Wszystkie newsy
2015-01-22 | 06:50
Żywienie
Beata Pawlikowska napisała kolejne dwa poradniki. Radzi, co i jak jeść, by być zdrowym, szczęśliwym i pełnym energii
„Największe kłamstwa naszej cywilizacji” i „Największe skarby naszej cywilizacji” to dwie najnowsze propozycje Beaty Pawlikowskiej. Pierwsza ukaże się w marcu, druga w maju. Autorka nie ma wykształcenia z zakresu dietetyki czy psychologii, podstawą jej publikacji są bezcenne doświadczenia zdobyte podczas podróży i umiejętność wnikliwej obserwacji.
2015-01-22 | 06:30
Żywienie
Konserwanty zawarte w pieczywie z supermarketów mogą wywoływać silne reakcje alergiczne
Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które nie zawiera polepszaczy smaku i substancji przedłużających trwałość.
2015-01-21 | 06:45
Zdrowie
Przełom w leczeniu WZW C. Jest szansa na wygranie z wirusem
W Polsce na WZW C choruje ok. 230 tys. osób. Po 25 latach od wykrycia wirusa HCV naukowcy potrafią wyleczyć wywoływane przez niego wirusowe zapalenie wątroby typu C. Nowe leki mają niemal stuprocentową skuteczność, nie mają skutków ubocznych i działają znacznie szybciej niż dotychczas stosowane kombinacje leków. Nadzieją na walkę z chorobą są terapie z grupy ABT, skuteczne w genotypie 1B, czyli tym najczęściej występującym w naszej populacji.
2015-01-21 | 06:30
Żywienie
Kukurydza powinna być stałym składnikiem diety. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, dobrze działa na cerę i uodparnia organizm
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków.
2015-01-20 | 06:00
Żywienie
Restrykcyjna dieta odchudzająca powinna być uzupełniana suplementami
Osoby spożywające mniej niż 1600 kalorii dziennie powinny rozważyć suplementację niektórych witamin i minerałów, ponieważ dieta o tak niskiej kaloryczności nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Suplementy diety zaleca się również dorosłym powyżej 50. roku życia, kobietom spodziewającym się dziecka i planującym zajść w ciąże oraz osobom cierpiącym na choroby przewlekłe upośledzające wchłanianie. Składnikiem odżywczym, który muszą przyjmować wszyscy bez względu na wiek, płeć i stan zdrowia, jest witamina D. W Polsce należy ją suplementować w okresie jesienno-zimowym.
2015-01-19 | 06:10
Zdrowie
Szczepienia ochronne należy zrobić kilka tygodni przed wyjazdem do egzotycznego kraju
Zimą Polacy coraz częściej wybierają się w egzotyczne podróże. Przygotowując się do takiego wyjazdu, trzeba w odpowiednim czasie zadbać o kwestie medyczne. Podstawowe to szczepienia ochronne, np. przeciwko żółtej febrze czy wirusowemu zapaleniu wątroby. Osoby wyjeżdżające w tropiki powinny także posiadać wiedzę o występujących w danym regionie chorobach wywoływanych przez pasożyty, aby zaopatrzyć się w odpowiednie leki.
2015-01-16 | 06:30
Zdrowie
Niezdiagnozowane w dzieciństwie zaburzenie widzenia obuocznego wyklucza z pracy w wielu zawodach
Widzenie obuoczne umożliwia orientację w przestrzeni i ocenę odległości przedmiotów w polu widzenia. Tego typu umiejętności są niezbędne do wykonywania wielu zawodów, m.in. pilota, murarza, elektryka czy kierowcy ciężarówki. Zaburzenie widzenia obuocznego można całkowicie wyleczyć tylko we wczesnym dzieciństwie, dlatego badania kontrolne powinny być wykonywane już u trzyletnich dzieci.
2015-01-14 | 06:00
Żywienie
Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych. Każdego roku rośnie o 20 proc.
Polacy przywiązują coraz większą wagę do zdrowego odżywiania, a co za tym idzie – rośnie popularność żywności ekologicznej. Naturalne produkty pochodzące z upraw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, i przetwarzane bez udziału konserwantów, można już kupić nie tylko na bazarach i w osiedlowych sklepach, lecz także w hipermarketach i przez internet. Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych.
