Wszystkie newsy
2015-11-17 | 07:00
Zdrowie
Paulina Smaszcz-Kurzajewska: dorośli odżywiają się fatalnie, a złe nawyki przekazują dzieciom
Jeśli sami nigdy nie zjemy pomidora, to są małe szanse, że zje go nasze dziecko – podkreśla Paulina Smaszcz-Kurzajewska. Zdaniem dziennikarki to rodzice powinni wpajać dzieciom prozdrowotne nawyki żywieniowe. Tymczasem dorośli sami bardzo źle się odżywiają. Aby propagować zasady zdrowego odżywiania od najmłodszych lat, Paulina Smaszcz-Kurzajewska została ambasadorką programu „Śniadanie daje moc”.
2015-11-16 | 06:20
Żywienie
Najbardziej odporne na zniszczenia są patelnie wykonane ze stali nierdzewnej i modele z ciemną, wielowarstwową powłoką nieprzywierającą
Kupują patelnię, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiego tworzywa została wykonana. Każdy materiał charakteryzuje się bowiem innym przewodnictwem ciepła i różnym stopniem odporności na zniszczenie. Najtrwalsze są patelnie ze stali nierdzewnej.
2015-11-12 | 06:35
Żywienie
Sezon na herbaty zimowe. Duże znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody
Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego wieczoru bez kubka gorącej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze względu na niezwykły smak, lecz także działanie rozgrzewające i poprawiające odporność. Aromatyczne mieszanki herbat, które poprawią samopoczucie, można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.
2015-11-12 | 06:30
Żywienie
Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Rodzice nie czytają etykiet na produktach żywnościowych i nie uczą tego dzieci
Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodliwy wpływ na zdrowie i szybko może doprowadzić do otyłości. Eksperci podkreślają, że rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na zawartość takich składników w produktach i uczulać na to dzieci. Problem w tym, że dorośli sami rzadko czytają etykiety.
2015-11-09 | 06:15
Żywienie
Polscy uczniowie chcą trafić do Księgi Rekordów Guinnessa dzięki akcji „Śniadanie daje moc”. Poprzedni rekord padł w Chinach
Uczniowie szkół podstawowych ze 148 miejscowości w Polsce zmierzyli się z próbą pobicia Rekordu Guinnessa w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania. W piątek zamiast zeszytów i piórników na ławkach pojawiły się rzeźby z twarożku, owocowe szaszłyki i pełnoziarniste kanapki. Akcja „Śniadanie daje moc” ma uświadomić dzieciom, że śniadanie odgrywa bardzo ważną rolę w jadłospisie.
2015-11-06 | 06:30
Handel
Statystyczny Polak zjada średnio 7 kg bananów rocznie. To mniej niż średnia europejska
Konsumpcja bananów w Polsce sięga średnio 7 kg rocznie na osobę, ale importerzy tych owoców oceniają, że mogłaby być nawet trzy razy większa. Dla przykładu w Skandynawii wynosi ona 18 kg na osobę. Sprzedaż detaliczna rośnie, bo banany wpisują się w zdrowy tryb życia. Owoce te trafiają do Polski głównie z Ekwadoru i Kolumbii. Import w 2014 roku wyniósł 326,5 tys. ton o łącznej wartości ponad 907 mln zł (liczony wraz z bananami suszonymi).
2015-11-04 | 06:20
Żywienie
Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmu
Ze względu na działanie immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne czarna herbata jest najlepszym napojem na zimę. By wzbogacić jej smak i jeszcze skuteczniej zapobiegać infekcjom, można do niej dodać imbir, cynamon, kardamon, cytrynę, sok malinowy, goździki czy czarny pieprz. Smakosze podkreślają, że największe właściwości zdrowotne ma herbata liściasta.
2015-11-03 | 06:35
Żywienie
Polacy popełniają dużo błędów związanych z wyborem odpowiedniej patelni i jej użytkowaniem
Polacy kupują zbyt duże patelnie, niedostosowane do wielkości palników. Takie naczynia nagrzewają się wolno, nierównomiernie i marnują dużo energii. Dobrym wyborem nie są również patelnie zbyt cienkie, które są z kolei bardziej podatne na odkształcenia. Takich modeli można używać do smażenia naleśników, ale już nie do duszenia mięs.
2015-11-02 | 06:35
Żywienie
Baristą nie jest każdy pracownik kawiarni czy restauracji potrafiący obsługiwać ekspres
Aby być określanym mianem baristy, należy zdobyć gruntowną wiedzę na temat rodzajów kawy, pochodzenia ziaren, sposobów ich palenia i przyrządzania. Potrzeba również niezwykłych umiejętności, by opanować choćby latte art, czyli sztukę tworzenia wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Pokazy tricków stosowanych przez baristów są niezwykle efektowne i przyciągają tłumy widzów.
2015-10-28 | 06:30
Konsument
W Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia rocznie, z tego 2 mln w gospodarstwach domowych
Około 9 mln ton żywności każdego roku trafia na wysypiska śmieci. Ponad 6 mln ton marnuje się w procesie produkcji, a za wyrzucanie 2 mln ton odpowiadają konsumenci. Przyznaje się do tego 60 proc. społeczeństwa. Eksperci podkreślają, że dużo żywności wyrzucana jest przez dzieci w szkołach – robi to trzech na czterech uczniów. Skala marnotrawstwa może być ograniczona przez mądre planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów i przygotowywanie posiłków.
2015-10-27 | 06:50
Żywienie
Magdalena Różczka: W kwestii odżywiania dzieci warto zdać się na doświadczenie ekspertów i podawać im bezpieczne oraz skontrolowane posiłki
W żywieniu najmłodszych dzieci warto zdać się na wiedzę ekspertów i podawać im żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci. Niemowlęta i małe dzieci mają specyficzne potrzeby, inne niż osoby dorosłe, dlatego powinno im się podawać sprawdzone, skontrolowane i przede wszystkim bezpieczne posiłki.
2015-10-27 | 06:00
Żywienie
Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy
Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i zioła zestawione w odpowiednich proporcjach, tworzące wyjątkowe kompozycje smakowe. Dzięki odpowiednim metodom przetwórstwa udaje się zachować większość składników odżywczych.
2015-10-22 | 06:30
Żywienie
Coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość zębów. Głównie z powodu nadmiaru kwaśnych i gazowanych produktów w diecie
Gwałtownie rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań aż 60 proc. pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego węglowodan wapnia oraz argininę.
2015-10-21 | 06:45
Gwiazdy
Buddy Valastro nie wyklucza otwarcia cukierni w Polsce
Marzę, by otworzyć cukiernię na każdym kontynencie – mówi Buddy Valastro. Amerykański kucharz i telewizyjny showman nie wyklucza, że spośród europejskich krajów wybierze Polskę. Valastro twierdzi, że w całej Europie ma wielu fanów. Uwielbia spotkania z nimi i nigdy nie odmawia ani autografu, ani uścisku.
2015-10-20 | 06:50
Żywienie
Katarzyna Bujakiewicz została wegetarianką
Aktorką do rezygnacji z jedzenia mięsa skłoniły względy etyczne – uważa, że zwierzęta hodowane na mięso trzymane są w skandalicznych warunkach. Bujakiewicz nie zmieniła natomiast diety swojej córki, kupuje jej jednak wyłącznie mięso pochodzące od zwierząt z chowu na wolnym wybiegu.