Wszystkie newsy

2014-04-18 | 06:50
Żywienie
Dzięki specjalnym trikom można oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków Wszystkie newsy

Dzięki specjalnym trikom można oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków

Zanim zaczną się rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole, warto tak opracować taktykę spożywania posiłków, żeby waga w ciągu kilku dni nie wzrosła. Święta wyjątkowo nie sprzyjają odchudzaniu i trzeba niezwykle silnej woli, żeby oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków. Dietetycy zachęcają do zwrócenia uwagi na to, co jemy i w jakich ilościach.
więcej
2014-04-18 | 06:20
Żywienie
Zdrowa osoba może zjeść 10 jajek tygodniowo. Należy uwzględnić również te wykorzystane do przyrządzania potraw

Zdrowa osoba może zjeść 10 jajek tygodniowo. Należy uwzględnić również te wykorzystane do przyrządzania potraw

Jajka są nieodłącznym atrybutem Wielkanocy. Potrawy na bazie jajek są podstawą najpopularniejszych świątecznych przepisów, a także jednym z najlepiej zbilansowanych produktów odzwierzęcych. Zawierają aminokwasy egzogenne oraz lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, zwłaszcza podczas świąt, by nie przekroczyć rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia dawki 10 sztuk tygodniowo.
więcej
2014-04-18 | 06:10
Przemysł spożywczy
Polacy marnują ok. 2 mln ton żywności. Zbyt dużo kupują i przygotowują za duże porcje

Polacy marnują ok. 2 mln ton żywności. Zbyt dużo kupują i przygotowują za duże porcje

W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, za co w większości odpowiedzialny jest sektor produkcji. Jednak konsumenci również mają znaczący udział w statystykach. Polacy wyrzucają ok. 2 mln ton żywności. Zmniejszenie tej skali nie jest trudne – wystarczy zmiana kilku nawyków żywieniowych.
więcej
2014-04-17 | 06:20
Nowe technologie
Mobilna aplikacja pomaga w przygotowaniu potraw na święta

Mobilna aplikacja pomaga w przygotowaniu potraw na święta

Dzięki mobilnym aplikacjom na tablety i smartfony przygotowania do Wielkanocy mogą okazać się łatwiejsze niż dotychczas. Można ich używać bezdotykowo, co ułatwia korzystanie z nich podczas gotowania. Wszystkie urządzenia wyposażone w system Windows posiadają aplikację „przepisy.pl”. Ma ona do dyspozycji kilka tysięcy przepisów, w tym kilkaset wersji wideo.
więcej
2014-04-16 | 06:40
Dziecko
Połowa niemowlaków jest otyła lub niedożywiona

Połowa niemowlaków jest otyła lub niedożywiona

Ponad połowa niemowlaków jest źle odżywiana, co skutkuje otyłością lub niedożywieniem. Problemem jest brak edukacji rodziców w kwestii zdrowego żywienia. Domowe jedzenie nie zawsze jest dla dziecka najlepsze, ponieważ zbyt często jest przygotowywane niezgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
więcej
2014-04-10 | 07:00
Gwiazdy
Wojciech Modest Amaro: kucharz musi kopiować, żeby tworzyć

Wojciech Modest Amaro: kucharz musi kopiować, żeby tworzyć

Restauracja jurora „Hell's Kitchen” Wojciecha Modesta Amaro jest miejscem konceptualnym, gdzie kuchnia łączy się ze sztuką. Według niego, żeby jednak stać się kreatorem sztuki kulinarnej, najpierw trzeba być odtwórcą.
więcej
2014-04-10 | 06:25
Przemysł spożywczy
W polskich szkołach marnuje się rocznie co najmniej 1,6 tys. ton żywności. W całym kraju – 9 mln ton

W polskich szkołach marnuje się rocznie co najmniej 1,6 tys. ton żywności. W całym kraju – 9 mln ton

Co najmniej 1,6 tys. ton jedzenia ląduje rocznie w szkolnych koszach na śmieci – szacują nauczyciele ankietowani na zlecenie programu Tesco dla Szkół. Dzieci wyrzucają głównie przygotowane w domu kanapki, wybierając zamiast tego słodycze i przekąski ze szkolnego sklepiku, oraz pozostałości po posiłkach na stołówce – często ze względu na zbyt duże porcje. Wartość wyrzucanej przez uczniów żywności szacuje się na ponad 236 tys. zł.
więcej
2014-04-10 | 06:20
Żywienie
Kasza jaglana powraca na polskie stoły. Ma wiele właściwości zdrowotnych

