Wszystkie newsy
2015-02-12 | 06:40
Handel
Coraz więcej Polaków kupuje jedzenie przez internet. Do 2018 r. wartość tego rynku się podwoi
Około 500 mln zł warty jest już rynek internetowych zakupów spożywczych. Do 2018 r. jego wartość ma się podwoić. Coraz więcej takich zakupów jest dokonywanych za pomocą urządzeń mobilnych – w ciągu ubiegłego roku ten wskaźnik wzrósł ponad czterokrotnie. Polacy coraz częściej kupują przez internet także świeże produkty.
2015-02-12 | 06:20
Żywienie
Dietetycy: W tłusty czwartek nie powinno się zjeść więcej niż trzy pączki. Najlepiej usmażyć je samemu
Dietetycy radzą, by tłustego czwartku nie traktować jako święta objadania się, lecz jako tradycję, którą trzeba podtrzymywać, choć oczywiście z umiarem, symbolicznie. W zupełności wystarczy jeden pączek, który i tak z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu jest prawdziwą bombą kaloryczną. A ten kupiony w supermarkecie zawiera jeszcze dodatkowo substancje wspomagające smak i zapach.
2015-02-10 | 06:40
Handel
E-koszyk jest nawet pięć razy większy od tradycyjnego. Coraz więcej w nim świeżej żywności
Klienci za pośrednictwem internetu kupują 4-5 razy więcej niż podczas wizyty w tradycyjnym sklepie. W e-koszyku znajdują się już nie tylko ciężkie artykuły, jak napoje czy środki czystości, lecz także świeża żywność. Z e-zakupów oferowanych przez tradycyjne sklepy coraz częściej korzystają też firmy – stanowią już 5 proc. klientów. Najczęściej kupują żywność oraz artykuły biurowe i przemysłowe.
2015-02-09 | 06:30
Żywienie
Naparów ziołowych nie można pić dłużej niż przez trzy tygodnie. Potem należy zmienić mieszankę
Ziołowe i owocowe napary wzmacniają odporność organizmu, poprawiają krążenie i opóźniają proces starzenia. Nie zawierają teiny, więc mogą ja pić kobiet w ciąży i małe dzieci zamiast czarnej herbaty. Kupując tego typu napój, nie należy kierować się nazwą, ale składem. W Polsce często bowiem napary ziołowe i owocowe mylone są z herbatami aromatyzowanymi, które mają zupełnie inne właściwości zdrowotne.
2015-02-05 | 06:20
Zdrowie
Soja powinna być stałym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Przeciwdziała osteoporozie i zapobiega nowotworom
Dietetycy podkreślają, że wystarczy dziennie spożywać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić swoje samopoczucie, lecz także zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe białko, izoflawony, witaminy z grupy B i liczne minerały. Przy wszystkich swoich zaletach ma też jednak wadę – jest silnym alergenem.
2015-02-04 | 06:30
Żywienie
Czarna herbata ma właściwości zdrowotne. Działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności
Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną – smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.
2015-02-02 | 06:40
Żywienie
90 proc. polskich nastolatek nie akceptuje swojego wyglądu. U 10 proc. zdiagnozowano zaburzenia w odżywianiu
Polskie nastolatki częściej cierpią na zaburzenia odżywiania niż ich rówieśniczki w innych krajach. Zaczyna się od zajadania stresu chipsami, lodami i czekoladą. Później są na przemian głodówki i obżarstwo, restrykcyjne diety i efekt jo-jo. To prowadzi do frustracji i problemów emocjonalnych.
