Wszystkie newsy

2014-12-24 | 06:30
Handel
Jedna trzecia Polaków wyrzuca artykuły spożywcze. Najczęściej pieczywo, warzywa, owoce, wędliny, jogurty Wszystkie newsy

Jedna trzecia Polaków wyrzuca artykuły spożywcze. Najczęściej pieczywo, warzywa, owoce, wędliny, jogurty

Co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać żywność. Najczęściej są to produkty świeże, jak pieczywo warzywa, wędliny oraz produkty mleczne. Zjawisko to nasila się w okresie świątecznym, bo Polacy często kupują zbyt dużo i gotują za duże porcje. Nieznaczna zmiana nawyków zakupowych i konsumenckich może ograniczyć problem.
więcej
2014-12-23 | 06:45
Żywienie
Anna Jurksztowicz prowadzi bloga kulinarnego. Udostępniła na nim właśnie filmiki z przepisami

Anna Jurksztowicz prowadzi bloga kulinarnego. Udostępniła na nim właśnie filmiki z przepisami

Muzyka to nie jedyna pasja Anny Jurksztowicz. Równie chętnie wokalistka poświęca swój czas na gotowanie. Prowadzony przez nią kulinarny blog zyskuje coraz więcej fanów, a Jurksztowicz planuje wzbogacić go o filmiki instruktażowe. Jeszcze do niedawna swojej kulinarnej pasji gwiazda oddawała się przede wszystkim w okresie przedświątecznym, ostatnio dba jednak o to, aby w Wigilię rodzina gromadziła się raczej przy fortepianie niż przy bogato zastawionym stole.
więcej
2014-12-23 | 06:35
Żywienie
Dietetycy radzą: przygotowując świąteczne posiłki, warto zachować umiar. Trzeba zwreryfikować listę zakupów i ograniczyć liczbę dań

Dietetycy radzą: przygotowując świąteczne posiłki, warto zachować umiar. Trzeba zwreryfikować listę zakupów i ograniczyć liczbę dań

Lista przysmaków, które trafią na świąteczny stół, jest długa i sprzyja niekontrolowanemu przejadaniu się. Dietetycy radzą więc, aby zamiast dwunastu potraw wigilijnych – przyrządzić połowę z nich. Jeśli pieczemy ciasta, to warto już zrezygnować z niezwykle kalorycznych cukierków czekoladowych, a zamiast soków i gazowanych napojów lepiej pić herbatę i wodę mineralną.
więcej
2014-12-22 | 07:05
Żywienie
Osoby z nadwagą, otyłością i cukrzycą nie muszą rezygnować ze świątecznych wypieków

Osoby z nadwagą, otyłością i cukrzycą nie muszą rezygnować ze świątecznych wypieków

Utrzymanie odpowiedniej diety przez osoby cierpiące na otyłość i cukrzycę jest szczególnie trudne w okresie świątecznym. Okazuje się jednak, że pacjenci ci mogą pozwolić sobie na słodkie wypieki bez obawy o powikłania. Biały cukier należy zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi, które nie wpływają na zwiększenie masy ciała i nie powodują znaczących zmian stężenie cukru we krwi. Warto również pamiętać o ograniczeniu zawartości tłuszczu w posiłkach.
więcej
2014-12-22 | 06:45
Żywienie
Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

„Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety. W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
więcej
2014-12-18 | 06:30
Żywienie
Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem żelaza i kwasów omega-3

Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem żelaza i kwasów omega-3

Wieprzowina przestaje być uznawana za tłuste i niezdrowe mięso. Nowoczesne sposoby hodowli trzody chlewnej sprawiają, że mięso wieprzowe ma znacznie niższą zawartość tłuszczu, a wartości odżywcze porównywalne do mięsa wołowego, nawet drobiowego. Jest bogatym źródłem żelaza, znacznie lepiej przyswajanego przez organizm ludzki niż żelazo znajdujące się w produktach roślinnych. Chuda wieprzowina zawiera także kwasy omega-3.
więcej
2014-12-17 | 06:45
Żywienie
Piotr Kucharski – zwycięzca programu „Gotuj o wszystko” – napisał książkę o rodzinnej tradycji pieczenia chleba