2015-01-13 | 06:00
Zdrowie
Nowotwór pęcherza moczowego występuje prawie cztery razy częściej u palaczy niż u osób niepalących
151 tys. Europejczyków, w tym 6 tys. Polaków, co roku dowiaduje się o tym, że choruje na nowotwór pęcherza moczowego. Choroba najczęściej dotyka mężczyzn, a jej ryzyko wzrasta u palaczy i pracowników przemysłu chemicznego. Ten typ nowotworu jest często rozpoznawany zbyt późno, ponieważ jego objawy przypominają symptomy zapalenia cewki moczowej lub pęcherza moczowego. Pakiet onkologiczny, który wszedł w życie 1 stycznia, może usprawnić diagnostykę choroby.
2015-01-12 | 06:20
Żywienie
Instytut Matki i Dziecka: Dzieci w Polsce jedzą za mało warzyw. Powinniśmy je wprowadzać do diety maluchów już od 4. miesiąca życia
Z badań wynika, że aż 30 proc. dzieci nie ma w swojej codziennej diecie warzyw, które są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dietetycy przekonują, że maluchy trzeba po prostu nauczyć je jeść, ale nie pod przymusem, tylko stopniowo i regularnie.
2015-01-09 | 06:40
Zdrowie
Prawie połowa użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych skarży się na problemy z oczami
Suchość oczu, dyskomfort i przekrwienie spojówek to częste objawy zgłaszane przez użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych. Nowoczesne technologie stosowane w produkcji soczewek, takie jak gradient uwodnienia i system nawilżania aktywowanego mruganiem, mogą wyeliminować tego typu dolegliwości. Należy jednak pamiętać o prawidłowym użytkowaniu i właściwym dopasowaniu soczewek.
2015-01-07 | 06:30
Uroda
Witamina C stymuluje produkcję kolagenu i zapobiega procesom starzenia się skóry
Gładka i jędrna skóra, wytrzymałe ścięgna, mocne chrząstki i więzadła – za te wszystkie czynniki odpowiada kolagen, białko wytwarzane przez komórki tkanki łącznej. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu staje się coraz mniej efektywna, co objawia się m.in. zmarszczkami oraz problemami ze stawami. Naukowcy sugerują jednak, że proces ten można znacznie spowolnić. Badania wykazały, że witamina C może zwiększyć produkcję kolagenu nawet ośmiokrotnie.
2015-01-07 | 06:00
Zdrowie
Polska należy do czołówki krajów z największą liczbą dzieci dotkniętych próchnicą. Problem ten dotyczy blisko 90 proc. polskich sześciolatków
85 proc. polskich sześciolatków ma próchnicę. Wynika to ze złych nawyków żywieniowych i zbyt rzadkiego kontrolowania stanu zębów w gabinecie stomatologicznym. Z raportu firmy Ipsos wynika, że aż 18 proc. polskich dzieci w ogóle nie odwiedza dentysty. Zdaniem specjalistów kluczową rolę odgrywają rodzice i to oni powinni wyrobić w dzieciach prawidłowe nawyki związane z higieną jamy ustnej.
2015-01-05 | 06:50
Zdrowie
Wojciech Malajkat wspiera chorych na mukowiscydozę. Aktor weźmie udział w specjalnej kampanii
Wojciech Malajkat przyznaje, że z duża przyjemnością zgodził się zostać ambasadorem Polskiego Towarzystwa Walki z Mukowiscydozą. Aktor podkreśla, że zawsze chętnie angażuje się w pomoc osobom chorym i wspiera je w trudnych momentach. Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną. Nie da się jej wyleczyć.
2015-01-02 | 06:40
Zdrowie
Niedrożność przewodów nosowo-łzowych może doprowadzić do zaburzenia ostrości widzenia u dzieci
5 proc. niemowląt rodzi się z niedrożnym kanałem nosowo-łzowym. Zaburzenie to objawia się ciągłym, nieuzasadnionym łzawieniem. Zaleganie filmu łzowego sprzyja zakażeniom bakteryjnym i może doprowadzić do zaburzeń rozwoju ostrości widzenia u dzieci. Regularne masaże i leki antybiotykowe zwykle zapobiegają tego typu powikłaniom. W niektórych przypadkach konieczna jest jednak operacja.