Wszystkie newsy

2013-11-20 | 07:40
Żywienie
Odpowiednia dieta poprawia pracę mózgu Wszystkie newsy

Odpowiednia dieta poprawia pracę mózgu

Zdrowa i zbilansowana dieta pomaga nie tylko w osiągnięciu zgrabnej sylwetki, ale również w nauce. Aby nasz mózg sprawniej pracował a czas spędzony nad książkami był na prawdę produktywny, powinniśmy zadbać o posiłki bogate w magnez, zdrowe węglowodany i glukozę. W okresie wytężonej pracy umysłowej jedzmy dużo orzechów, razowe pieczywo, kaszę gruboziarnistą i suszone owoce.
więcej
2013-11-19 | 08:00
Zdrowie
Pobudzające napary ziołowe zdrowsze od kawy i napojów energetycznych

Pobudzające napary ziołowe zdrowsze od kawy i napojów energetycznych

Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze i brakuje słońca, częściej czujemy się osłabieni. Znacznie zdrowszym sposobem na dodanie sobie energii zamiast kawy i napojów energetycznych mogą być specjalne napary na bazie naturalnych ziół.
więcej
2013-11-18 | 07:45
Żywienie
Anna Kalata sama wymyśliła sobie dietę, dzięki której schudła 38 kg

Anna Kalata sama wymyśliła sobie dietę, dzięki której schudła 38 kg

Była minister pracy i polityki społecznej Anna Kalata od kilku lat zachwyca wyglądem i szczupłą sylwetką. Dziś zdradza, że osiągnęła sukces dzięki własnej determinacji i pomysłowości, bo dietę wymyśliła sobie sama.
więcej
2013-11-18 | 07:00
Żywienie
Sekrety parzenia idealnej kawy

Sekrety parzenia idealnej kawy

Przygotowanie idealnej kawy to wręcz rytuał. Każdy wytrawny kawosz ma swoją recepturę na jej przyrządzenie. Ale żeby wydobyć z tego napoju pełny, prawdziwy i niepowtarzalny smak oraz aromat, trzeba zastosować się do kilku podstawowych zasad.
więcej
2013-11-13 | 06:00
Przemysł spożywczy
Rośnie sprzedaż wina w Polsce. Polacy piją dwa razy więcej niż 8 lat temu

Rośnie sprzedaż wina w Polsce. Polacy piją dwa razy więcej niż 8 lat temu

Statystyczny Polak kupuje wino półwytrawne, w 60 proc. czerwone. Na butelkę wydaje ok. 16 zł. W ciągu ostatnich ośmiu lat wartość rynku wina w Polsce podwoiła się, jednak wydatki na wino to wciąż tylko nieco powyżej 7 proc. wszystkich wydatków Polaków na alkohol. Rynkowi wina w sukurs przychodzą dyskonty.
więcej
2013-11-08 | 07:00
Styl życia
Polacy piją tyle samo kawy co herbaty. Głównie poza domem

Polacy piją tyle samo kawy co herbaty. Głównie poza domem

Już 70 proc. Polaków pije kawę poza domem - tak wynika z badań Makro Cash & Carry. Modne stało się nie tylko siedzenie w kawiarni przy stoliku, ale także kupowanie kawy na wynos i picie jej podczas drogi do pracy czy na zakupy.
więcej
2013-11-06 | 06:30
Edukacja
McDonald s dołącza książki do zestawów. Promuje w ten sposób czytanie wśród dzieci

McDonald's dołącza książki do zestawów. Promuje w ten sposób czytanie wśród dzieci

Sieć restauracji McDonald's rozpoczyna dziś ogólnopolską akcję edukacyjną „Czytam sobie”. W ponad 300 restauracjach do zestawów będą bezpłatnie dołączane książki dla dzieci napisane przez znanych autorów. Nakład wyniesie 400 tysięcy egzemplarzy.
więcej
2013-11-04 | 07:00
Dziecko
Polskie dzieci są coraz grubsze

Polskie dzieci są coraz grubsze

Co czwarty uczeń szkoły podstawowej ma nadwagę – wynika z najnowszych badań Instytutu Żywności i Żywienia. Specjaliści od żywienia biją na alarm. Uczniów z problemami z wagą przybywa w błyskawicznym tempie, szybciej niż przewidywano 10 lat temu.
więcej
2013-10-28 | 11:20
Gwiazdy
Beata Tadla pilnuje diety. Unika mięsa, nie je w ogóle cukru.

