Wszystkie newsy

2015-07-23 | 06:20
Konsument
Polacy są lokalnymi patriotami. Ponad połowa chce kupować produkty wytwarzane w okolicy Wszystkie newsy

Polacy są lokalnymi patriotami. Ponad połowa chce kupować produkty wytwarzane w okolicy

Polacy uważają się za lokalnych patriotów, ale wielu z nich nie bierze udziału w przedsięwzięciach na rzecz sąsiedzkiej społeczności. 71 proc. jest dumnych z miejsca, w którym mieszka, a 53 proc. chce kupować produkty wytwarzane w okolicy, ale tylko 40 proc. zaangażowało się w jakieś lokalne przedsięwzięcie w ciągu ostatniego roku.
więcej
2015-07-20 | 06:30
Styl życia
Gokarty i paintball zamiast imprezy klubowej – Polacy polubili oryginalne sposoby na wieczory kawalerskie

Gokarty i paintball zamiast imprezy klubowej – Polacy polubili oryginalne sposoby na wieczory kawalerskie

Tradycyjne wieczory kawalerskie w klubie cieszą się coraz mniejszą popularnością wśród Polaków. Panowie wolą bardziej oryginalny sposób na pożegnanie kawalerskiego stanu. Na czasie są rozgrywki paintballowe, wyścigi gokartów i sporty ekstremalne. Podobne rozrywki coraz częściej wybierają też na wieczór panieński przyszłe panny młode.
więcej
2015-07-16 | 06:45
Żywienie
Latem królują wina białe, różowe i musujące. Są doskonałym dodatkiem do lekkich potraw

Latem królują wina białe, różowe i musujące. Są doskonałym dodatkiem do lekkich potraw

Trunki wybierane na lato powinny być delikatne, finezyjne i orzeźwiające. Na upalne dni sommelierzy przede wszystkim polecają lekkie wina białe, różowe, musujące, a także te z chłodnych regionów winiarskich świata, na przykład z Nowej Zelandii. W ich smaku i zapachu jest pożądana w tym czasie nuta owocowa, a odpowiednia kwasowość zapewnia świeżość i rześkość.
więcej
2015-07-08 | 06:55
Żywienie
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata

Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata

Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – mówi Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
więcej
2015-07-06 | 06:30
Żywienie
Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija

Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija

W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez konsumentów jest wybierany częściej niż inne, bardziej kaloryczne napoje orzeźwiające, jak prosecco czy piwo.
więcej
2015-07-01 | 06:50
Żywienie
Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty

Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
więcej
2015-06-30 | 06:00
Styl życia
Metamorfoza Barbie. Nowe lalki mają kaukaskie i afroamerykańskie rysy twarzy

Metamorfoza Barbie. Nowe lalki mają kaukaskie i afroamerykańskie rysy twarzy

Nowa linia lalek Barbie ma pokazywać dziewczynkom etniczną różnorodność świata. Wśród 23 modeli znalazły się lalki czarnoskóre, piegowate i z kręconymi włosami. Zmienił się także kształt stopy najpopularniejszej lalki świata – nowa Barbie może wreszcie nosić trampki i baleriny.
więcej
2015-06-24 | 06:45
Uroda
Omenaa Mensah: jeśli robić tatuaż, to tylko w słusznej sprawie

Omenaa Mensah: jeśli robić tatuaż, to tylko w słusznej sprawie

Omenaa Mensah w oryginalny sposób chce motywować Polaków do pomocy biednym dzieciom z Ghany. Prezenterka zrobiła sobie tatuaż będący adresem strony internetowej prowadzonej przez jej fundację. Za pośrednictwem tego serwisu można wpłacać pieniądze na edukację dzieci z ośrodka Don Bosco w Ghanie.
więcej
2015-06-24 | 06:30
Psychologia
Polacy coraz częściej wspierają organizacje dobroczynne

Polacy coraz częściej wspierają organizacje dobroczynne

Z badań TNS Polska wynika, że Polacy coraz chętniej pomagają osobom potrzebującym. Czynią to jednak nieregularnie, zazwyczaj w okresie przedświątecznym lub przy okazji rozliczeń podatkowych. Wynika to przede wszystkim z faktu, że większości Polaków nie stać na regularne, co miesięczne wspieranie instytucji dobroczynnych.
więcej
2015-06-23 | 06:35
Uroda
Nowoczesne ośrodki spa nie tylko dbają o wygląd swoich gości. Coraz częściej skupiają się także na ich pasjach

