Wszystkie newsy

2017-05-09 | 06:40
Media i PR
W sieci przybywa nieprawdziwych informacji o produktach żywnościowych. Coraz trudniej z nimi walczyć Wszystkie newsy

W sieci przybywa nieprawdziwych informacji o produktach żywnościowych. Coraz trudniej z nimi walczyć

Fałszywe informacje, czyli tzw. fake newsy, pojawiają się w przestrzeni publicznej w jednej chwili i szybko się rozprzestrzeniają. Nagle konsumenci dowiadują się, że produkty, których bez żadnych negatywnych skutków używali przez dużą część życia, są niekorzystne lub wręcz szkodliwe. Takie historie to nie nowość, ale w dobie cyfrowych mediów coraz trudniej z nimi walczyć. Ostatnią, choć niejedyną, głośną sprawą tego typu była historii Nutelli.
więcej
2017-04-28 | 06:41
Żywienie
Monika Mrozowska: chcę przekonać Polaków, że można jeść w sposób ekologiczny, nie wydając fortuny na zakupy

Monika Mrozowska: chcę przekonać Polaków, że można jeść w sposób ekologiczny, nie wydając fortuny na zakupy

Aktorka pisze jednocześnie dwie nowe książki. Obie poświęcone będą tematyce kulinarnej: w pierwszej gwiazda uczyć będzie, jak prawidłowo żywić niemowlęta, w drugiej natomiast spróbuje przekonać Polaków, że ekologiczne gotowanie może być również ekonomiczne. Obie publikacje mają się ukazać jeszcze w tym roku.
więcej
2017-04-25 | 06:50
Żywienie
Anna Kalata: wciąż liczę kalorie, ale czasem pozwalam sobie na pączka

Anna Kalata: wciąż liczę kalorie, ale czasem pozwalam sobie na pączka

Siedem lat po spektakularnej metamorfozie była polityk wciąż może się pochwalić idealną sylwetką. Twierdzi, że nadal zachowuje zdrową dietę, pozwala sobie jednak na wysokokaloryczne przekąski. W utrzymaniu motywacji pomaga jej medytacja i joga oddechu.
więcej
2017-04-24 | 06:35
Przemysł spożywczy
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: w grupie tłuszczów stałych najzdrowszy jest olej palmowy, a najmniej zdrowy olej kokosowy

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: w grupie tłuszczów stałych najzdrowszy jest olej palmowy, a najmniej zdrowy olej kokosowy

Na temat tłuszczów spożywczych krąży coraz więcej mitów. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy. Eksperci zauważają, że w rzeczywistości jest jednak odwrotnie – zawiera on bowiem 90 proc. tłuszczów nasyconych, których wedle oficjalnych rekomendacji instytucji naukowych należy unikać. Mimo złych opinii spośród tłuszczów stałych zdecydowanie zdrowszy jest tłuszcz palmowy. Zawiera niemal dwukrotnie mniej tłuszczów nasyconych. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczych, przede wszystkim ze względu na wysoką wydajność, łatwą produkcję i dobre właściwości teksturalne.
więcej
2017-04-14 | 06:35
Handel
Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę. Popularność zdobywają szybkie, ale zdrowe przekąski

Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę. Popularność zdobywają szybkie, ale zdrowe przekąski

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów wytwarzających żywność bez udziału środków chemicznych zwiększyła się o 576 proc. Dobre perspektywy czekają produkty łączące trendy ekologiczne z żywnością szybkich przekąsek. Dynamiczny rozwój rynku widać także po większej liczbie firm wystawiających się na targach WorldFood Warsaw. W tegorocznej edycji targów wzięło udział łącznie 300 wystawców.
więcej
2017-04-13 | 06:30
Żywienie
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. Zapobiegają one rozwojowi chorób cywilizacyjnych, wspomagają układ nerwowy i narząd wzroku

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. Zapobiegają one rozwojowi chorób cywilizacyjnych, wspomagają układ nerwowy i narząd wzroku

Rocznie Polacy spożywają ponad 10 miliardów jaj. Zdaniem specjalistów do spraw żywienia jajka są źródłem cennych substancji odżywczych, między innymi pełnowartościowego białka, witamin, żelaza, kwasu foliowego, choliny czy luteiny. Badania pokazują, że regularne ich spożywanie zapobiega rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości, nadciśnienia i cukrzycy.
więcej
2017-04-11 | 06:30
Przemysł spożywczy
Polacy coraz częściej korzystają z wielkanocnego cateringu. Dominują potrawy tradycyjne, przygotowane w innowacyjny sposób

Polacy coraz częściej korzystają z wielkanocnego cateringu. Dominują potrawy tradycyjne, przygotowane w innowacyjny sposób

Dynamicznie rośnie rynek cateringu świątecznego. Z pomocy profesjonalnych kucharzy korzystają przede wszystkim firmy, ale coraz chętniej także osoby prywatne, którym brakuje czasu lub chęci, by przygotować własne potrawy na wielkanocny stół. Polacy wolny czas wolą spędzać z rodziną niż w kuchni. Popularnością cieszą się potrawy tradycyjne, choć przygotowane w nieco bardziej innowacyjny sposób.
więcej
2017-04-11 | 06:00
Żywienie
Eksperci: polskie dzieci jedzą za słodko, za słono i za mało kolorowo

