Wszystkie newsy
2014-10-23 | 06:10
Żywienie
Śniadanie dla ucznia powinno dostarczać składników odżywczych, które pomogą w koncentracji
Węglowodany, białko, żelazo, wapń, a także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe – takich składników odżywczych powinno dostarczać pierwsze i drugie śniadanie spożywane przez dzieci. Dzięki temu będą miały one więcej energii, a także lepiej skupią się na lekcjach.
2014-10-21 | 06:30
Handel
Dietetycy: chleb to najważniejszy element zbilansowanej diety, trzeba jednak zwracać uwagę na jego jakość
Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
2014-10-17 | 06:55
Media
Michel Moran twarzą producenta śledzi Lisner
Michel Moran, jeden z trzech jurorów w kulinarnym programie „MasterChef”, wystąpi w reklamie produktów firmy Lisner, producenta przetworów rybnych, past kanapkowych i sałatek rybnych. Przed podjęciem decyzji odwiedził zakład produkcyjny, w którym badał jakości składników i produkcji.
2014-10-15 | 06:40
Żywienie
Regularne spożywanie posiłków zapobiega nadwadze oraz chorobom takim jak cukrzyca i miażdżyca
Regularność spożywania posiłków to istotny, lecz często lekceważony element zdrowego stylu odżywiania. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, a przerwy między nimi nie powinny przekraczać trzech godzin. Dzięki temu zapobiega się nie tylko otyłości, lecz także wielu chorobom, np. miażdżycy i cukrzycy. Eksperci przestrzegają przed tym, by nie jeść posiłków w trakcie innych, absorbujących czynności, jak oglądanie telewizji lub czytanie książki.
2014-10-14 | 06:00
Żywienie
Bałtycki bursztyn może być wykorzystywany zarówno jako ozdoba, jak i składnik lekarstw i potraw
Bursztyn to jeden z najpopularniejszych kamieni, nie tylko w Polsce. Kojarzący się z Pomorzem szlachetny surowiec jest ceniony ze względu na wiele właściwości – wykorzystuje się go w zdobnictwie, ponadto ma on właściwości lecznicze oraz jest wykorzystywany jako składnik dań i napojów.
2014-10-13 | 06:50
Żywienie
Małgorzata Socha: wybieram przekąski z błonnikiem i do tego też zachęcam innych
Małgorzata Socha przyznaje, że nawet w trakcie stosowania diety zdarzają się jej chwile słabości i między posiłkami lubi podjadać. Stara się jednak sięgać po przekąski, które nie są źródłem pustych kalorii, tylko mają wiele składników odżywczych. Aktorka tłumaczy, że między innymi właśnie dlatego zdecydowała się na udział w reklamie chipsów wielozbożowych.
2014-10-08 | 06:30
Przemysł spożywczy
Spada konsumpcja chleba w Polsce. Na rynku coraz więcej produktów chlebopodobnych
Polacy jedzą coraz mniej chleba. Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne.
2014-10-07 | 06:40
Żywienie
Miejsce pochodzenia kawy ma ogromny wpływ na jej smak
Aromatyczne przyprawy i syropy to najpopularniejsze sposoby przyrządzania kawy według indywidualnego gustu. Aby nadać ulubionemu napojowi jeszcze bardziej indywidualny charakter, warto spróbować przygotować go z innych niż zazwyczaj ziaren. Na smak kawy ma bowiem wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia.
2014-10-06 | 06:00
Żywienie
W Polsce wciąż duże zjawisko niedożywienia dzieci. W woj. warmińsko-mazurskim i podlaskim dotyczy co 10. dziecka
160 tys. polskich dzieci w wieku 7-12 lat cierpi z powodu niedożywienia – wynika z badań przeprowadzonych przez firmę Danone. Najgorsza sytuacja panuje w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, gdzie problem niedożywienia dotyka 10 proc. dzieci ze szkół podstawowych. Zdaniem lekarzy dzieci te mogą mieć problemy z nauką, koncentracją, często są agresywne w stosunku do otoczenia.
2014-10-03 | 06:00
Żywienie
Polacy przekonują się do jedzenia sprzedawanego z food trucków
Food trucki, czyli samochody dostawcze przerobione na mobilną gastronomię, stają się w Polsce coraz popularniejsze. Przybywa właścicieli ciężarówek nie tylko z burgerami, frytkami i kiełbaskami, lecz także z daniami dietetycznymi oraz wegetariańskimi.
2014-10-01 | 06:30
Handel
Hałas i zła akustyka w restauracji odstraszają klientów niemal tak mocno jak niemiła obsługa
Ciekawe menu, wysoka jakość dań, dobra obsługa oraz przyjazny wystrój – to kluczowe czynniki, które decydują o powodzeniu restauracji. Nie jest to jednak kompletna lista – wielu restauratorów nie docenia znaczenia właściwej akustyki w swoim lokalu. Badania opinii klientów wykonane przez Lloyd’s Register Consulting – Energy A/S wskazują, że jedynie zła obsługa może bardziej zniechęcić ich do ponownego odwiedzenia danego miejsca.
2014-09-24 | 06:00
Żywienie
Osoby z niedoborami kwasu foliowego częściej zapadają na depresję
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe kojarzą się głównie z otyłością, chorobami serca oraz cukrzycą. Coraz więcej badań naukowych wskazuje jednak, że odżywianie ma również olbrzymi wpływ na zdrowie psychiczne człowieka.
2014-09-22 | 06:35
Żywienie
Polacy zamieniają fast food na slow food. Furorę robią burgery z wołowiną
Polacy pokochali smak amerykańskiej kuchni i zamiast tureckich kebabów czy hamburgerów coraz częściej wybierają burgery. Nie chodzi tu jednak o kanapki serwowane w sieciowych fast foodach, ale o dania przygotowywane z najlepszych produktów. Idea slow food przyszła do nas z Zachodu i szybko zyskała swoich fanów.
2014-09-18 | 05:45
Żywienie
Spożywanie wątróbki przez kobiety w ciąży może doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu
Zarówno niedożywienie, jak i nadmierna podaż kalorii w trakcie ciąży zaburzają prawidłowy rozwój płodu i negatywnie wpływają na zdrowie matki. Dieta kobiety spodziewającej się dziecka powinna być przede wszystkim zbilansowana pod względem jakości, a nie ilości spożywanych produktów. Dietetycy apelują, że niektóre pokarmy muszą być wykluczone z jadłospisu ciężarnych ze względu na ryzyko wywołania wad rozwojowych oraz poronienia. Należą do nich m.in. wątróbka, oscypek, ryby bałtyckie oraz sery pleśniowe.
2014-09-17 | 06:35
Żywienie
Hydrokolonoterapia oczyszcza organizm i poprawia pracę przewodu pokarmowego
Hydrokolonoterapia, czyli płukanie okrężnicy, to jeden z najstarszych znanych ludzkości sposobów oczyszczania organizmu. Po latach zapomnienia wraca do łask jako terapia wspomagająca leczenie dolegliwości układu pokarmowego, a nawet im zapobiegająca. Irygacja jelita grubego usuwa z organizmu toksyny i złogi pokarmowe, a tym samym oczyszcza organizm i polepsza wchłanianie substancji odżywczych.