Nowoczesne ośrodki spa nie tylko dbają o wygląd swoich gości. Coraz częściej skupiają się także na ich pasjach

Urlop bez konieczności rezygnacji z codziennego stylu życia – taką możliwość dają nowoczesne ośrodki wellness i spa. Placówki te ograniczają się już nie tylko do dbania o wygląd i kondycję fizyczną, lecz także o ich pasje i tryb życia. Oprócz zabiegów i terapii oferują warsztaty, zajęcia sportowe, wycieczki w ciekawe miejsca w okolicy. Oferują także posiłki zgodne z codzienną dietą ich gości.
więcej
2015-06-22 | 06:15
Finanse
Robert Zagożdżon: Prawdziwe sukcesy w życiu zawodowym i prywatnym odnoszą ludzie, którzy mają odwagę. Bez tej cechy, wszystkie inne przestają mieć znaczenie

Robert Zagożdżon: Prawdziwe sukcesy w życiu zawodowym i prywatnym odnoszą ludzie, którzy mają odwagę. Bez tej cechy, wszystkie inne przestają mieć znaczenie

Lepiej zaryzykować i przegrać niż postępując ostrożnie, zadowolić się zachowywaniem swojego status quo – powiedział nam przedsiębiorca i coach Robert Zagożdżon. Biznesmen, który sam odniósł spory sukces finansowy, uważa, że należy aktywnie badać granice swoich możliwości, by móc je w pełni wykorzystać.
więcej
2015-06-17 | 06:30
Żywienie
W Polsce co roku wyrzucanych jest 9 mln ton jedzenia. Marnotrawstwo wynika także ze złego przetwarzania żywności

W Polsce co roku wyrzucanych jest 9 mln ton jedzenia. Marnotrawstwo wynika także ze złego przetwarzania żywności

Niezjedzoną, przeterminowaną lub kupioną w nadmiarze żywność wyrzuca 35 proc. Polaków. Generuje to nie tylko większe wydatki gospodarstw domowych, lecz także przyczynia się do marnowania wody i energii potrzebnych przy produkcji żywności. Nie wykorzystujemy jedzenia należycie także dlatego, że przetwarzamy je i gotujemy w sposób, który prowadzi do utraty cennych składników odżywczych.
więcej
2015-06-16 | 06:20
Podróże
Meksyk, Kenia, Kuba, Majorka, Seszele i Turcja Egejska to najatrakcyjniejsze kierunki podróży poślubnej

Meksyk, Kenia, Kuba, Majorka, Seszele i Turcja Egejska to najatrakcyjniejsze kierunki podróży poślubnej

To nie są zwykłe wakacje, ale podróż, która zostaje w pamięci na całe życie – kierując się tą dewizą, nowożeńcy wybierają najbardziej atrakcyjne zakątki świata i nie szczędzą pieniędzy na przyjemności. Liczy się błogi odpoczynek, niezapomniane wrażenia i czas miło spędzony we dwoje. Poza Majorką, Cyprem czy Wyspami Kanaryjskimi dużym zainteresowaniem cieszą się bardziej odległe miejsca, jak Meksyk, Kuba, Kenia czy Bali.
więcej
2015-06-09 | 06:30
Problemy społeczne
Polacy lubią dzielić się z innymi. Najchętniej z kimś bliskim, choć większość nie odmówi też wsparcia obcej osobie

Polacy lubią dzielić się z innymi. Najchętniej z kimś bliskim, choć większość nie odmówi też wsparcia obcej osobie

66 proc. Polaków deklaruje, że lubi się dzielić. Z badania przeprowadzonego na zlecenie producenta czekolady Milka wynika wprawdzie, że najchętniej oddamy coś dla nas cennego osobom bliskim, jednak zdecydowana większość deklaruje też gotowość dzielenia się z zupełnie obcymi osobami.
więcej
2015-06-08 | 06:10
Żywienie
W hotelach i ośrodkach SPA coraz popularniejsza jest kuchnia wellness

W hotelach i ośrodkach SPA coraz popularniejsza jest kuchnia wellness

Coraz więcej hoteli i ośrodków SPA proponuje swoim klientom kuchnię wellness, bo jest ona dla organizmu swoistym zastrzykiem energii, witamin i substancji odżywczych. Jej podstawą są śniadania składające się ze zdrowych regionalnych produktów, ekologicznych warzyw i owoców. W trend wellness doskonale wpisuje się kuchnia molekularna, kuchnia sous vide i slow food.
więcej