Wszystkie newsy
2014-07-31 | 06:05
Żywienie
Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej
Polacy bardziej cenią owoce krajowe niż z importu. Wybierają je ze względu na niższe ceny i walory smakowe. Sięgaliby po nie również wtedy, gdyby musieli płacić więcej. Z tego powodu polscy sadownicy nie obawiają się konkurencji z zagranicy.
2014-07-25 | 06:20
Żywienie
Na grillu powinny być dwie strefy temperatury
Sztuka grillowania polega na tym, by nie smażyć produktów na żywym ogniu, bo wtedy tracą swoje właściwości smakowe i aromatyczne, tylko opiekać je nad żarem o różnej intensywności. Chude mięso w trakcie opiekania trzeba co jakiś czas smarować tłuszczem, by nadać mu smak i soczystość, a wołowinę grillować tak, by w zależności od upodobań uzyskać krwisty stek albo mocno wysmażoną sztukę mięsa.
2014-07-23 | 07:20
Żywienie
Maja Sablewska: dzięki diecie jestem bardziej cierpliwa
Maja Sablewska zmianie diety zawdzięcza rewolucję w swoim życiu. Od kiedy zmieniła codzienne menu, ma inne spojrzenie na świat i jest bardziej cierpliwa. Stylistka widzi związek między jedzeniem a samopoczuciem, ale jej zdaniem większość Polaków tego nie rozumie.
2014-07-23 | 07:10
Żywienie
Polska WAG Dominika Fetraś: polskie restauracje nie potrafią mnie niczym zaskoczyć
Dominika Fetraś nie przepada za polskimi restauracjami. Zdaniem popularnej polskiej WAG menu w rodzimych lokalach jest mało oryginalne, by zaspokoić jej gust. Dziewczyna zawodnika Legii Iñakiego Astiza, przyznaje, że uwielbia kuchnię baskijską, a jej kulinarną słabością są słone przystawki.
2014-07-23 | 06:20
Żywienie
W restauracjach coraz częściej można spotkać dania dla alergików
Obecnie zwiększa się świadomość na temat nietolerancji pokarmowych. Ludzie chcą nie tylko jeść smaczne i estetyczne potrawy, lecz przede wszystkim takie, po których czują się dobrze. Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzą restauratorzy, którzy przygotowują menu składające się z atrakcyjnych dań dla alergików czy wegetarian, które są specjalnie oznaczane w kartach dań.
2014-07-22 | 06:40
Żywienie
W domu też można przyrządzić fantazyjne drinki
Przyrządzanie profesjonalnych drinków w domu nie stanowi obecnie większego problemu. W sklepach można znaleźć zarówno kieliszki przeznaczone do niemal każdego rodzaju drinka, jak i shakery czy akcesoria do lodu.
2014-07-21 | 06:20
Żywienie
Gotowe dania w proszku mogą być podstawą zdrowej diety
Diety proszkowe gwarantują szybką utratę kilogramów i uczą dyscypliny żywieniowej, m.in. regularnego jedzenia pięciu posiłków dziennie. Ich podstawą są niskokaloryczne i bogate niemal we wszystkie składniki odżywcze dania i przekąski z torebek. Dietetycy polecają je przede wszystkim osobom, które walczą z otyłością, chcą utrzymać szczupłą sylwetkę, a także sportowcom.
2014-07-18 | 06:30
Żywienie
Trening fizyczny wymusza konieczność zmiany diety. Powinien wzrosnąć udział węglowodanów
Osoby, które decydują się na większą aktywność fizyczną i rozpoczynają intensywne treningi, powinny zmienić sposób odżywiania. Przede wszystkim muszą ograniczyć produkty wysokokaloryczne, a włączyć do diety te, które są źródłem energii. Dietetycy przestrzegają przed głodówkami i podkreślają, że organizm z pożywienia czerpie siłę do ćwiczeń, dlatego w tym przypadku liczy się rozsądek, a nie rygor.
