Wszystkie newsy
2020-04-10 | 06:27
Żywienie
Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność
Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze korzystnie wpływa na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany. Święta Wielkanocne to okres, w którym na stołach królują ciężkostrawne dania. Jeśli jednak dokonamy drobnych zmian w przepisach, możemy cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw bez wyrzutów sumienia.
2020-04-10 | 06:25
Problemy społeczne
To będą pierwsze tak nietypowe święta. Msze i spotkania rodzinne głównie online
Dla wielu Polaków Wielkanoc to przede wszystkim najważniejsze święto kościelne. Ponad połowa bierze udział w Triduum Paschalnym, nieco mniej w niedzielnej rezurekcji. Ze względu na pandemię koronawirusa w głównych uroczystościach w tym roku Polacy będą uczestniczyć online. Takie też będą często śniadania wielkanocne z rodzinami. – Chodzi o to, żebyśmy nie odpuścili, żebyśmy przeżywali tę Wielkanoc tak, jak możemy – podkreśla ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik Konferencji Episkopatu Polski.
2020-04-09 | 06:12
Żywienie
Lara Gessler: Wśród kucharzy panuje duża zaborczość, wszyscy chcą jak najwięcej zagarnąć dla siebie. To mi przeszkadza
Zdaniem restauratorki pasja do gotowania zbliża ludzi. Dlatego właśnie oprócz prowadzenia restauracji Słodki i Słony, a także U Fukiera organizuje różnorodne warsztaty kulinarne. Dzięki nim osoby, które na co dzień zajmują się gastronomią amatorsko lub zawodowo, mogą doskonalić swoje umiejętności i tworzyć konceptualne projekty. Gessler już niedługo otworzy własną Pracownię Kulinarną. Ma nadzieję, że miejsce to będzie sprzyjało współpracy i łączyło ludzi, dla których liczy się smak potraw.
2020-04-09 | 06:11
Gwiazdy
Michalina Sosna: Marzę o nowych rolach. Chciałabym zagrać w filmie podobnym do „Avengers”
Aktorka ma nadzieję, że w niedalekiej przyszłości dostanie propozycję aktorską, dzięki której będzie mogła pokazać swoje dotąd nieodkryte oblicze. Przyznaje, że chciałaby wcielić się w rolę charyzmatycznej i odważnej kobiety, która tropi przestępców i wymierza sprawiedliwość. Tłumaczy, że jest fanką podobnych produkcji i z zapałem śledzi losy bohaterów filmów kryminalnych. Dzięki temu łatwiej byłoby jej się wczuć w tego typu historie i być przekonującą.
2020-04-09 | 06:10
Farmacja
Nowotwory krwi atakują coraz częściej. W Polsce pacjenci wciąż czekają na nowoczesne metody diagnostyczne i innowacyjne terapie celowane
Nowotwory krwi i szpiku występują coraz częściej, ale dla wielu z nich są już opracowane innowacyjne terapie celowane. Terapie te są wymierzone w konkretną mutację genetyczną, odpowiedzialną za pojawienie się choroby, i przynoszą zdecydowaną poprawę wyników leczenia. Do takich schorzeń zaliczają się m.in. ostra białaczka szpikowa czy rzadko występująca mastocytoza. Kluczem jest odpowiednia, wychodząca poza zakres podstawowych badań diagnostyka, która pozwoli wyodrębnić grupę chorych, u których można zastosować nowoczesne leki celowane. – Bardzo nam zależy na tym, aby nowe terapie, które w sposób niebudzący wątpliwości wydłużają czas przeżycia chorych na ostrą białaczkę szpikową, były dostępne również dla polskich pacjentów – mówi prof. Agnieszka Wierzbowska z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
2020-04-09 | 06:00
Robotyka i SI
Blisko połowa miejsc pracy przestanie istnieć w ciągu 20 lat. Do tej zmiany trzeba zacząć przygotowywać najmłodszych
W wielu branżach najbardziej poszukiwane zawody lub specjalizacje nie istniały jeszcze kilka lat temu, a tempo zmian przyspieszy. Uniwersytet Oksfordzki podaje, że 47 proc. dzisiejszych miejsc pracy zostanie wyeliminowanych w ciągu następnych 20 lat. Nawet 65 proc. dzieci rozpoczynających naukę w szkole podstawowej będzie pracować w zawodach, które nawet jeszcze nie istnieją. Tylko rozwijanie nowych kompetencji jest szansą na sukces na przyszłym rynku pracy. Pomocne mogą być w tym pozornie zwykłe zabawki, takie jak przygotowywane przez polski start-up urządzenie muzyczne do nauki podstaw programowania i matematyki.
2020-04-08 | 06:55
Gwiazdy
Gosia Andrzejewicz: To nie książę na białym koniu zmotywuje nas do zmiany. To my musimy znaleźć do tego siłę w sobie
Wokalistka przyznaje, że teledysk do utworu „Dlaczego” był dla jej fanów sporą niespodzianką. W tym klipie zaprezentowała ona bowiem efekty swoich starań o szczupłą sylwetkę. Piosenkarka przeszła sporą metamorfozę i na podstawie swoich doświadczeń tłumaczy, że trzeba samemu odpowiednio się zmotywować i znaleźć siłę do zmian, bo nikt inny nie zrobi tego za nas równie skutecznie.