Piotr Kucharski – zwycięzca programu „Gotuj o wszystko” – napisał książkę o rodzinnej tradycji pieczenia chleba

Piotr Kucharski podkreśla, że pieczenie chleba to doskonały sposób na pozbycie się negatywnych emocji, uspokojenie i zwolnienie tempa. To czynność, która uczy pokory i cierpliwości, a przy tym sprawia ogromną przyjemność. Zwycięzca drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w swojej książce „Chleb. Domowa piekarnia” przedstawia piękną tradycję kultywowaną w jego rodzinie od trzech pokoleń.
więcej
2014-12-15 | 06:00
Żywienie
Nowoczesne dania w proszku zawierają mniej soli niż potrawy przyrządzane w domu

Nowoczesne dania w proszku zawierają mniej soli niż potrawy przyrządzane w domu

Dania w proszku są nie tylko wygodne w przygotowaniu, lecz także dobre dla zdrowia i smukłej figury. Nowoczesne potrawy tego typu składają się głównie z suszonych warzyw, ziół i przypraw. Pozbawione są szkodliwych konserwantów, ulepszaczy smaku, m.in. glutaminianu sodu, barwników i soli. Są idealne jako szybka przekąska, nie powinny jednak stanowić stałego elementu codziennej diety. Nie są bowiem w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
więcej
2014-12-11 | 06:25
Żywienie
Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody

Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.
więcej
2014-12-10 | 06:30
Żywienie
Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika

Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika

W chłodne dni bywalcy kawiarni chętniej niż latem sięgają po kawy słodkie i smakowe. Od kilku lat hitem jesiennego menu są kawy o smaku piernika i dyni. Miłośnicy kawy polubili także słodkie kawy z dodatkiem karmelu, miodu i syropu orzechowego. Tego typu napoje kawowe można przygotować także w wersji light, czyli na bazie mleka chudego lub sojowego.
więcej
2014-12-09 | 06:55
Żywienie
Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą

Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą

Popisowym daniem Barbary Kurdej-Szatan są kremowe zupy, Zygmunt Chajzer uwielbia golonkę z kapustą, a Olga Borys – rosół wołowo-indyczy. Gwiazdy przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, zawsze starają wygospodarować czas na wspólne gotowanie. Swoje ulubione potrawy coraz częściej przygotowują na parze i bez użycia tłuszczu.
więcej
2014-12-08 | 06:30
Żywienie
45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Kluczem do sukcesu jest też wybór odpowiednich naczyń.
więcej
2014-12-04 | 06:30
Żywienie
Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu

Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu

Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, by ten składnik jak najczęściej włączać do swojej diety.
więcej
2014-12-02 | 06:40
Żywienie
Piwne beaujolais nouveau. W sobotę premiera Dubbla Cieszyńskiego – najlepszego piwa 2014 roku

Piwne beaujolais nouveau. W sobotę premiera Dubbla Cieszyńskiego – najlepszego piwa 2014 roku

Tradycyjnie 6 grudnia na rynek trafi najlepsze piwo 2014 roku. Tegoroczny Grand Champion czerwcowego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia to Dubbel Cieszyński, ciemne piwo w stylu belgijskim. Od godziny 18.00 napić się go będzie można w specjalnie wyselekcjonowanych punktach premierowych.
więcej
2014-12-01 | 06:45
Media
Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach

Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach

Zwycięstwo w „Hell’s Kitchen” diametralnie zmieniło moje życie – mówi Łukasz Kawaller. Młody szef kuchni od czterech miesięcy pracuje w Atelier Amaro, pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina. Razem z narzeczoną prowadzi też audycje radiową poświęconą tematyce kulinarnej. Zwycięzca przyznaje, że kolejnym marzeniem, które chce zrealizować, jest kulinarna podróż do Nowego Jorku i praca w słynnej restauracji Eleven Madison Park.
więcej