Wszystkie newsy
2014-09-17 | 06:25
Motoryzacja
Polacy wciąż są głównie biernymi świadkami wypadków
Polacy mają coraz większą wiedzę o udzielaniu pierwszej pomocy. Wciąż jednak są przede wszystkim biernymi świadkami wypadku. W Polsce w 100 wypadkach ginie średnio 10 osób. Liczba ta mogłaby być mniejsza, gdyby pierwsza pomoc była udzielona szybciej. Eksperci podkreślają, że ważne jest odpowiednie poinformowanie służb ratowniczych, zabezpieczenie miejsca wypadku oraz zachowanie dbałości o własne bezpieczeństwo.
2014-09-15 | 06:35
Uroda
Dzięki terapii ketogenicznej można stracić 10 proc. masy ciała w dziesięć dni
Terapia ketogeniczna polega na wprowadzaniu prosto do żołądka za pomocą pompy i sondy specjalnie przygotowanej mieszanki odżywczej o wysokiej zawartości białka, witamin i minerałów. Poprzez krótkotrwałe żywienie dojelitowe można szybko, i bezpiecznie zredukować nadmierną tkankę tłuszczową. W ciągu dziesięciu dni pacjent traci nawet 10 proc. masy ciała.
2014-09-12 | 06:40
Żywienie
Spożywanie jednej puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy
Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie już 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc. Jednocześnie zdrowe przekąski, takie jak świeże warzywa i owoce oraz soki warzywne, wspomagają proces odchudzania, pobudzają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.
2014-09-11 | 06:30
Żywienie
Liczba gospodarstw ekologicznych dynamicznie rośnie. Świadomość Polaków na temat ekożywności jednak wciąż jest mała
Sektor rolnictwa ekologicznego w naszym kraju rozwija się dynamicznie. Część konsumentów jednak nadal podchodzi sceptycznie do ekożywności i nie wie, czym różni się ona od zwykłych produktów. W poszukiwaniu żywności ekologicznej warto zwracać uwagę na obecność na etykiecie logotypu euroliścia, który świadczy o spełnieniu rygorystycznych wymogów przez producentów i przetwórców. Pojawiające się na produktach przymiotniki „zdrowy” czy „naturalny” mogą być zwykłymi chwytami marketingowymi.
2014-09-09 | 06:25
Żywienie
Terapia fenotypowa oczyszcza organizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym
Terapia fenotypowa to najnowsze osiągnięcie medycyny spersonalizowanej. Jej celem jest poprawa jakości życia i profilaktyka chorób wynikających z zanieczyszczenia środowiska, nadmiaru stresu, braku aktywności fizycznej i jedzenia niezdrowej żywności. W przeciwieństwie do tradycyjnej medycyny nie skupia się na konkretnej jednostce chorobowej, lecz na ogólnej kondycji organizmu.
2014-09-08 | 06:30
Żywienie
Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do przedwczesnego przekwitania i niepłodności męskiej
Wczesna osteoporoza, przedwczesne przekwitanie, niepłodność męska, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet problemy z donoszeniem ciąży mogą być następstwem celiakii, czyli nietolerancji glutenu. Zaburzenie występuje u 1 proc. populacji na świecie i jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Osoby chore do końca życia muszą unikać nawet śladowych ilości glutenu. U osób zdrowych stosowanie ścisłej diety bezglutenowej nie ma żadnego uzasadnienia medycznego.
2014-09-05 | 06:20
Żywienie
Instytut Żywności i Żywienia: dieta wegetariańska u dziecka obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych w życiu dorosłym
Jak pokazują badania amerykańskich naukowców, dobrze zbilansowana dieta wegetariańska oraz wegańska jest odpowiednia na każdym etapie życia, w tym w okresie niemowlęctwa, wzrostu i dojrzewania. Co więcej może obniżyć ryzyko chorób cywilizacyjnych w przyszłości, w tym otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych rodzajów raka. Mali wegetarianie i weganie muszą jednak suplementować witaminę B12 i spożywać różnorodne produkty roślinne.
