Wszystkie newsy

2015-12-24 | 06:45
Żywienie
Część tradycyjnych potraw świątecznych można przygotować w wersji dietetycznej. Pozwoli to uniknąć kłopotów trawiennych Wszystkie newsy

Część tradycyjnych potraw świątecznych można przygotować w wersji dietetycznej. Pozwoli to uniknąć kłopotów trawiennych

Podczas biesiadowania przy świątecznym stole w ciągu jednego dnia do organizmu dostarcza się trzy razy więcej kalorii niż przeciętnie. I choć w tym czasie trudno odmówić sobie kolejnej porcji ciasta, majonezowej sałatki czy tłustej wędliny, to warto pamiętać o tym, że brak umiaru i przejadanie się może poskutkować kłopotami trawiennymi i gorszym samopoczuciem. Zdaniem dietetyków nie trzeba bezwzględnie wystrzegać się świątecznych smakołyków, tylko zwracać uwagę na to, co i w jakiej ilości trafia na talerz. Można też przygotować potrawy w wersji light.
więcej
2015-12-23 | 06:45
Żywienie
Znane szefowe kuchni w charytatywnym kalendarzu. Zdjęcia pokazują je w nietypowy sposób

Znane szefowe kuchni w charytatywnym kalendarzu. Zdjęcia pokazują je w nietypowy sposób

Polskie szefowe kuchni pomagają wdowie po znanym restauratorze Artiomie Gyurjyan. Sześć kobiet, które odniosły sukces w gastronomii, pozowało do kalendarza z przepisami. Przygotują też kolację złożoną ze swoich ulubionych dań. Kalendarz i zaproszenie na kolację może kupić każdy miłośnik dobrej kuchni. Akcja „Mądre, piękne i gotują” ma też zwrócić uwagę na to, że sukces zawodowy nie musi oznaczać rezygnacji z kobiecości.
więcej
2015-12-22 | 06:40
Żywienie
Produkty zbożowe niezbędne w diecie małego dziecka. Są źródłem energii i witamin

Produkty zbożowe niezbędne w diecie małego dziecka. Są źródłem energii i witamin

Produkty zbożowe to istotny element codziennej diety dziecka. Dostarczają mu bowiem energii niezbędnej do rozwoju mózgu i intensywnego wzrostu. Produkty zbożowe, najlepiej w postaci kaszek, należy wprowadzić do jadłospisu nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Warto jednak sprawdzić, czy nie zawierają one dodatku cukru.
więcej
2015-12-22 | 06:30
Żywienie
Dietetyk: Nie zakładajmy, że niczego nie zjemy na kolacji wigilijnej. Zdecydujmy się raczej na ograniczenia ilościowe

Dietetyk: Nie zakładajmy, że niczego nie zjemy na kolacji wigilijnej. Zdecydujmy się raczej na ograniczenia ilościowe

Trudno liczyć kalorie przy suto zastawionym stole, a delektując się smakiem pierogów, kapusty z grzybami czy makowca, łatwo zapomnieć o umiarze. Dietetycy radzą jednak, by nie popadać w skrajności. Nie trzeba rezygnować z żadnej potrawy, a jedynie ograniczyć porcje.
więcej
2015-12-21 | 07:00
Żywienie
Jan Kuroń chce zapoczątkować w Polsce modę na niemarnowanie jedzenia. Napisał książkę na ten temat

Jan Kuroń chce zapoczątkować w Polsce modę na niemarnowanie jedzenia. Napisał książkę na ten temat

Szef kuchni chce przekonać Polaków do ekonomicznego gotowania i niemarnowania żywności. W swojej debiutanckiej książce „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia” zdradza sprawdzone sposoby na racjonalne zakupy i przechowywanie żywności. Podaje też wiele przepisów na smaczne dania i desery.
więcej
2015-12-21 | 06:40
Żywienie
Preparat z wyciągiem z owoców czarnego bzu dezaktywuje wirusy grypy, zapobiegając przeziębieniu i skracając czas trwania choroby

Preparat z wyciągiem z owoców czarnego bzu dezaktywuje wirusy grypy, zapobiegając przeziębieniu i skracając czas trwania choroby

Pozyskiwany unikalną metodą specjalny, aktywny składnik wyizolowany przez naukowców z owoców czarnego bzu uniemożliwia wirusom rozprzestrzenianie się w organizmie i namnażanie. To w znacznym stopniu zapobiega rozwojowi infekcji, a w zaawansowanym stadium grypy – skraca czas trwania choroby. Taki preparat jest całkowicie bezpieczny i może być również podawany dzieciom. Stosowany profilaktycznie wzmacnia i chroni układ immunologiczny.
więcej
2015-12-18 | 06:40
Żywienie
Białko mleka krowiego to czynnik najczęściej wywołujący alergię u dzieci. Może dotyczyć ona nawet 8 proc. niemowląt

Białko mleka krowiego to czynnik najczęściej wywołujący alergię u dzieci. Może dotyczyć ona nawet 8 proc. niemowląt

Alergia na białko mleka krowiego dotyka od 6 do 8 proc. niemowląt. Diagnozuje się ją zazwyczaj już w pierwszych miesiącach życia. Najskuteczniejszym sposobem walki z tym rodzajem alergii jest dieta eliminująca mleko i zawierające je produkty, m.in. kefiry, jogurty i sery. Jeśli dziecko jest karmione piersią, to nie należy rezygnować z karmienia naturalnego – dietę bezmleczną powinna stosować matka.
więcej
2015-12-18 | 06:30
Żywienie
Świąteczny catering coraz bardziej popularny wśród Polaków. Nie tylko na wigilie firmowe

