Wszystkie newsy

2016-03-31 | 06:35
Żywienie
Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw Wszystkie newsy

Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw

Producenci przekonują, że obecnie żywność typu instant oraz produkty pomagające gotować są znacznie zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu. Nowoczesne produkty tego typu zawierają więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw oraz mniej soli.
więcej
2016-03-30 | 06:20
Żywienie
Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Trzydaniowy obiad lub kolację w najlepszych restauracjach w Polsce będzie można zjeść za 39 zł

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Trzydaniowy obiad lub kolację w najlepszych restauracjach w Polsce będzie można zjeść za 39 zł

1 kwietnia rozpoczyna się wiosenna edycja znanego festiwalu Restaurant Week. Potrwa on dziesięć dni, a udział w nim wezmą restauracje z dziewięciu miast Polski, m.in. Warszawy, Łodzi, Poznania i Lublina. W ramach festiwalu miłośnicy dobrej kuchni będą mogli zjeść trzydaniowy obiad lub kolację w cenie 39 zł, a także wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
więcej
2016-03-25 | 06:43
Konsument
Polacy jedzą coraz więcej jajek, choć dużo mniej niż europejscy sąsiedzi. Kupując je, kierujemy się ceną

Polacy jedzą coraz więcej jajek, choć dużo mniej niż europejscy sąsiedzi. Kupując je, kierujemy się ceną

Choć większość Polaków nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez jajek, na co dzień jemy ich niewiele. Rocznie zjadamy ich ok. 150 w różnej postaci i choć konsumpcja rośnie, to i tak jest znacznie mniejsza niż na Zachodzie. Podczas zakupów kierujemy się ceną, jaja ekologiczne odpowiadają za 0,2 proc. sprzedaży. Polska jest od lat w czołówce eksporterów jajek, branża boryka się jednak z problemami, przede wszystkim z pozyskiwaniem źródeł białka do produkcji karmy.
więcej
2016-03-22 | 06:30
Żywienie
Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli.
więcej
2016-03-21 | 06:00
Żywienie
Kawa z tłuszczem dodaje energii i hamuje łaknienie. Powinny ją pić osoby aktywne fizycznie

Kawa z tłuszczem dodaje energii i hamuje łaknienie. Powinny ją pić osoby aktywne fizycznie

Bulletproof coffee, czyli kawa z tłuszczem, np. olejem kokosowym, jest polecana osobom, które preferują aktywny styl życia. Nie powinna jednak zastępować pełnowartościowego śniadania, które jest źródłem węglowodanów – podkreślają dietetycy. Przed porannym treningiem warto więc poprzedzić ją drobną przekąską tak, by składniki kawy nie podrażniły błony śluzowej żołądka.
więcej
2016-03-16 | 06:40
Żywienie
Romantyczna kolacja powinna być lekka. Warto wcześniej zapytać drugą osobę o preferencje kulinarne

Romantyczna kolacja powinna być lekka. Warto wcześniej zapytać drugą osobę o preferencje kulinarne

Wybierając menu na randkę, przede wszystkim warto unikać ciężkostrawnych dań mięsnych smażonych w głębokim tłuszczu. Po ich konsumpcji może bowiem towarzyszyć uczucie przejedzenia, ciężkości i senności, a w takim momencie trudno o romantyczny nastrój i ochotę na flirt. Warto także zapytać druga osobę o jej preferencje kulinarne.
więcej
2016-03-14 | 06:40
Handel
McDonald s startuje z nowym konceptem produktowym we Wrocławiu. Klienci będą mogli sami skomponować kanapki

McDonald's startuje z nowym konceptem produktowym we Wrocławiu. Klienci będą mogli sami skomponować kanapki

McDonald’s Polska otworzył we Wrocławiu piąty lokal, gdzie testuje nową usługę pozwalającą na indywidualne komponowanie burgerów. Gości mogą samodzielnie tworzyć swoje kompozycje smakowe z 28 produktów. Wszystkie składniki są świeżo przygotowane, a kanapki zamawiane przy samoobsługowym ekranie i dostarczane potem przez kelnera do stolika. Polska jest pierwszym krajem w Europie, w którym rozpoczęto testy tego projektu.
więcej
2016-03-10 | 06:45
Styl życia
Gwiazdka Michelin dla warszawskiej restauracji Senses

Gwiazdka Michelin dla warszawskiej restauracji Senses

Druga polska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin. Po Atelier Amaro do grona najlepszych restauracji świata dołączył warszawski lokal Senses, w którym szefem kuchni jest Andrea Camastra. To kolejne w tym roku wyróżnienie dla Senses. W styczniu restauracja trafiła na prestiżową listę największych odkryć gastronomicznych The Diners Club 50 Best Discovery Series.
więcej
2016-03-09 | 06:55
Żywienie
Robert Sowa: Moja nowa restauracja ma bardziej pozytywne fluidy. Jestem z niej dumny

Robert Sowa: Moja nowa restauracja ma bardziej pozytywne fluidy. Jestem z niej dumny