2014-09-01 | 06:40
Żywienie
Chipsy owocowe zawierają witaminy i błonnik. Są zdrową alternatywą dla fastfoodowych przekąsek
Tłuste chipsy, paluszki i orzeszki warto zastąpić zdrowymi i równie smacznymi chipsami owocowymi. Ze względu na witaminy i błonnik pokarmowy są alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Świetnie nadają się też dla dzieci, które bardzo lubią chrupiące pokarmy, oraz osób cierpiących na dolegliwości gastryczne.
2014-08-27 | 06:20
Żywienie
Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie
Ze względu na wysoką zawartość wody oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców i warzyw charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną. Ponadto błonnik znajdujący się w tych pokarmach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit, dzięki czemu dodatkowo wspomaga proces odchudzania.
2014-08-26 | 06:00
Żywienie
Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych rekomendacji w sezonie letnim nie stanowi problemu, zimą utrudnieniem może być jednak niewielki wybór świeżych produktów roślinnych, szczególnie warzyw. W tym czasie warto włączyć do diety warzywa utrwalone metodami, które w najmniejszym stopniu wpływają na wartość odżywczą pokarmu. Jedną z nich jest suszenie.
2014-08-25 | 06:10
Zdrowie
Rozwój cywilizacyjny zwiększa ryzyko wystąpienia AZS
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba o podłożu genetycznym, na jej występowanie coraz większy wpływ mają jednak czynniki środowiskowe, zwłaszcza zanieczyszczenia związane z przemysłem. Choć jest to schorzenie nieuleczalne, to odpowiednia pielęgnacja skóry, zwłaszcza przy użyciu odpowiednio dobranych emolientów, które natłuszczają skórę i tworzą na niej warstwę ochronną, umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia, pozwala złagodzić jego objawy.
2014-08-25 | 06:00
Żywienie
Instytut Żywności i Żywienia: dietę wegetariańską mogą stosować nawet bardzo małe dzieci i kobiety w ciąży
Dietę wegetariańską można stosować na każdym etapie życia. Lekarze i dietetycy przekonują, że prawidłowo zbilansowana dieta bezmięsna nie niesie ze sobą żadnego ryzyka niedoborów pokarmowych. Może być stosowana nawet przez kobiety w ciąży i małe dzieci. Bez ryzyka utraty masy mięśniowej wegetarianizm mogą praktykować także sportowcy.
2014-08-21 | 06:35
Żywienie
Niedobór żelaza może doprowadzić do upośledzenia rozwoju i problemów z koncentracją u dzieci
Osłabienie, apatia, bladość błon śluzowych, problemy z koncentracją i spowolnienie rozwoju umysłowego mogą być u dzieci efektem niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza. Zbyt niskie spożycie tego pierwiastka dotyczy około połowy niemowląt. Najlepszą metodą zapobiegania niedoborom żelaza jest karmienie piersią przez co najmniej 6 miesięcy. Jeżeli po tym okresie do diety dziecka zostaną włączone różnorodne pokarmy bogate w żelazo, sztuczna suplementacja nie jest konieczna.
2014-08-21 | 06:30
Żywienie
Osoby, które nie jedzą śniadania, częściej mają problemy z nadwagą i spadkiem nastroju
Rezygnacja ze śniadania może być przyczyną problemów z nadwagą, a nawet depresji. Dietetycy radzą, aby poranny posiłek komponować tak, by dostarczał minimum 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Nie należy zapominać również o kolacji, bez której organizm nie zregeneruje się prawidłowo w nocy. Lekki wieczorny posiłek powinien dostarczyć składników odżywczych, ale nie zbędnych kalorii.
2014-08-21 | 06:05
Sport
Polacy coraz częściej uprawiają sport. Najbardziej aktywni są mieszkańcy dużych miast
Ponad 40 proc. Polaków regularnie uprawia sport. Cztery lata temu deklarował to co czwarty dorosły. Choć daleko nam jeszcze do Skandynawów (ok. 66-70 proc.), to widać, że Polacy ćwiczą coraz chętniej. Najbardziej aktywni są mieszkańcy większych aglomeracji, przede wszystkim ze względu na duży wybór obiektów sportowych i proponowanych zajęć. Najczęściej chodzą na siłownię, fitness i basen.