Wszystkie newsy

2016-02-25 | 06:00
Żywienie
Osobom pijącym czarną kawę wystarczy prosty ekspres automatyczny. Bardziej skomplikowanego urządzenia potrzebują miłośnicy latte Wszystkie newsy

Osobom pijącym czarną kawę wystarczy prosty ekspres automatyczny. Bardziej skomplikowanego urządzenia potrzebują miłośnicy latte

Aby wybrać ekspres do kawy dostosowany do naszych potrzeb, trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki rodzaj kawy najbardziej lubimy i jakie mamy oczekiwania wobec danego sprzętu. Osoby, które preferują tylko kawę czarną, powinny postawić na najprostszy ekspres automatyczny, miłośnicy latte muszą sprawdzić, czy urządzenie dodatkowo ma spieniacz do mleka, a dla tych, którzy lubią długo delektować się aromatem świeżo mielonych ziaren, idealny będzie ekspres przelewowy.
więcej
2016-02-24 | 06:40
Żywienie
Kuchnia włoska polecana przez dietetyków. Ważny jest jednak sposób przygotowania dań

Kuchnia włoska polecana przez dietetyków. Ważny jest jednak sposób przygotowania dań

Włoska kuchnia jest najpopularniejsza wśród Polaków. Najczęściej kojarzona jest z pizzą i makaronami, ale kryje w sobie również dużo warzyw i ryb – podkreślają dietetycy i włoscy kucharze, którzy propagują zdrowy sposób przygotowywania włoskich dań. Polecają przede wszystkim smażenie bez tłuszczu, gotowanie na parze oraz pieczenie.
więcej
2016-02-22 | 06:25
Żywienie
Najnowsza piramida żywieniowa zachęca do zwiększenia udziału produktów roślinnych w diecie

Najnowsza piramida żywieniowa zachęca do zwiększenia udziału produktów roślinnych w diecie

Obowiązująca od 2016 roku pod nową nazwą Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wprowadza dużo istotnych zmian. Miejsce wyrobów mącznych i zbożowych, które tym razem trafiły piętro wyżej, zajęły owoce i warzywa. Żywieniowcy radzą też, by ograniczyć tłuszcze zwierzęce, mięso czerwone, a także sól i cukier. Zdaniem dietetyków takie wytyczne to ukłon nie tylko w stronę wegan i wegetarian, lecz przede wszystkim zachęta do zmiany nawyków żywieniowych.
więcej
2016-02-19 | 06:00
Żywienie
Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw

Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw

Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania. Warto też eksperymentować z nieco zapomnianymi warzywami, takimi jak skorzonera czy topinambur i przyrządzać je w zupełnie innej odsłonie.
więcej
2016-02-16 | 06:00
Żywienie
Odpowiednio skomponowane diety roślinne całkowicie zaspokajają potrzeby żywieniowe i są polecane osobom w każdym wieku

Odpowiednio skomponowane diety roślinne całkowicie zaspokajają potrzeby żywieniowe i są polecane osobom w każdym wieku

Świadomość korzyści płynących z eliminowania z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowania ich pokarmami roślinnymi w Polsce jest nadal stosunkowo niska. Eksperci podkreślają, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie spełniają potrzeby żywieniowe, a dodatkowo są skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m.in. układu krążenia, schorzeń reumatycznych czy cukrzycy.
więcej
2016-02-15 | 06:45
Media
Marta Dymek (autorka bloga Jadłonomia) liderką rankingu „wartości” polskich blogerów. Jej marka wyceniana na 10 mln zł

Marta Dymek (autorka bloga Jadłonomia) liderką rankingu „wartości” polskich blogerów. Jej marka wyceniana na 10 mln zł

Autorka bloga Jadłonomia znalazła się na 4. miejscu w rankingu „wartości” polskich blogerów. Marka stworzona przez Martę Dymek wyceniona została na ponad 10 mln zł. Tuż przed nią uplasowała się trójka znanych blogerów modowych. Marta Dymek cieszy się, że tak niszowy temat jak wegańska kuchnia, mógł odnieść sukces w polskiej blogosferze.
więcej
2016-02-15 | 06:10
Żywienie
Drugie śniadanie najczęściej pomijanym posiłkiem. Polacy nie mają nawyku zabierania do pracy kanapek i przygotowywania przekąsek dzieciom do szkoły

Drugie śniadanie najczęściej pomijanym posiłkiem. Polacy nie mają nawyku zabierania do pracy kanapek i przygotowywania przekąsek dzieciom do szkoły

Regularne spożywanie drugiego śniadania i staranne dobieranie składników sprzyja dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, zapobiega otyłości, chorobom układu krwionośnego, problemom metabolicznym oraz zaburzeniom gospodarki hormonalnej. Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że batonik czy słodka drożdżówka nie zastąpią kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z chudą wędliną, żółtym serem i warzywami. Drugie śniadanie powinno być bogate w witaminy i składniki odżywcze – najważniejsze są węglowodany i białka.
więcej
2016-02-10 | 06:30
Żywienie
Czas gotowania makaronu powinien być dostosowany do jego rodzaju i składników. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest makron al dente

Czas gotowania makaronu powinien być dostosowany do jego rodzaju i składników. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest makron al dente