Eksperci: polskie dzieci jedzą za słodko, za słono i za mało kolorowo

Wiele osób doradza rodzicom w kwestii żywienia dzieci w okresie 1000 pierwszych dni życia, ale często te informacje są sprzeczne i to sprawia, że w diecie najmłodszych pojawiają się liczne błędy – mówią specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka. Nieprawidłowości występują zarówno na etapie karmienia piersią, jak i rozszerzania diety (5.–12. miesiąc życia) czy żywienia dziecka po 1 roku życia. W trakcie rozszerzania diety istotna jest również jakość i bezpieczeństwo produktów podawanych dziecku.
więcej
2017-04-05 | 06:00
Żywienie
32 proc. dzieci w wieku 5–36 miesięcy ma niewłaściwą masę ciała. To efekt zbyt krótkiego karmienia piersią, niewłaściwego rozszerzania diety i nieprawidłowej diety po 1 roku życia

32 proc. dzieci w wieku 5–36 miesięcy ma niewłaściwą masę ciała. To efekt zbyt krótkiego karmienia piersią, niewłaściwego rozszerzania diety i nieprawidłowej diety po 1 roku życia

61 proc. polskich niemowląt jest zbyt wcześnie odstawianych od piersi i za szybko są im podawane posiłki dla dorosłych, które mogą być dla nich nieodpowiednie – wynika z przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie badań, zainicjowanych przez Fundację NUTRICIA. Aż 88 proc. dzieci po 1 roku życia spożywa za mało warzyw, a posiłki podawane najmłodszym zawierają sól i cukier.
więcej
2017-03-16 | 06:00
Żywienie
Biowitalność nowym trendem w dietetyce. Jakość żywności zależy od zgromadzonej w niej energii świetlnej w postaci biofotonów

Biowitalność nowym trendem w dietetyce. Jakość żywności zależy od zgromadzonej w niej energii świetlnej w postaci biofotonów

Do tej pory dietetycy nie mieli narzędzi do pomiaru faktycznej wartości odżywczej produktu ekologicznego. Dlatego też pomiar biowitalności otwiera nowy rozdział w dietetyce. Naukowcy szacują, że jeżeli człowiek ma poziom biowitalności powyżej 7,5 tys. w skali Bovisa, to oznacza, że jego organizm funkcjonuje prawidłowo i oddala się ryzyko groźnych chorób.
więcej
2017-03-14 | 06:00
Żywienie
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo

Dietetycy podkreślają, że coraz większa popularność octu jabłkowego wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wiele osób stara się ograniczać kupno przetworzonej żywności, a zamiast tego – stawia na produkty naturalne. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany do marynowania mięs i ryb, a także jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest bogaty w potas, żelazo i magnez. Wspiera również odchudzanie, ponieważ zawarty w nim kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze.
więcej
2017-02-23 | 06:45
Żywienie
Pączek pokrywa 1/5 naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Żeby je spalić najlepiej połączyć trening siłowy z treningiem cardio

Pączek pokrywa 1/5 naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Żeby je spalić najlepiej połączyć trening siłowy z treningiem cardio

Przeciętny pączek ma około 300–350 kcal, a 100 gram faworków – przeszło 475 kalorii. Nic więc dziwnego, że tłusty czwartek budzi rozterki nie tylko u osób będących na diecie. Eksperci wyliczyli, że spalenie kalorii z jednego pączka wymaga nie lada wysiłku. Może to być na przykład 12 minut wchodzenia po schodach, 20 minut biegania, 40 minut szybkiego spaceru, 50 minut odkurzania lub 3 godziny zmywania naczyń. Pomysłów jest wiele, ale zdaniem fachowców najlepiej połączyć trening siłowy z treningiem cardio.
więcej
2017-02-17 | 06:00
Żywienie
Łuszczyca należy do chorób dietozależnych. Z codziennego jadłospisu trzeba wyeliminować część warzyw i tłuste mięsa

Łuszczyca należy do chorób dietozależnych. Z codziennego jadłospisu trzeba wyeliminować część warzyw i tłuste mięsa

Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w każdym wieku. Do ograniczenia jej objawów czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Osoby chore powinny wyeliminować z codziennego jadłospisu warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory, bakłażany i kolorowy pieprz, a także wieprzowinę, tłustą wołowinę i mięso kaczki. Ważna jest natomiast odpowiednia dawka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich niedostateczna ilość powoduje bowiem wysuszanie skóry.
więcej
2017-02-10 | 06:00
Żywienie
Drastyczna dieta pozbawia skórę witamin i składników odżywczych. Możne stracić jędrność i stać się matowa

Drastyczna dieta pozbawia skórę witamin i składników odżywczych. Możne stracić jędrność i stać się matowa

Dietetyk i farmaceutka Magdalena Kurzyp zdecydowanie odradza stosowanie diet typu 1000 kalorii, bo mogą one mieć niekorzystny wpływ na stan skóry. Taki sposób odżywiania można stosować jedynie przez kilka dni, a później trzeba wrócić do zbilansowanego menu, które zaspokoi potrzeby organizmu odnośnie do niezbędnych witamin i składników odżywczych. W przeciwnym razie skóra będzie matowa, straci jędrność i szybciej pojawią się zmarszczki.
więcej
2017-02-09 | 06:00
Żywienie
Badania genetyczne są przełomem w dietetyce. Dzięki testom można oszacować czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych i nietolerancje pokarmowe

Badania genetyczne są przełomem w dietetyce. Dzięki testom można oszacować czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych i nietolerancje pokarmowe

Skutecznym narzędziem w rękach dietetyków stały się badania genetyczne. Na podstawie analizy DNA możliwe jest bowiem ustalenie indywidualnej diety, która uwzględnia zwiększone lub zmniejszone zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe i minimalizuje ryzyko niektórych zaburzeń. Takie badania są już dostępne także w Polsce. Można je przeprowadzić w każdym wieku i szybko rozpocząć skuteczną profilaktykę.
więcej