2014-07-18 | 06:25
Żywienie
Polacy coraz częściej sięgają po whisky i bourbony kosztem czystej wódki
Polski rynek whisky jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat jej sprzedaż w naszym kraju rosła średnio o 20 proc. rocznie. Według prognoz zainteresowanie Polaków trunkami z tej kategorii sprawi, że przez kolejne 5 lat wzrost utrzyma się na poziomie 8 proc.
2014-07-16 | 06:15
Żywienie
Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii
Kompaktowość w kuchni ma wiele odsłon. Można o niej mówić zarówno w kontekście wykorzystania jednego składnika do wielu potraw, niekonwencjonalnego łączenia przypraw i aromatów, jak i przygotowywania dań jednogarnkowych czy maksymalnego wykorzystania wielofunkcyjnych robotów kuchennych. Dzięki temu można poeksperymentować i zaoszczędzić czas. To nowy trend w gastronomii, który w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie.
2014-07-14 | 06:55
Żywienie
Zakup ekspresu do kawy nie zagwarantuje jej smaku jak z kawiarni
Polacy chętnie kupują ekspresy do kawy, bo chcą mieć ją taką, jak w kawiarni. Kupno ekspresu nie zagwarantuje jednak kawiarnianego smaku kawy. Potrzebny jest nie tylko dobry sprzęt, lecz także odpowiednie ziarna kawy oraz umiejętności obsługiwania ekspresu i samego parzenia kawy.
2014-07-14 | 06:00
Styl życia
Polki coraz chętniej piją piwo. Najczęściej sięgają po owocowe mieszanki typu shandy i radler
Polki polubiły piwo. Panie chętnie sięgają po gatunki ze słodką nutą i owocowym aromatem – wynika z danych Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego. Podobnie jak mężczyźni, kobiety nie przepadają natomiast za piwem bezalkoholowym.
2014-07-11 | 06:30
Żywienie
Catering dietetyczny pomaga wyrabiać właściwe nawyki żywieniowe
Osoby, które nie potrafią samodzielnie stworzyć odpowiednio zbilansowanej diety, decydują się często na modny ostatnio catering dietetyczny. Pozwala on wprowadzić nowe nawyki żywieniowe, jak posiłek o tej samej porze, który uwzględnia sezonowe warzywa i owoce czy potrawy z niewielką ilością tłuszczu. Wprowadzenie nowych zasad dietetycznych pomaga trwale zmienić styl życia.
2014-07-04 | 06:20
Żywienie
Coraz więcej restauracji sprzedaje składniki dań na wynos. Ta moda przywędrowała do Polski z Zachodu
Restauratorzy coraz częściej decydują się na to, by w sąsiedztwie jadalni otworzyć minisklep, gdzie można kupić zarówno gotowe dania na wynos, jak i składniki, z których zostały one przyrządzone. W ten sposób klienci mają gwarancję, że dostają świeże produkty najwyższej jakości, a dodatkowo szefowie kuchni podpowiadają im, jak je wykorzystać. Przyrestauracyjne sklepy od lat cieszą się dużą popularnością w Anglii.
2014-07-03 | 06:50
Książka
Trener gwiazd Jacek Bilczyński: Coraz więcej Polaków chce być fit. Z myślą o nich piszę poradniki
Z porad Jacka Bilczyńskiego korzystają gwiazdy, widzowie programów telewizyjnych i internauci. Teraz dietetyk i propagator zdrowego stylu życia dzieli się swoją wiedzą z czytelnikami. Zachęcony sukcesem swojej pierwszej książki, która w ubiegłym roku była jedną z najpopularniejszych tego typu publikacji, postanowił napisać kolejną. Tym razem na półki księgarń trafił poradnik „FIT od Kuchni”. Czytelnicy znajdą w nim wiele porad przydatnych w codziennym życiu oraz ponad 100 przepisów na każdą porę dnia.