Wszystkie newsy
2017-03-16 | 06:00
Żywienie
Biowitalność nowym trendem w dietetyce. Jakość żywności zależy od zgromadzonej w niej energii świetlnej w postaci biofotonów
Do tej pory dietetycy nie mieli narzędzi do pomiaru faktycznej wartości odżywczej produktu ekologicznego. Dlatego też pomiar biowitalności otwiera nowy rozdział w dietetyce. Naukowcy szacują, że jeżeli człowiek ma poziom biowitalności powyżej 7,5 tys. w skali Bovisa, to oznacza, że jego organizm funkcjonuje prawidłowo i oddala się ryzyko groźnych chorób.
2017-03-14 | 06:00
Żywienie
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo
Dietetycy podkreślają, że coraz większa popularność octu jabłkowego wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wiele osób stara się ograniczać kupno przetworzonej żywności, a zamiast tego – stawia na produkty naturalne. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany do marynowania mięs i ryb, a także jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest bogaty w potas, żelazo i magnez. Wspiera również odchudzanie, ponieważ zawarty w nim kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze.
2017-02-23 | 06:45
Żywienie
Pączek pokrywa 1/5 naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Żeby je spalić najlepiej połączyć trening siłowy z treningiem cardio
Przeciętny pączek ma około 300–350 kcal, a 100 gram faworków – przeszło 475 kalorii. Nic więc dziwnego, że tłusty czwartek budzi rozterki nie tylko u osób będących na diecie. Eksperci wyliczyli, że spalenie kalorii z jednego pączka wymaga nie lada wysiłku. Może to być na przykład 12 minut wchodzenia po schodach, 20 minut biegania, 40 minut szybkiego spaceru, 50 minut odkurzania lub 3 godziny zmywania naczyń. Pomysłów jest wiele, ale zdaniem fachowców najlepiej połączyć trening siłowy z treningiem cardio.
2017-02-17 | 06:00
Żywienie
Łuszczyca należy do chorób dietozależnych. Z codziennego jadłospisu trzeba wyeliminować część warzyw i tłuste mięsa
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w każdym wieku. Do ograniczenia jej objawów czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Osoby chore powinny wyeliminować z codziennego jadłospisu warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory, bakłażany i kolorowy pieprz, a także wieprzowinę, tłustą wołowinę i mięso kaczki. Ważna jest natomiast odpowiednia dawka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich niedostateczna ilość powoduje bowiem wysuszanie skóry.
2017-02-10 | 06:00
Żywienie
Drastyczna dieta pozbawia skórę witamin i składników odżywczych. Możne stracić jędrność i stać się matowa
Dietetyk i farmaceutka Magdalena Kurzyp zdecydowanie odradza stosowanie diet typu 1000 kalorii, bo mogą one mieć niekorzystny wpływ na stan skóry. Taki sposób odżywiania można stosować jedynie przez kilka dni, a później trzeba wrócić do zbilansowanego menu, które zaspokoi potrzeby organizmu odnośnie do niezbędnych witamin i składników odżywczych. W przeciwnym razie skóra będzie matowa, straci jędrność i szybciej pojawią się zmarszczki.
2017-02-09 | 06:00
Żywienie
Badania genetyczne są przełomem w dietetyce. Dzięki testom można oszacować czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych i nietolerancje pokarmowe
Skutecznym narzędziem w rękach dietetyków stały się badania genetyczne. Na podstawie analizy DNA możliwe jest bowiem ustalenie indywidualnej diety, która uwzględnia zwiększone lub zmniejszone zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe i minimalizuje ryzyko niektórych zaburzeń. Takie badania są już dostępne także w Polsce. Można je przeprowadzić w każdym wieku i szybko rozpocząć skuteczną profilaktykę.
2017-02-08 | 06:30
Handel
Superżywność w natarciu. Sprzedaż zdrowych produktów szybko rośnie, także w kategorii przekąsek
Polski rynek zdrowej żywności dynamicznie rośnie i według prognoz jego wartość może przekroczyć w tym roku 1 mld zł. Jednym z segmentów korzystających na tym trendzie jest superżywność, czyli produkty zawierające większe ilości składników odżywczych. Rosnące zainteresowanie tego typu produktami zachęca producentów żywności do wchodzenia w kolejne segmenty rynku. Purella Food chce w tym roku przekonać Polaków, zwłaszcza najmłodszych, do zdrowych przekąsek.