Restaurator jest dumny ze swojej nowej restauracji. Twierdzi, że panują w niej bardziej pozytywne fluidy niż w poprzedniej, co potwierdzają powracający stali bywalcy poprzedniego lokalu. Szef kuchni prowadzi także nowy program kulinarny na antenie telewizji Polsat „Mój przepis na....”.
więcej
2016-03-09 | 06:35
Żywienie
Bariści zachęcają, by eksperymentować z nowymi smakami kaw z różnych stron świata. Sekret idealnego napoju tkwi w jego parzeniu

Bariści zachęcają, by eksperymentować z nowymi smakami kaw z różnych stron świata. Sekret idealnego napoju tkwi w jego parzeniu

Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku.
więcej
2016-03-07 | 06:30
Żywienie
Coraz więcej hoteli zmienia swoje menu. Chcą przyciągać również gości na diecie, z alergiami czy niejedzących mięsa

Coraz więcej hoteli zmienia swoje menu. Chcą przyciągać również gości na diecie, z alergiami czy niejedzących mięsa

Hotele i restauracje, które chcą zyskać najbardziej wymagających klientów, powinny wzbogacić menu choćby o potrawy wegańskie czy bezglutenowe – twierdzą eksperci. Przed wyjazdem na urlop osoby na diecie lub uczulone na dane produkty często szukają w ofercie ośrodków wypoczynkowych kuchni ściśle dopasowanej do ich potrzeb. Właściciele takich miejsc muszą więc pomyśleć o przeszkoleniu szefów gastronomii, konsultacjach z dietetykami i wprowadzeniu nowinek kulinarnych.
więcej
2016-03-04 | 07:10
Żywienie
Andrea Camastra: Nie mam obsesji otrzymania gwiazdki Michelina. Moim celem jest osiągnięcie doskonałości w gotowaniu

Andrea Camastra: Nie mam obsesji otrzymania gwiazdki Michelina. Moim celem jest osiągnięcie doskonałości w gotowaniu

Jestem tu, żeby osiągnąć doskonałość, a nie polować na gwiazdki Michelina – mówi Andrea Camastra. Współwłaściciel jedynej polskiej restauracji, która w tym roku trafiła na listę The Diners Club 50 Best Discovery Series, twierdzi, że wyróżnienie to cieszy go przede wszystkim ze względu na promocję, jaką zapewnia polskiej kuchni. Zapewnia też, że pracując, nie myśli o nagrodach, a podstaw swojego sukcesu upatruje w połączeniu właściwej techniki ze stosowaniem najlepszych produktów.
więcej
2016-03-02 | 06:40
Gwiazdy
Robert Sowa: Amatorzy mają coś, czego im zazdrości każdy kucharz – swobodę. Oni się nie napinają, oni się bawią i gotują z serca

Robert Sowa: Amatorzy mają coś, czego im zazdrości każdy kucharz – swobodę. Oni się nie napinają, oni się bawią i gotują z serca

Polacy coraz chętniej otwierają swoje kuchnie przed znajomymi i umawiają się na wspólne gotowanie. Home cooking dla przyjemności, bez pośpiechu i poczucia obowiązku staje się w Polsce coraz silniejszym trendem. Znajomi spotykają się po to, by eksperymentować z różnymi potrawami, testować przepisy międzynarodowych kuchni i delektować się smakiem nieznanych dotąd produktów. Dobrą tradycją jest też celebrowanie wspólnych posiłków.
więcej
2016-03-01 | 06:20
Żywienie
Marta Dymek (Jadłonomia): W diecie wegańskiej jest bardzo dużo białka. Wbrew powszechnym opiniom jest ona polecana sportowcom

Marta Dymek (Jadłonomia): W diecie wegańskiej jest bardzo dużo białka. Wbrew powszechnym opiniom jest ona polecana sportowcom

Dieta osób aktywnych fizycznie powinna być bogata w węglowodany, które dostarczą energii potrzebnej podczas intensywnych treningów. Zdaniem Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia, wbrew powszechnym opiniom dieta wegetariańska lub wegańska może dostarczyć sportowcom wielu witamin, składników odżywczych, a przede wszystkim tak potrzebnego im białka. Trzeba tylko umiejętnie komponować posiłki poprzez łączenie ze sobą na przykład warzyw strączkowych z pełnoziarnistym ryżem czy kaszą gryczaną.
więcej
2016-02-29 | 06:50
Media
dr Jolanta Tkaczyk: wizerunek Magdy Gessler pasuje do bardziej wyrafinowanych produktów niż parówki

dr Jolanta Tkaczyk: wizerunek Magdy Gessler pasuje do bardziej wyrafinowanych produktów niż parówki

Magda Gessler spotkała się z falą krytyki za promowanie parówek. Zdaniem dr Joanny Tkaczyk reklamowanie tego typu produktu nie było błędem wizerunkowym – restauratorka kojarzona jest bowiem głównie z kulinariami. Jej wizerunek pasuje jednak do bardziej wyrafinowanej kuchni.
więcej