Wszystkie newsy

2016-02-04 | 06:00
Żywienie
Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą. Można przygotować z niej latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu lub smoothie Wszystkie newsy

Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą. Można przygotować z niej latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu lub smoothie

W zależności od producenta kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach – granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub w formie sypkiej do parzenia przez sitko. Napój można też serwować na wiele sposobów: od najprostszego zalania kawy wrzątkiem, poprzez parzenie w kawiarce lub przygotowanie z niej latte, cappuccino lub kawy mrożonej. Dobrze smakuje także z odrobiną przypraw – imbirem, kardamonem, cynamonem, goździkami czy wanilią.
więcej
2016-02-03 | 06:50
Żywienie
Gwiazdy jedzą drugie śniadanie. Do zdrowego odżywiania chcą przekonać wszystkich Polaków

Gwiazdy jedzą drugie śniadanie. Do zdrowego odżywiania chcą przekonać wszystkich Polaków

Polskie gwiazdy preferują zdrowy styl odżywiania. Andrzej Krzywy, Dorota Chotecka i Anna Wyszkoni starają się regularnie jeść kilka posiłków dziennie, w tym obowiązkowo drugie śniadanie. Zdrowe nawyki żywieniowe przekazują także swoim dzieciom. Jako ambasadorzy akcji „Jem drugie śniadanie” chcą wyrobić w Polakach zwyczaj jedzenia drugiego śniadania.
więcej
2016-02-03 | 06:10
Żywienie
Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowców owoce i warzywa powinny stanowić połowę codziennego menu

Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowców owoce i warzywa powinny stanowić połowę codziennego menu

Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest m.in. odpowiedzią na zalecenia WHO, a jej główne założenie jest takie – mniej cukru, soli i tłuszczu, a więcej błonnika. Dlatego też, połowę tego, co jemy powinny stanowić warzywa i owoce. Żywieniowcy radzą natomiast, by spożycie mięsa czerwonego i jego przetworzonych produktów ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Naukowcy wskazują również na nowe źródła zdrowych tłuszczów w diecie – są nimi chociażby orzechy. Po raz pierwszy w piramidzie zostały też uwzględnione zioła.
więcej
2016-02-02 | 06:30
Handel
Statystyczny Polak zjada ponad 20 kg wędlin rocznie. Rośnie zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości

Statystyczny Polak zjada ponad 20 kg wędlin rocznie. Rośnie zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości

Spożycie wędlin w Polsce wynosi nieco ponad 2 kg na osobę miesięcznie. Konsumpcja zanotowała w tym roku delikatny spadek. Polacy coraz częściej sięgają po produkty premium. 42 proc. jest w stanie zapłacić o kilka procent więcej za mięso czy wędliny wysokiej jakości – wynika z badania GfK Polonia dla BGŻ BNP Paribas. Dlatego producenci stawiają na eliminowanie z produkcji niektórych składników.
więcej
2016-01-28 | 06:30
Żywienie
Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami

Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami

Polacy odchodzą od śmieciowego jedzenia i zaczynają doceniać smak potraw przygotowywanych na bazie świeżych produktów. Coraz bardziej popularne staje gotowanie w domu – nie tylko tych tradycyjnych potraw, lecz także dań z innych zakątków świata. Podczas zagranicznych rodacy podróży poznają nowe smaki, a po powrocie starają się przenosić je na grunt swojej kuchni, miedzy innymi za pomocą egzotycznych ziół i przypraw. Dietetycy szacują, że w tym roku w menu stałe miejsce zajmą przeróżne zupy, a wśród składników pojawią się zapomniane warzywa takie jak topinambur, skorzonera czy żółta brukiew.
więcej
2016-01-27 | 06:00
Żywienie
Dietetycy: Kawa powinna być jak najmniej przetworzona. Mieszanki 3 w 1 i 2 w 1 są jedynie źródłem pustych kalorii

Dietetycy: Kawa powinna być jak najmniej przetworzona. Mieszanki 3 w 1 i 2 w 1 są jedynie źródłem pustych kalorii

Dietetycy podkreślają, że kawa rozpuszczalna to produkt znacznie bardziej przetworzony niż kawa ziarnista czy mielona. Największe wątpliwości budzi jakość ziaren, z których została przygotowana. Wytrawny kawosz nie zadowoli się także smakiem mieszanek typu 2 w 1 lub 3 w 1, które ze względu na dodatkową zawartość mleka, słodzików i substancji smakowo-zapachowych są wysokokaloryczne i mogą powodować dolegliwości żołądkowe.
więcej
2016-01-20 | 06:35
Żywienie
W sezonie zimowym dietę warzywno-owocową najlepiej komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe

W sezonie zimowym dietę warzywno-owocową najlepiej komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe

Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić każdy owoc czy warzywo – zarówno te, pochodzące z rodzimych upraw, jak i z zagranicy, to trzeba pamiętać o tym, że dany produkt tylko o określonej porze roku jest najlepszej jakości. Najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Zimą z kolei warto korzystać z kiszonek, przetworów i produktów egzotycznych – najlepiej tych z odpowiednim certyfikatem.
więcej
2016-01-18 | 06:35
Żywienie
Kuchnia Sardynii to kuchnia typowo pasterska. Królują w niej mięsa, aromatyczne sery i wędliny

Kuchnia Sardynii to kuchnia typowo pasterska. Królują w niej mięsa, aromatyczne sery i wędliny

Sardyńska kuchnia jest bardzo prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna i aromatyczna. Dominują w niej pieczone mięsa, salami, a także sery z mleka koziego i owczego. W menu Sardyńczyków jest także dużo makaronu, przede wszystkim spaghetti i maccheroni. Ta słoneczna wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma idealne naturalne warunki do uprawy roślin – pomidorów, karczochów, bakłażanów i cukinii.
więcej
2016-01-14 | 06:00
Żywienie
Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. W przeciwieństwie do czarnej kawy nie uzależnia i nie podnosi ciśnienia krwi

Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. W przeciwieństwie do czarnej kawy nie uzależnia i nie podnosi ciśnienia krwi

Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
więcej
2016-01-12 | 06:50
Żywienie
Agata Wojda: Kobiety w gastronomii świetnie się sprawdzają. Mają jednak zupełnie inny styl gotowania niż mężczyźni

Agata Wojda: Kobiety w gastronomii świetnie się sprawdzają. Mają jednak zupełnie inny styl gotowania niż mężczyźni

Szefowa kuchni Agata Wojda uważa, że kobiety w kuchni mniej eksperymentują, a częściej stawiają na potrawy tradycyjne. Wychodzą z założenia, że dania nie muszą być wyjątkowo odkrywcze i nowatorskie, ważne – by dobrze smakowały. Ta zachowawczość jednak nie zawsze jest przez mężczyzn doceniana. Panowie brylują na zapleczach restauracji, bo stawiają na potrawy, które są małymi dziełami sztuki. Niestety, wygląd często nie idzie w parze ze smakiem.
więcej
2016-01-12 | 06:35
Konsument
Spada spożycie pieczywa. W ubiegłym roku Polacy zjedli o 2,5 kg pieczywa mniej niż w 2014

Spada spożycie pieczywa. W ubiegłym roku Polacy zjedli o 2,5 kg pieczywa mniej niż w 2014

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów.
więcej
2016-01-08 | 06:50
Żywienie
Jan Kuroń: mieliśmy z bratem trochę inny pomysł na siebie, dlatego poszliśmy swoimi drogami

Jan Kuroń: mieliśmy z bratem trochę inny pomysł na siebie, dlatego poszliśmy swoimi drogami

W dzisiejszych czasach kucharz powinien być człowiekiem renesansu - twierdzi Jan Kuroń. Jego zdaniem dobry szef kuchni powinien posiadać wiedzę nie tylko z dziedziny gotowania, ale i dietetyki i towaroznawstwa. On sam zdobywał tę wiedzę podczas zagranicznych studiów i pracy w restauracjach w Londynie i Hiszpanii. To właśnie jego wyjazd za granicę, oraz odmienne pomysły na siebie były powodem rozejścia się zawodowych dróg braci Kuroniów.
więcej
2016-01-08 | 06:30
Żywienie
Przybywa biokonsumentów. Moda na zdrową żywność nie mija

Przybywa biokonsumentów. Moda na zdrową żywność nie mija

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach.
więcej
2016-01-05 | 06:40
Żywienie
Przed infekcjami dróg oddechowych może chronić dieta wzmacniająca układ odpornościowy

Przed infekcjami dróg oddechowych może chronić dieta wzmacniająca układ odpornościowy

W sezonie zimowym układ immunologiczny jest znacznie osłabiony, przez co organizm może być bardziej podatny na infekcje. Najlepszym sojusznikiem w walce z bakteriami i wirusami jest dieta wzmacniająca odporność. Specjaliści do spraw żywienia radzą, by posiłki były regularne, zbilansowane, a w codziennym menu nie zabrakło miejsca dla nieprzetworzonych warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, chudych mięs i serów.
więcej
2015-12-30 | 06:30
Żywienie
Wołowina powraca na polskie stoły. W menu coraz częściej pojawiają się steki i burgery wołowe

Wołowina powraca na polskie stoły. W menu coraz częściej pojawiają się steki i burgery wołowe

Przez lata na temat wołowiny powstało dużo niekorzystnych stereotypów, choćby takie, że jest ona twarda, włóknista i mało soczysta. Wielu osobom przygotowanie na jej bazie potraw wydawało się więc niezwykle trudne i czasochłonne, dlatego z obawy przed kulinarną porażką chętniej sięgali po drób i wieprzowinę. Do zakupu wołowiny zniechęcała również wysoka cena. Tendencję spadkową udało się jednak zahamować.
więcej