Beata Tadla pilnuje diety. Unika mięsa, nie je w ogóle cukru.

Beata Tadla przyznała, że podstawą dbania o jej dobrą formę jest dieta, której dokładnie pilnuje. Jak sama przyznaje, czasem z przesadną dokładnością dobiera potrawy w menu. Jednak to odpowiedniemu żywieniu zawdzięcza piękną sylwetkę i dobry humor.
więcej
2013-10-28 | 09:00
Żywienie
Burgery podbijają podniebienia Polaków

Burgery podbijają podniebienia Polaków

Restauracje i bary z burgerami w całym kraju wyrastają jak grzyby po deszcze. Lokale, zwłaszcza w Warszawie, mają sporo klientów. Ich właściciele przyznają, że Polacy pokochali smak amerykańskiej kuchni, a restauratorzy odkryli nowy sposób na świetny biznes.
więcej
2013-10-16 | 06:00
Żywienie
Szkoły idą na wojnę ze śmieciowym jedzeniem. Promują zdrową żywność

Szkoły idą na wojnę ze śmieciowym jedzeniem. Promują zdrową żywność

Polskie szkoły wypowiadają walkę otyłości wśród uczniów. Nadwaga młodych Polaków to coraz poważniejszy problem, dlatego szkoły próbują z nią walczyć. Pomóc ma program „Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej”. W ramach akcji będzie promowane zdrowe żywienie nie tylko w domu, ale także w szkole.
więcej
2013-10-15 | 07:00
Żywienie
Polacy jesienią sięgają po diety cud, które mogą szkodzić

Polacy jesienią sięgają po diety cud, które mogą szkodzić

Dietetycy ostrzegają przed dietami cud. Nie mają wątpliwości - bez aktywności fizycznej, o szczupłej sylwetce możemy tylko pomarzyć. Starając się zadbać o własne zdrowie i prawidłowy styl życia należy przede wszystkim więcej się ruszać i jeść mądrzej.
więcej
2013-10-14 | 11:20
Dziecko
Pascal Brodnicki będzie uczyć rodziców i dzieci jak jeść zdrowo

Pascal Brodnicki będzie uczyć rodziców i dzieci jak jeść zdrowo

Pascal Brodnicki promuje zdrowe żywienie wśród dzieci. Znany kucharz dołączył do ambasadorów programu „Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej”. Projekt ma przeciwdziałać otyłości i nadwadze wśród najmłodszych Polaków.
więcej
2013-10-08 | 10:00
Żywienie
Warszawskie Koszyki: dawna hala to miejsce nie tylko na zakupy

Warszawskie Koszyki: dawna hala to miejsce nie tylko na zakupy

Bazar ze zdrowym jedzeniem, menu z oryginalnymi potrawami i pub, w którym wieczorem wypijemy alkohol – w dawnej warszawskiej Hali Koszyki działa miejsce, które łączy kilka ciekawych funkcji.
więcej
2013-10-03 | 08:10
Zdrowie
Chorobom serca można zapobiec dietą bogatą w antyutleniacze, błonnik rozpuszczalny i kwasy omega-3

Chorobom serca można zapobiec dietą bogatą w antyutleniacze, błonnik rozpuszczalny i kwasy omega-3

Odpowiednia dieta, bogata w antyutleniacze, błonnik rozpuszczalny i kwasy omega-3, pomaga zapobiegać chorobom serca. Osoby zmagające się już z chorobą serca powinny ograniczyć białko zwierzęce na rzecz białka występującego w roślinach strączkowych.
więcej