Kasza jaglana powraca na polskie stoły. Ma wiele właściwości zdrowotnych

Kasza jaglana bije rekordy sprzedaży. Choć jej tradycja w polskiej kuchni sięga setek lat, to do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami. Rośnie zainteresowanie zdrowym trybem życia, a co za tym idzie – coraz więcej ludzi zaczyna odkrywać zalety kaszy jaglanej. Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, lekkostrawność i aromatyczny smak nazywana jest królową kasz.
więcej
2014-04-09 | 06:20
Żywienie
Polacy spożywają ponad dwa razy więcej soli niż zaleca WHO

Polacy spożywają ponad dwa razy więcej soli niż zaleca WHO

Jednym z głównych problemów żywieniowych w naszym kraju jest wysokie spożycie soli. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym problemów krążeniowych. Specjaliści zalecają, by zastępować sól mieszankami ziołowymi oraz ograniczyć udział w diecie żywności przetworzonej, która również jest istotnym źródłem sodu.
więcej
2014-04-08 | 06:20
Żywienie
Nadmierne spożycie soli jest odpowiedzialne za 50 proc. udarów mózgu i zawałów serca

Nadmierne spożycie soli jest odpowiedzialne za 50 proc. udarów mózgu i zawałów serca

Nadciśnienie, choroby układu krążenia, rak żołądka i otyłość to nie jedyne dolegliwości, które mogą mieć związek z nadmiernym spożyciem soli. Udział tego składnika w diecie Polaków przewyższa ponad dwukrotnie zalecenia WHO. Negatywne efekty zdrowotne wywołuje zarówno sól kuchenna, jak i sól morska. Według specjalistów, konieczne jest wprowadzenie norm ograniczających zawartość sodu w produktach żywnościowych oraz programy edukacyjne, które zwiększyłyby świadomość społeczną na temat problemu.
więcej
2014-04-07 | 06:00
Zakupy
Polacy nie potrafią interpretować informacji umieszczonych na etykietach produktów

Polacy nie potrafią interpretować informacji umieszczonych na etykietach produktów

Z badań wynika, że dwie trzecie Polaków nie czyta etykiet na kupowanych produktach spożywczych, a jeśli nawet zdarzy im się na nie spojrzeć, to nie potrafią ich zinterpretować. Bywa również, że producenci świadomie wprowadzają konsumentów w błąd, a istotne informacje są napisane małym drukiem. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że etykiety powinny być czytelne i sformułowane tak, by każdy klient mógł je zrozumieć.
więcej
2014-04-07 | 05:45
Żywienie
Polacy najczęściej wybierają kawę o gorzkim smaku

Polacy najczęściej wybierają kawę o gorzkim smaku

Zdaniem Polaków dobra kawa powinna mieć gorzki posmak, dlatego najczęściej wybierają robustę. Drugim gatunkiem, wyróżnianym przez baristów jest arabica, która ma szlachetny smak i niezwykły aromat. Dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Najlepiej kupować kawę w ziarnach i dokładnie sprawdzać datę palenia. Po zmieleniu powinno się ją od razu parzyć, by nie straciła aromatu.
więcej
2014-04-03 | 06:30
Przemysł spożywczy
Spożycie ekologicznej żywności w Polsce jest 15 razy mniejsze niż na Zachodzie. Rynek będzie jednak rósł

Spożycie ekologicznej żywności w Polsce jest 15 razy mniejsze niż na Zachodzie. Rynek będzie jednak rósł

Statystyczny Polak wydaje tylko cztery euro rocznie na żywność ekologiczną. Niemiec przeznacza na ten cel 86 euro, a Duńczyk – prawie dwa razy więcej. Spożycie ekologicznej żywności jest w Polsce ok. 15 razy mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej i pięć razy mniejsze niż np. w Czechach. Zdaniem dystrybutorów ekoproduktów wynika to głównie z niskiej świadomości społecznej. Jednak według nich branża zdrowego żywienia ma duży potencjał wzrostu.
więcej
2014-04-02 | 06:20
Żywienie
Kobiety i mężczyźni odczuwają smaki tak samo, ale mają różne upodobania kulinarne

Kobiety i mężczyźni odczuwają smaki tak samo, ale mają różne upodobania kulinarne

Kobiety i mężczyźni tak samo odczuwają smaki, jednak mają inne preferencje smakowe. Panie wolą potrawy łagodne i słodkie, a mężczyźni ostre i pikantne. U wielu osób z wiekiem zmieniają się jednak upodobania kulinarne, ponieważ ludzie coraz więcej podróżują, próbują nowych potraw i eksperymentują w kuchni.
więcej
2014-04-01 | 06:20
Żywienie
Cukier jest często ukryty w produktach spożywczych pod innymi nazwami

Cukier jest często ukryty w produktach spożywczych pod innymi nazwami

Otyłość, próchnica, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO spożycie cukru nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zastosowanie się do tych zaleceń może być trudne, ponieważ etykiety produktów spożywczych są często mylące.
więcej