Wszystkie newsy
2015-07-31 | 06:10
Styl życia
Pokazy sztucznych ogni lub występ iluzjonisty – nowoczesne wesela zaskakują oryginalnością
Zamiast oczepin pokaz tańca lub występ iluzjonisty – nowoczesne wesela coraz bardziej odchodzą od utartych schematów. Młode pary decydują się coraz chętniej na przyjęcia tematyczne lub organizowane w ciekawych miejscach, np. starej stodole lub zabytkowym dworku. Wesela mają gotowe scenariusze, nad których realizacją czuwają profesjonalni konsultanci ślubni.
2015-07-30 | 06:00
Styl życia
Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami
Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku.
2015-07-28 | 06:10
Styl życia
Dwudniowe wesela coraz bardziej popularne wśród polskich nowożeńców
Wraca moda na poprawiny po weselu. Jest to forma podziękowania gościom za przybycie i pożegnanie ich. Zamiast hucznej zabawy z DJ-em dzień po wesela najlepiej sprawdza się jednak grill i zabawy na świeżym powietrzu, np. pływanie łodzią po jeziorze lub konne przejażdżki.
2015-07-23 | 06:20
Konsument
Polacy są lokalnymi patriotami. Ponad połowa chce kupować produkty wytwarzane w okolicy
Polacy uważają się za lokalnych patriotów, ale wielu z nich nie bierze udziału w przedsięwzięciach na rzecz sąsiedzkiej społeczności. 71 proc. jest dumnych z miejsca, w którym mieszka, a 53 proc. chce kupować produkty wytwarzane w okolicy, ale tylko 40 proc. zaangażowało się w jakieś lokalne przedsięwzięcie w ciągu ostatniego roku.
2015-07-20 | 06:30
Styl życia
Gokarty i paintball zamiast imprezy klubowej – Polacy polubili oryginalne sposoby na wieczory kawalerskie
Tradycyjne wieczory kawalerskie w klubie cieszą się coraz mniejszą popularnością wśród Polaków. Panowie wolą bardziej oryginalny sposób na pożegnanie kawalerskiego stanu. Na czasie są rozgrywki paintballowe, wyścigi gokartów i sporty ekstremalne. Podobne rozrywki coraz częściej wybierają też na wieczór panieński przyszłe panny młode.
2015-07-16 | 06:45
Żywienie
Latem królują wina białe, różowe i musujące. Są doskonałym dodatkiem do lekkich potraw
Trunki wybierane na lato powinny być delikatne, finezyjne i orzeźwiające. Na upalne dni sommelierzy przede wszystkim polecają lekkie wina białe, różowe, musujące, a także te z chłodnych regionów winiarskich świata, na przykład z Nowej Zelandii. W ich smaku i zapachu jest pożądana w tym czasie nuta owocowa, a odpowiednia kwasowość zapewnia świeżość i rześkość.
2015-07-08 | 06:55
Żywienie
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata
Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – mówi Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
2015-07-06 | 06:30
Żywienie
Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija
W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez konsumentów jest wybierany częściej niż inne, bardziej kaloryczne napoje orzeźwiające, jak prosecco czy piwo.
2015-07-01 | 06:50
Żywienie
Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
2015-06-30 | 06:00
Styl życia
Metamorfoza Barbie. Nowe lalki mają kaukaskie i afroamerykańskie rysy twarzy
Nowa linia lalek Barbie ma pokazywać dziewczynkom etniczną różnorodność świata. Wśród 23 modeli znalazły się lalki czarnoskóre, piegowate i z kręconymi włosami. Zmienił się także kształt stopy najpopularniejszej lalki świata – nowa Barbie może wreszcie nosić trampki i baleriny.
2015-06-24 | 06:45
Uroda
Omenaa Mensah: jeśli robić tatuaż, to tylko w słusznej sprawie
Omenaa Mensah w oryginalny sposób chce motywować Polaków do pomocy biednym dzieciom z Ghany. Prezenterka zrobiła sobie tatuaż będący adresem strony internetowej prowadzonej przez jej fundację. Za pośrednictwem tego serwisu można wpłacać pieniądze na edukację dzieci z ośrodka Don Bosco w Ghanie.
2015-06-24 | 06:30
Psychologia
Polacy coraz częściej wspierają organizacje dobroczynne
Z badań TNS Polska wynika, że Polacy coraz chętniej pomagają osobom potrzebującym. Czynią to jednak nieregularnie, zazwyczaj w okresie przedświątecznym lub przy okazji rozliczeń podatkowych. Wynika to przede wszystkim z faktu, że większości Polaków nie stać na regularne, co miesięczne wspieranie instytucji dobroczynnych.
2015-06-23 | 06:35
Uroda
Nowoczesne ośrodki spa nie tylko dbają o wygląd swoich gości. Coraz częściej skupiają się także na ich pasjach
Urlop bez konieczności rezygnacji z codziennego stylu życia – taką możliwość dają nowoczesne ośrodki wellness i spa. Placówki te ograniczają się już nie tylko do dbania o wygląd i kondycję fizyczną, lecz także o ich pasje i tryb życia. Oprócz zabiegów i terapii oferują warsztaty, zajęcia sportowe, wycieczki w ciekawe miejsca w okolicy. Oferują także posiłki zgodne z codzienną dietą ich gości.
2015-06-22 | 06:15
Finanse
Robert Zagożdżon: Prawdziwe sukcesy w życiu zawodowym i prywatnym odnoszą ludzie, którzy mają odwagę. Bez tej cechy, wszystkie inne przestają mieć znaczenie
Lepiej zaryzykować i przegrać niż postępując ostrożnie, zadowolić się zachowywaniem swojego status quo – powiedział nam przedsiębiorca i coach Robert Zagożdżon. Biznesmen, który sam odniósł spory sukces finansowy, uważa, że należy aktywnie badać granice swoich możliwości, by móc je w pełni wykorzystać.
2015-06-17 | 06:30
Żywienie
W Polsce co roku wyrzucanych jest 9 mln ton jedzenia. Marnotrawstwo wynika także ze złego przetwarzania żywności
Niezjedzoną, przeterminowaną lub kupioną w nadmiarze żywność wyrzuca 35 proc. Polaków. Generuje to nie tylko większe wydatki gospodarstw domowych, lecz także przyczynia się do marnowania wody i energii potrzebnych przy produkcji żywności. Nie wykorzystujemy jedzenia należycie także dlatego, że przetwarzamy je i gotujemy w sposób, który prowadzi do utraty cennych składników odżywczych.