Wszystkie newsy
2015-06-08 | 06:10
Żywienie
W hotelach i ośrodkach SPA coraz popularniejsza jest kuchnia wellness
Coraz więcej hoteli i ośrodków SPA proponuje swoim klientom kuchnię wellness, bo jest ona dla organizmu swoistym zastrzykiem energii, witamin i substancji odżywczych. Jej podstawą są śniadania składające się ze zdrowych regionalnych produktów, ekologicznych warzyw i owoców. W trend wellness doskonale wpisuje się kuchnia molekularna, kuchnia sous vide i slow food.
2015-06-05 | 06:20
Handel
Rośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Polacy wzorem europejskich konsumentów spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Powoli przekonują się także do kupowania mięsa paczkowanego. Na rynku jest coraz więcej tego typu produktów funkcjonalnych, dopasowanych do potrzeb konsumenta, np. dania do szybkiego przygotowania czy w mniejszych porcjach.
2015-05-27 | 06:45
Zdrowie
Polacy rzadziej umierają na choroby układu krążenia, ale zachorowalność na nie jest większa
Umieralność na choroby układu krążenia od 2003 roku spada i pod tym względem dogoniliśmy już Europę, ale problemem jest wysoka zachorowalność – o 50 proc. większa niż na Zachodzie. Dlatego ważna jest profilaktyka i odpowiednie odżywianie się, to jednak w dużej mierze zależy od zasobności portfela.
2015-05-20 | 06:15
Żywienie
Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów. Te substancje mają szkodliwy wpływ na zdrowie
Długotrwały kontakt z pestycydami – podczas pracy w polu i ogrodzie czy poprzez spożywanie produktów zawierających ich pozostałości – zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób nowotworowych, neurologicznych i zaburzeń w układzie hormonalnym. Najbardziej narażone są kobiety w ciąży i niemowlęta. Dlatego Greenpeace wzywa do zatrzymania chemizacji rolnictwa w Polsce i wykluczenia z użycia syntetycznych pestycydów.
2015-05-15 | 06:15
Żywienie
Slow food zamiast fast foodu. Polacy stawiają na potrawy przygotowywane ze świeżych produktów
Kulinarna mapa Polski jest coraz bardziej zdominowana przez slow food. Wśród konsumentów furorę robią dania z produktów ekologicznych, a przygotowywane w błyskawicznym tempie hamburgery i kebaby są odstawiane na bok. Slow food to też powrót do lokalnej kuchni i tradycyjnych przepisów.
2015-05-14 | 06:30
Żywienie
Prawie 1/3 polskich uczniów nie jada śniadań
Dzieci, które nie jadają śniadań, znacznie gorzej radzą sobie z nauką. Mają problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, mogą także zachowywać się agresywnie w stosunku do rówieśników. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika natomiast, że pierwszego posiłku nie spożywa 30 proc. polskich uczniów szkół podstawowych.
2015-05-11 | 06:30
Żywienie
Polacy w kuchni wciąż czują się niepewnie i popełniają dużo błędów
Badania przeprowadzone przez Millward-Brown na zlecenie Whirlpool pokazują, że co czwarta Polka stresuje się codziennym gotowaniem. Brak doświadczenia powoduje, że przygotowując posiłki w domu, 90 proc. osób popełnia te same błędy: gotują potrawy zbyt długo, nie znają sztuczek kulinarnych i boją się eksperymentować. Króluje kuchnia polska i włoska.
2015-05-11 | 06:10
Dom i ogród
Zamiast kupować zioła w sklepie, lepiej samemu urządzić domowy zielnik
Ziołowy kącik można urządzić na balkonie, w ogrodzie lub na parapecie. Trzeba wybrać jednak miejsce nasłonecznione, ciepłe i osłonięte przed wiatrem. Uprawa ziół jest łatwa i nie zajmuje dużo czasu, za to przynosi wiele korzyści. Domowy zielnik może być oryginalnym elementem dekoracyjnym. Dzięki niemu w mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny zapach, a kucharze mają pod ręką świeże przyprawy.