Świąteczny catering coraz bardziej popularny wśród Polaków. Nie tylko na wigilie firmowe

Polacy coraz chętniej decydują się na korzystanie z usług świątecznego cateringu. Powierzenie przygotowania wigilii fachowcom pozwala zaoszczędzić przede wszystkim czas i nakłady pracy, a także pieniądze. Koszt takiej usługi zaczyna się od 60 zł od osoby. W kwestii menu Polacy okazują się tradycjonalistami – najchętniej zamawiają klasyczne wigilijne dania, czyli pierogi, kapustę z grzybami, karpia i makowce.
więcej
2015-12-17 | 06:30
Żywienie
Sposób żywienia niemowląt i małych dzieci ma kluczowy wpływ na wystąpienie u nich w późniejszym okresie szeregu chorób, m.in. nowotworów

Sposób żywienia niemowląt i małych dzieci ma kluczowy wpływ na wystąpienie u nich w późniejszym okresie szeregu chorób, m.in. nowotworów

Konieczność dostosowania żywności do unikalnych potrzeb niemowląt i małych dzieci wynika ze szczególnej wrażliwości ich organizmów na działanie substancji szkodliwych i małej odporności. W ciągu pierwszych trzech lat życia układ pokarmowy rozwija się intensywnie, a potrzeby żywieniowe organizmu zmieniają się bardzo dynamicznie. Jednocześnie układ detoksykacyjny i odpornościowy nie pozwalają na pełną ochronę przed szkodliwymi substancjami, które mogą znajdować się w pożywieniu.
więcej
2015-12-16 | 06:30
Żywienie
Wigilijne spotkania standardem w firmach. Na stołach dominują tradycyjne potrawy

Wigilijne spotkania standardem w firmach. Na stołach dominują tradycyjne potrawy

Coraz więcej polskich firm organizuje wigilijne spotkania dla swoich pracowników. To doskonała okazja do podsumowania mijającego roku, budowania pozytywnego wizerunku pracodawcy oraz integracji zespołu. Takie spotkania organizowane są zazwyczaj w restauracjach, a w menu dominują tradycyjne świąteczne potrawy. Na większości tego typu spotkań podawany jest także alkohol. Koszt zorganizowania wigilijnego spotkania zaczyna się już od 60 zł od osoby.
więcej
2015-12-16 | 06:20
Żywienie
Otyłość powinna być leczona nie tylko z pomocą dietetyka. Konieczny jest zespół lekarzy i specjalistów ds. żywienia

Otyłość powinna być leczona nie tylko z pomocą dietetyka. Konieczny jest zespół lekarzy i specjalistów ds. żywienia

By pozbyć się dodatkowych kilogramów, nie wystarczy przejść na restrykcyjną dietę. Otyłość i nadwaga mogą być przyczyną wielu chorób – cukrzycy typu II, nadciśnienia czy problemów krążeniowych. Wtedy konieczne jest wykonanie szeregu badan i konsultacja ze specjalistami. Stąd rosnące zapotrzebowanie na kliniki, które do problemów żywieniowych podejdą kompleksowo.
więcej
2015-12-10 | 06:35
Żywienie
Produkty z długim terminem przydatności do spożycia nie muszą zawierać konserwantów. Producenci stosują inne metody

Produkty z długim terminem przydatności do spożycia nie muszą zawierać konserwantów. Producenci stosują inne metody

60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez konserwantów w grupie soków i nektarów. Ich długą trwałość to zasługa pasteryzacja lub sterylizacja.
więcej
2015-12-08 | 06:40
Żywienie
Przełomowe rozwiązanie w walce z nawracającymi infekcjami ucha, nosa i gardła

Przełomowe rozwiązanie w walce z nawracającymi infekcjami ucha, nosa i gardła

Naukowcy udowodnili, że specyficzny niepatogenny szczep S. salivarius K12 przyjmowany doustnie zmienia strukturę biofilmu w jamie nosowo-gardłowej, niweluje działanie patogennych paciorkowców i odbudowuje pożyteczną mikroflorę, która podnosi odporność. Jego stosowanie może aż o 40 proc. zminimalizować ryzyko zapalenia ucha środkowego i nawet o 90 proc. zapalenia migdałków. Rozwiązanie to jest przeznaczone zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
więcej
2015-12-01 | 06:30
Żywienie
Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane

Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane

Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały one jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty pasteryzowane nie muszą być przechowywane w szklanych opakowaniach, mogą także być w kartonach czy butelkach plastikowych.
więcej
2015-11-30 | 06:30
Żywienie
Nieregularne posiłki, zbyt dużo słodyczy i drastyczne diety – to najczęstsze błędy żywieniowe Polaków

Nieregularne posiłki, zbyt dużo słodyczy i drastyczne diety – to najczęstsze błędy żywieniowe Polaków

20 proc. Polaków nie jada śniadań, a 70 proc. główny posiłek spożywa dopiero po pracy. Nieregularne posiłki to najczęstszy błąd żywieniowy Polaków. Kolejne to zbyt duża ilość słodyczy w codziennym jadłospisie oraz stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. Efekty tych błędów to choroby dietozależne, m.in. otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Cierpi na nie ponad 1/3 Polaków.
więcej