2017-02-07 | 06:00
Żywienie
Alergie pokarmowe opóźnione nie są łatwe do wykrycia. Aby wyeliminować z diety szkodliwe składniki, trzeba wykonać specjalne badanie krwi
Alergie pokarmowe opóźnione mają ogromny wpływ na wygląd, samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu – przyznaje coach zdrowia, Agnieszka Mielczarek. Mogą one powodować zatrzymanie wody w organizmie, nadwagę i problemy skórne, na przykład trądzik. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają więc do wykonywania specjalnych testów ImuPro. To badanie krwi pozwala wykryć przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym produktom żywnościowym. Alergenem najczęściej jest białko mleka krowiego, gluten, jaja, soja i orzechy. Dzięki oznaczeniu tych składników, które alergizują, możliwe jest stworzenie indywidualnego profilu immunologicznego doboru żywności.
2017-02-03 | 06:40
Żywienie
Polacy powinni ograniczyć konsumpcję mięsa i jego przetworów. Zalecane jest spożywanie do 200 g dziennie i nie częściej niż 3–4 razy w tygodniu
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12, które są jak najbardziej potrzebne.
2017-02-01 | 06:00
Żywienie
Stan skóry zależy głównie od sposobu odżywiania się. Kluczowe w diecie są warzywa, zdrowe oleje, ryby i odpowiednie nawodnienie
Świeży i promienisty wygląd cery oraz opóźnianie efektów starzenia zależy od doboru właściwego menu. Należy przede wszystkim unikać produktów wysoko przetworzonych, przepełnionych sztucznymi barwnikami i konserwantami. Warto też wyeliminować z diety białe pieczywo, cukry proste, wieprzowinę i tłustą wołowinę. Na naszym stole częściej za to powinny się pojawiać warzywa, drób, ryby, olej lniany i pieczywo na zakwasie. Dziennie trzeba też wypijać minimum 1,5 litra niegazowanej wody.
2017-01-30 | 06:43
Żywienie
Nawet 85 proc. chorych na raka jest niedożywionych. Aby skutecznie walczyć z chorobą, potrzebują specjalistycznego odżywiania
Z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Rakiem, który przypada 4 lutego, na całym świecie mówi się głośno o problemie zachorowalności na nowotwory. To również dobry moment, by zwrócić uwagę na codzienne problemy pacjentów onkologicznych. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. Jak przekonuje dr n. med. Tomasz Olesiński z Centrum Onkologii w Warszawie, odpowiednia dieta ma istotne znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego, odbudowy uszkodzonych komórek, lepszej tolerancji leczenia, co może się przełożyć na efektywność terapii.
2017-01-27 | 06:40
Żywienie
Błędy w odżywianiu powodują nasilenie określonych objawów chorób skórnych. Wtedy konieczna bywa suplementacja
Jeżeli codzienna dieta nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na poszczególnie witaminy oraz mikro- i makroelementy, konieczna jest suplementacja. Zbawienny wpływ na stan skóry mają przede wszystkim witaminy, nie trzeba jednak przedawkowywać tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E), bo nadwyżki zostaną zmagazynowane i przyniosą efekt odwrotny do zamierzonego.
2017-01-26 | 06:00
Żywienie
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki
Nadmiar wolnych rodników, czyli szkodliwych produktów przemiany materii, skutkuje przyspieszeniem procesów starzenia i pogorszeniem stanu skóry. W efekcie wytwarza ona mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki. Silnego wsparciem w walce z wolnymi rodnikami są dla organizmu antyoksydanty. Bogata w nie dieta jest więc najlepszą dietą odmładzającą. Korzystny wpływ na wygląd ma również odpowiednia porcja relaksu i pozytywne myślenie.
2017-01-20 | 06:45
Żywienie
Kamila Szczawińska napisała swoją pierwszą książkę kulinarną
W debiutanckiej książce modelka przekonuje, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Zdaniem Kamili Szczawińskiej nawet dzieci mogą polubić warzywa i owoce, jeśli od najmłodszych lat są przyzwyczajane do ich smaku. W książce podaje autorskie przepisy na sałatki, koktajle i zupy, które można przygotować szybko i bez trudu.
2017-01-20 | 06:00
Żywienie
Odpowiednia dieta odmładza skórę. Codziennie spożywanie rzeżuchy może zredukować zmarszczki nawet o 40 proc.
Dieta zapewniająca zdrowie i dobry stan skóry powinna być bogata w antyoksydanty – twierdzi Agnieszka Mielczarek. Coach zdrowia i prywatnie żona Pascala Brodnickiego udowadnia między innymi, że kiedy włączymy do swojego codziennego menu niewielką ilość rzeżuchy, to możemy zredukować zmarszczki nawet o 40 proc. Zbawienny wpływ na stan skóry oraz funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego mają również takie produkty, jak awokado, imbir, goździki, pestki słonecznika, dyni oraz rośliny kolorowe, czyli jagody, maliny, borówki.