2015-01-30 | 06:50
Żywienie
Beata Pawlikowska ułożyła własną dietę cud. Nie je niczego, co zostało chemicznie przetworzone przez człowieka
Beata Pawlikowska próbowała różnych diet, aby zrzucić zbędne kilogramy, żadna nie przyniosła jednak efektów. W dodatku każda kolejna dieta cud pogłębiała jej złe samopoczucie. Dlatego dziennikarka opracowała własną dietę, polegającą na wyeliminowaniu z codziennego menu produktów wysokoprzetworzonych, np. mrożonek, warzyw z puszek, alkoholu i słodyczy. Dieta atlantycka ma prowadzić do zrozumienia własnego organizmu i instynktownego dostarczania mu wyłącznie zdrowych posiłków.
2015-01-30 | 06:45
Media
Ewa Chodakowska największą inspiracją Polaków do dbania o siebie. Ufa jej znacznie więcej internautów niż Annie Lewandowskiej
Ewa Chodakowska wciąż jest najpopularniejszą trenerką w Polsce. Z danych Instytutu Monitorowania Mediów wynika, że w internecie pojawiło się w ostatnim miesiącu dwukrotnie więcej publikacji na jej temat niż tych dotyczących Anny Lewandowskiej. Zainspirowane nią są głównie kobiety, choć pojawiają się także wzmianki ze strony mężczyzn.
2015-01-30 | 06:20
Żywienie
Testy DNA mogą pomóc dostosować dietę i aktywność fizyczną do predyspozycji metabolicznych
Dzięki postępom w genetyce udało się zidentyfikować warianty genów, które determinują podatność danej osoby na określoną dietę i rodzaj aktywności fizycznej. Testy DNA umożliwiają obecnie ustalenie spersonalizowanego planu żywieniowego i treningowego, który pomaga utrzymać pożądaną masę ciała i zapobiegać chorobom dietozależnym. Naukowcy sugerują, że tego typu badania mogą w przyszłości przyczynić się do ograniczenia występowania chorób cywilizacyjnych.
2015-01-29 | 06:00
Żywienie
Rotacyjne menu zwiększa liczbę klientów w restauracjach
Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu. Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne, ekologiczne produkty do tworzenia nowych nut smakowych.
2015-01-28 | 06:00
Żywienie
Specjaliści do spraw żywienia alarmują: trzeba dbać nie tylko o odpowiednie proporcje tłuszczów w diecie, lecz także o ich rodzaj
Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczu w diecie powinien stanowić od 25-30 proc. ogólnej liczby spożywanych kalorii.
2015-01-27 | 06:45
Żywienie
Trener światowych gwiazd Witold Szmańda pisze książkę. Przedstawi w niej założenia swojej filozofii DDFS
Debiutancka książka trenera gwiazd Witolda Szmańdy ukaże się wiosną przyszłego roku. Będzie można w niej znaleźć nie tylko przepisy i porady dotyczące zdrowego odżywiania, lecz także przykładowe ćwiczenia.
2015-01-27 | 06:40
Żywienie
Przed zastosowaniem suplementów diety należy precyzyjnie określić, jakich witamin brakuje w organizmie
Zażywanie suplementów przez zdrowe, prawidłowo odżywiające się osoby może być szkodliwe dla zdrowia. Po apteczne preparaty powinny sięgać wyłącznie osoby, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminy. Należą do nich m.in. kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, palacze i ozdrowieńcy po zabiegach chirurgicznych. Eksperci zalecają, by przed kupieniem suplementów wykonać badania, które określą zapotrzebowanie organizmu na witaminy i pierwiastki.
2015-01-23 | 06:40
Żywienie
Nutrigenetyka może znacznie ograniczyć występowanie chorób cywilizacyjnych
Naukowcy prognozują, że dieta zależna od genotypu będzie przełomem w profilaktyce i leczeniu zaburzeń, takich jak otyłość, miażdżyca, osteoporoza, cukrzyca typu 2, niektóre odmiany nowotworów czy choroby serca. Okazuje się bowiem, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze zależy od uwarunkowań genetycznych i może znacznie odbiegać od norm ustalonych dla całej populacji. Znajomość tych różnić umożliwia dostosowanie jadłospisu do indywidualnych predyspozycji metabolicznych.