Idealnie ugotowany makron powinien być lekko twardy, sprężysty, nieposklejany, a jednocześnie musi dobrze wiązać się z sosem. Na etapie gotowania warto więc zastosować się do wskazówek doświadczonych kucharzy. Wodę trzeba solić dopiero w momencie, kiedy zaczyna wrzeć, nie powinno się dodawać do niej żadnego oleju ani masła, a czas gotowania musi być dostosowany do rodzaju i składników makaronu.
więcej
2016-02-08 | 06:20
Żywienie
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym pozwala zachować zawarte w niej antyoksydanty

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym pozwala zachować zawarte w niej antyoksydanty

Zarówno bariści, jak i dietetycy zgodnie podkreślają, że bogaty smak i aromat kawy można uzyskać, parząc ją, a nie rozpuszczając. Kawa wypijana w rozsądnych ilościach ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Najlepsza jest ta parzona w ekspresie ciśnieniowym, bo zachowuje w sobie antyoksydanty, które zwiększają odporność organizmu i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
więcej
2016-02-05 | 06:30
Żywienie
W karnawale Polacy sięgają głównie po mocne alkohole. Są coraz bardziej skłonni do eksperymentów

W karnawale Polacy sięgają głównie po mocne alkohole. Są coraz bardziej skłonni do eksperymentów

Karnawał to czas zwiększonej sprzedaży alkoholi. W przypadku niektórych trunków wzrost ten może sięgnąć nawet 50 proc. W okresie tym Polacy chętniej sięgają po mocne alkohole, zwłaszcza po marki premium. Szczególną popularnością cieszą się wysokiej jakości wódki czyste oraz whisky. Polacy są też coraz bardziej skłonni do eksperymentów – chętnie sięgają po innowacyjne produkty, np. popularną w tegorocznym karnawale wódkę gazowaną.
więcej
2016-02-04 | 06:00
Żywienie
Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą. Można przygotować z niej latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu lub smoothie

Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą. Można przygotować z niej latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu lub smoothie

W zależności od producenta kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach – granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub w formie sypkiej do parzenia przez sitko. Napój można też serwować na wiele sposobów: od najprostszego zalania kawy wrzątkiem, poprzez parzenie w kawiarce lub przygotowanie z niej latte, cappuccino lub kawy mrożonej. Dobrze smakuje także z odrobiną przypraw – imbirem, kardamonem, cynamonem, goździkami czy wanilią.
więcej
2016-02-03 | 06:50
Żywienie
Gwiazdy jedzą drugie śniadanie. Do zdrowego odżywiania chcą przekonać wszystkich Polaków

Gwiazdy jedzą drugie śniadanie. Do zdrowego odżywiania chcą przekonać wszystkich Polaków

Polskie gwiazdy preferują zdrowy styl odżywiania. Andrzej Krzywy, Dorota Chotecka i Anna Wyszkoni starają się regularnie jeść kilka posiłków dziennie, w tym obowiązkowo drugie śniadanie. Zdrowe nawyki żywieniowe przekazują także swoim dzieciom. Jako ambasadorzy akcji „Jem drugie śniadanie” chcą wyrobić w Polakach zwyczaj jedzenia drugiego śniadania.
więcej
2016-02-03 | 06:10
Żywienie
Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowców owoce i warzywa powinny stanowić połowę codziennego menu

Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowców owoce i warzywa powinny stanowić połowę codziennego menu

Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest m.in. odpowiedzią na zalecenia WHO, a jej główne założenie jest takie – mniej cukru, soli i tłuszczu, a więcej błonnika. Dlatego też, połowę tego, co jemy powinny stanowić warzywa i owoce. Żywieniowcy radzą natomiast, by spożycie mięsa czerwonego i jego przetworzonych produktów ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Naukowcy wskazują również na nowe źródła zdrowych tłuszczów w diecie – są nimi chociażby orzechy. Po raz pierwszy w piramidzie zostały też uwzględnione zioła.
więcej
2016-02-02 | 06:30
Handel
Statystyczny Polak zjada ponad 20 kg wędlin rocznie. Rośnie zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości

Statystyczny Polak zjada ponad 20 kg wędlin rocznie. Rośnie zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości

Spożycie wędlin w Polsce wynosi nieco ponad 2 kg na osobę miesięcznie. Konsumpcja zanotowała w tym roku delikatny spadek. Polacy coraz częściej sięgają po produkty premium. 42 proc. jest w stanie zapłacić o kilka procent więcej za mięso czy wędliny wysokiej jakości – wynika z badania GfK Polonia dla BGŻ BNP Paribas. Dlatego producenci stawiają na eliminowanie z produkcji niektórych składników.
więcej
2016-01-28 | 06:30
Żywienie
Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami

Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami

Polacy odchodzą od śmieciowego jedzenia i zaczynają doceniać smak potraw przygotowywanych na bazie świeżych produktów. Coraz bardziej popularne staje gotowanie w domu – nie tylko tych tradycyjnych potraw, lecz także dań z innych zakątków świata. Podczas zagranicznych rodacy podróży poznają nowe smaki, a po powrocie starają się przenosić je na grunt swojej kuchni, miedzy innymi za pomocą egzotycznych ziół i przypraw. Dietetycy szacują, że w tym roku w menu stałe miejsce zajmą przeróżne zupy, a wśród składników pojawią się zapomniane warzywa takie jak topinambur, skorzonera czy żółta brukiew.
więcej