Tesco dla Szkół. Dzieci wyrzucają głównie przygotowane w domu kanapki, wybierając zamiast tego słodycze i przekąski ze szkolnego sklepiku, oraz pozostałości po posiłkach na stołówce – często ze względu na zbyt duże porcje. Wartość wyrzucanej przez uczniów żywności szacuje się na ponad 236 tys. zł.
więcej