Wszystkie newsy

2014-09-11 | 06:30
Żywienie
Liczba gospodarstw ekologicznych dynamicznie rośnie. Świadomość Polaków na temat ekożywności jednak wciąż jest mała Wszystkie newsy

Liczba gospodarstw ekologicznych dynamicznie rośnie. Świadomość Polaków na temat ekożywności jednak wciąż jest mała

Sektor rolnictwa ekologicznego w naszym kraju rozwija się dynamicznie. Część konsumentów jednak nadal podchodzi sceptycznie do ekożywności i nie wie, czym różni się ona od zwykłych produktów. W poszukiwaniu żywności ekologicznej warto zwracać uwagę na obecność na etykiecie logotypu euroliścia, który świadczy o spełnieniu rygorystycznych wymogów przez producentów i przetwórców. Pojawiające się na produktach przymiotniki „zdrowy” czy „naturalny” mogą być zwykłymi chwytami marketingowymi.
więcej
2014-09-10 | 06:40
Żywienie
Polacy najbardziej lubią klasyczne, mocne espresso

Polacy najbardziej lubią klasyczne, mocne espresso

Z badań wynika, że kawę regularnie pije już co dziesiąty Polak. Największą popularnością cieszy się klasyczna mała czarna, głównie ze względu na jej pobudzające walory. Na preferencje smakowe ma jednak wpływ płeć. Zdaniem baristów kobiety znacznie chętniej piją kawę z mlekiem, a mężczyźni espresso.
więcej
2014-09-09 | 06:50
Żywienie
Wojciech Modest Amaro zrobił swoim zastępcą Łukasza Kawallera, zwycięzcę „Hell s kitchen”

Wojciech Modest Amaro zrobił swoim zastępcą Łukasza Kawallera, zwycięzcę „Hell's kitchen”

Zmiany w restauracji „Atelier Amaro”. Zastępcą Wojciecha Modesta Amaro został Łukasz Kawaller, który zwyciężył w pierwszej edycji „Hell's kitchen”. Przez miesiąc był testowany i obserwowany jako zwykły pracownik. Objął nową funkcję, bo poprzedni zastępca wyjechał na staż do innych restauracji, m.in. w Azji.
więcej
2014-09-09 | 06:25
Żywienie
Terapia fenotypowa oczyszcza organizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym

Terapia fenotypowa oczyszcza organizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym

Terapia fenotypowa to najnowsze osiągnięcie medycyny spersonalizowanej. Jej celem jest poprawa jakości życia i profilaktyka chorób wynikających z zanieczyszczenia środowiska, nadmiaru stresu, braku aktywności fizycznej i jedzenia niezdrowej żywności. W przeciwieństwie do tradycyjnej medycyny nie skupia się na konkretnej jednostce chorobowej, lecz na ogólnej kondycji organizmu.
więcej
2014-09-08 | 06:30
Żywienie
Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do przedwczesnego przekwitania i niepłodności męskiej

Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do przedwczesnego przekwitania i niepłodności męskiej

Wczesna osteoporoza, przedwczesne przekwitanie, niepłodność męska, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet problemy z donoszeniem ciąży mogą być następstwem celiakii, czyli nietolerancji glutenu. Zaburzenie występuje u 1 proc. populacji na świecie i jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Osoby chore do końca życia muszą unikać nawet śladowych ilości glutenu. U osób zdrowych stosowanie ścisłej diety bezglutenowej nie ma żadnego uzasadnienia medycznego.
więcej
2014-09-05 | 06:20
Żywienie
Instytut Żywności i Żywienia: dieta wegetariańska u dziecka obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych w życiu dorosłym

Instytut Żywności i Żywienia: dieta wegetariańska u dziecka obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych w życiu dorosłym

Jak pokazują badania amerykańskich naukowców, dobrze zbilansowana dieta wegetariańska oraz wegańska jest odpowiednia na każdym etapie życia, w tym w okresie niemowlęctwa, wzrostu i dojrzewania. Co więcej może obniżyć ryzyko chorób cywilizacyjnych w przyszłości, w tym otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych rodzajów raka. Mali wegetarianie i weganie muszą jednak suplementować witaminę B12 i spożywać różnorodne produkty roślinne.
więcej
2014-09-01 | 06:40
Żywienie
Chipsy owocowe zawierają witaminy i błonnik. Są zdrową alternatywą dla fastfoodowych przekąsek

Chipsy owocowe zawierają witaminy i błonnik. Są zdrową alternatywą dla fastfoodowych przekąsek

Tłuste chipsy, paluszki i orzeszki warto zastąpić zdrowymi i równie smacznymi chipsami owocowymi. Ze względu na witaminy i błonnik pokarmowy są alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Świetnie nadają się też dla dzieci, które bardzo lubią chrupiące pokarmy, oraz osób cierpiących na dolegliwości gastryczne.
więcej
2014-08-27 | 06:20
Żywienie
Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie

Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie

Ze względu na wysoką zawartość wody oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców i warzyw charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną. Ponadto błonnik znajdujący się w tych pokarmach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit, dzięki czemu dodatkowo wspomaga proces odchudzania.
więcej
2014-08-26 | 06:00
Żywienie
Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki

Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki

Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych rekomendacji w sezonie letnim nie stanowi problemu, zimą utrudnieniem może być jednak niewielki wybór świeżych produktów roślinnych, szczególnie warzyw. W tym czasie warto włączyć do diety warzywa utrwalone metodami, które w najmniejszym stopniu wpływają na wartość odżywczą pokarmu. Jedną z nich jest suszenie.
więcej
2014-08-25 | 06:00
Żywienie
Instytut Żywności i Żywienia: dietę wegetariańską mogą stosować nawet bardzo małe dzieci i kobiety w ciąży

Instytut Żywności i Żywienia: dietę wegetariańską mogą stosować nawet bardzo małe dzieci i kobiety w ciąży

Dietę wegetariańską można stosować na każdym etapie życia. Lekarze i dietetycy przekonują, że prawidłowo zbilansowana dieta bezmięsna nie niesie ze sobą żadnego ryzyka niedoborów pokarmowych. Może być stosowana nawet przez kobiety w ciąży i małe dzieci. Bez ryzyka utraty masy mięśniowej wegetarianizm mogą praktykować także sportowcy.
więcej
2014-08-22 | 06:40
Żywienie
Koktajle na bazie jogurtu lub zielonej kawy doskonale orzeźwiają i są niskokaloryczne

Koktajle na bazie jogurtu lub zielonej kawy doskonale orzeźwiają i są niskokaloryczne

Koktajle owocowe na bazie jogurtu lub zielonej kawy są orzeźwiające, a do tego niskokaloryczne, dlatego mogą je pić nawet osoby borykające się z nadwagą. Jogurtowe koktajle z dużą ilością owoców mogą nawet zastąpić jeden posiłek.
więcej
2014-08-22 | 06:25
Handel
Polacy chętnie sięgają po soki i nektary owocowe. Dzienne spożycie jest jednak wciąż małe

Polacy chętnie sięgają po soki i nektary owocowe. Dzienne spożycie jest jednak wciąż małe

Rośnie powoli sprzedaż soków i nektarów owocowych. Pod względem konsumpcji zbliżamy się do średniej unijnej, choć wciąż pijemy mniej niż zalecają eksperci. Zwiększenie spożycia i sprzedaży soków pomogłoby zagospodarować przynajmniej część nadpodaży jabłek. Do produkcji napojów owocowych zużywa się 260 tys. ton jabłek rocznie.
więcej
2014-08-21 | 06:35
Żywienie
Niedobór żelaza może doprowadzić do upośledzenia rozwoju i problemów z koncentracją u dzieci

Niedobór żelaza może doprowadzić do upośledzenia rozwoju i problemów z koncentracją u dzieci

Osłabienie, apatia, bladość błon śluzowych, problemy z koncentracją i spowolnienie rozwoju umysłowego mogą być u dzieci efektem niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza. Zbyt niskie spożycie tego pierwiastka dotyczy około połowy niemowląt. Najlepszą metodą zapobiegania niedoborom żelaza jest karmienie piersią przez co najmniej 6 miesięcy. Jeżeli po tym okresie do diety dziecka zostaną włączone różnorodne pokarmy bogate w żelazo, sztuczna suplementacja nie jest konieczna.
więcej
2014-08-21 | 06:30
Żywienie
Osoby, które nie jedzą śniadania, częściej mają problemy z nadwagą i spadkiem nastroju

Osoby, które nie jedzą śniadania, częściej mają problemy z nadwagą i spadkiem nastroju

Rezygnacja ze śniadania może być przyczyną problemów z nadwagą, a nawet depresji. Dietetycy radzą, aby poranny posiłek komponować tak, by dostarczał minimum 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Nie należy zapominać również o kolacji, bez której organizm nie zregeneruje się prawidłowo w nocy. Lekki wieczorny posiłek powinien dostarczyć składników odżywczych, ale nie zbędnych kalorii.
więcej
2014-08-20 | 06:10
Handel
Co piąty produkt ekologiczny nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami

Co piąty produkt ekologiczny nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami

Przeprowadzona przez Inspekcję Handlową kontrola wykazała, że 22 proc. towarów ekologicznych nie spełnia określonych wymogów. Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają na rynek taką podrabianą ekożywność, muszą liczyć się z karą od 1 tys. zł do nawet 10 proc. całkowitych przychodów. Wartość tego rynku szacowana jest w Polsce na ponad 700 mln zł.
więcej