2015-05-08 | 06:10
Żywienie
Polacy jedzą bardzo mało kaszy i nie doceniają jej właściwości zdrowotnych
20 proc. osób w wieku 15-23 lata włącza kaszę do swojego menu zaledwie raz na pół roku. Dużo większą popularnością ten produkt cieszy się u Polaków po pięćdziesiątce. Na ich stołach pojawia się ona średnio dwa razy w tygodniu. Dietetycy tłumaczą, że kasza jest fundamentem zdrowej, zbilansowanej diety i powinno się ją często spożywać.
2015-05-07 | 06:20
Farmacja
Otyłość i nadwaga najpoważniejszymi problemami zdrowotnymi w Polsce. Polacy popierają opodatkowanie niezdrowej żywności
Trwają prace nad ustawą o zdrowiu publicznym, która ma określić priorytety służby zdrowia w Polsce. W badaniu prowadzonym przez Fundację My Pacjenci w ramach konsultacji społecznych ustawy wypowiedziało się ponad 1900 osób. Polacy wskazali, że jednym z największych wyzwań – oprócz poprawy dostępu do lekarzy specjalistów – jest walka z nadwagą i otyłością. Jako skuteczne narzędzia uznali edukacje i dofinansowanie porad dietetycznych. Trzy czwarte poparło opodatkowanie producentów niezdrowej żywności.
2015-05-06 | 06:25
Żywienie
Nowoczesne kosmetyki do włosów tworzone są w oparciu o odwróconą piramidę żywieniową
Nowoczesne kosmetyki do pielęgnacji włosów stanowią uzupełnienie codziennej diety. Stworzone na podstawie odwróconej piramidy żywieniowej dostarczają włosom niezbędne składniki odżywcze. Są bogate w lipidy, węglowodany, proteiny i metabolity, czyli uzyskiwane z oliwek antyoksydanty.
2015-05-05 | 06:45
Żywienie
Książka „Apetyt na Polskę” promuje polską kuchnię w Mediolanie
Książka „Apetyt na Polskę” ma przekonać świat, że polska kuchnia jest nowatorska i kreatywna. Zawiera przepisy na dania bazujące na rodzimej tradycji kulinarnej, ale w nowoczesnym wydaniu. Smakosze znajdą w niej recepty na takie oryginalne smaki, jak ravioli z bryndzą podhalańską czy pierś gołębia duszoną w trójniaku. Publikacja powstała po to, by promować rodzimą kuchnię na EXPO 2015 w Mediolanie.
2015-05-05 | 06:30
Żywienie
Śniadanie to paliwo dla mózgu. Powinno zawierać dużo węglowodanów złożonych
Śniadanie powinno być bombą węglowodanową. Tylko pochodząca z cukrów złożonych glukoza może bowiem odżywić mózg i pobudzić go do całodziennej pracy. Podstawą śniadania powinno więc być pełnoziarniste pieczywo, kasze i warzywa. Nie najlepszym pomysłem są natomiast czekoladowe kremy – są zbyt bogate w tłuszcze i dostarczają mózgowi krótkotrwałą energię.
2015-05-04 | 06:50
Żywienie
Dorota Gardias: uwielbiam słodycze, ale ostatnio rzadziej pozwalam sobie na szaleństwa
Słodycze to moja wielka słabość – przyznaje Dorota Gardias. Dziennikarka przepada zwłaszcza za czekoladkami i ciastami robionymi przez jej mamę. Ostatnio jednak ze względu na zdrowie i figurę rzadziej pozwala sobie na słodkie szaleństwa. Ponadto intensywnie ćwiczy pod okiem prywatnego trenera – w ciągu dwóch miesięcy schudła 6 kg i pozbyła się kompleksów po ciąży.
2015-05-04 | 06:30
Żywienie
Dietetycy: Polki mają świadomość tego, jak dużą rolę odgrywa zdrowe odżywianie. Nie potrafią jednak tej wiedzy wykorzystać
Dla blisko połowy Polek większą rolę odgrywa smak potraw niż ich wartość odżywcza. Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie, a tylko ¼ pań przykłada duża wagę do racjonalnego odżywiania i sama przyrządza posiłki w domu. Takie postawy pozwoliły na wyodrębnienie trzech stylów odżywiania.