2020-04-08 | 06:45
Gwiazdy
Sebastian Stankiewicz: Chciałbym zagrać w serialu kryminalnym i pokazać swoje kolejne oblicze
W ostatnim czasie kariera aktora nabrała tempa. Dzięki roli Filaka w nagrodzonym podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni filmie „Pan T.” oraz wyróżnieniu za najlepszą drugoplanową rolę męską jest o nim głośno. Sebastian Stankiewicz tłumaczy, że cieszy się z rozwoju wydarzeń. Chociaż dotychczasowe wyzwania aktorskie sprawiały mu mnóstwo radości, marzy przede wszystkim, by postacie, w które się wciela, były różnorodne i ciekawe.
2020-04-08 | 06:00
Medycyna
Przyszłość medycyny to w pełni zdalne leczenie. Polacy chcą biometrycznie badać krtań
Możliwość w pełni zdalnego diagnozowania schorzeń w dobie pandemii koronawirusa byłaby nieoceniona. Tego typu innowacyjne systemy są jednak dopiero opracowywane. Polacy zaprojektowali kamerę rejestrującą pracę fałd głosowych w technologii slow motion, co pozwoli na lepszą diagnostykę aparatu mowy, a w przyszłości – stawianie diagnozy nawet na odległość. Zebrane przez urządzenie dane mogą posłużyć jako punkt wyjścia do opracowywania profili biometrycznych ludzkiego głosu.
2020-04-07 | 05:55
Gwiazdy
Edyta Herbuś: Na początku „Tańca z gwiazdami” wszystkie moje potknięcia były komentowane i oceniane przez media. To nie było łatwe
Tancerka na początku swojej medialnej kariery była trenerką w popularnym show „Taniec z gwiazdami”. Tłumaczy, że udział w tym programie telewizyjnym wiele ją nauczył i pozwolił jej rozwinąć skrzydła. Edyta Herbuś po zakończeniu kariery tanecznej skupiła się na grze w serialach telewizyjnych, a także prowadzeniu imprez i gal. Przyznaje, że jest wdzięczna losowi za szansę, jaką otrzymała. Stara się wykorzystywać ją w możliwie najlepszy sposób – pomagając innym i okazując im życzliwość.
2020-04-07 | 05:50
Tadeusz Müller: Moja mama jest bardzo zajęta. Od 10 lat podróżuje i w domu jest kilka razy w miesiącu
Po znanej matce Tadeusz Müller odziedziczył zamiłowanie do kulinariów i wykazuje w tym obszarze niezwykłą kreatywność. Syn restauratorki zdradza, że bardzo lubi te chwile, kiedy mogą zaszyć się razem w kuchni i wspólnie przygotowywać różne przysmaki. Według niego największym rarytasem, jaki proponuje Magda Gessler, jest cielęcina duszona na maśle z cebulką. Ale jako że on sam jest wegetarianinem, to szuka tego smaku w połączeniu innych produktów.
2020-04-06 | 05:55
Karolina Gilon: Bardzo się kochamy z Adamem, ale nie chcę o tym mówić. Jeśli nie zostawię jakiejkolwiek cząstki dla siebie, to będzie ciężko
Prezenterka nie ukrywa, że jej serce jest już zajęte. Jest w szczęśliwym związku, ale nie chce zbyt dużo mówić o szczegółach tej relacji. Ważne jest jednak dla niej to, że partner wspiera ją w sprawach zawodowych.
2020-04-06 | 05:45
Karolina Pilarczyk: Drift całkowicie zmienił moje życie. Na początku było bardzo trudno, ponieważ nie miałam wsparcia, wiedzy i pieniędzy
Zanim Karolina Pilarczyk sprawdziła się w driftingu, przeszła krętą i wyboistą drogę. W jej rodzinie nie było bowiem żadnych tradycji motosportowych i nikt z najbliższego otoczenia nie mógł, a nawet nie chciał jej pomóc. Bardzo długo szukała finansowania, wsparcia i wiedzy. Pokonała wiele przeszkód po to, by móc wreszcie odnosić sukcesy. Jak podkreśla, drift zmienił jej życie o 180 stopni. Pracowała w branży IT, a tymczasem teraz ma kilka samochodów sportowych, więcej czasu spędza w drodze niż w domu i driftuje z prędkościami ponad 150 km/h na torach na całym świecie.
2020-04-03 | 05:55
Żywienie
Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy
Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że obecnie, gdy każde wyjście z domu niesie ze sobą ryzyko zarażenia, warto korzystać z możliwości zamawiania potraw i produktów spożywczych. Jej restauracja Słodki Słony przekształciła się obecnie w sklep, w którym można zamówić dania i wypieki wielkanocne.
2020-04-03 | 05:50
Film
Wiktoria Gąsiewska: Moja praca sprawia mi radość. Nawet w poniedziałek o 5 rano idę na plan zdjęciowy z uśmiechem
Aktorka od kilku lat bardzo intensywnie pracuje. Gra w wielu serialach, bierze udział w programach telewizyjnych i często występuje na dużym ekranie. Tłumaczy, że aktorstwo jest dla niej spełnieniem marzeń. Pozostaje więc wdzięczna losowi, że ten dał jej możliwość realizowania największej pasji. Dzięki coraz to nowszym projektom Gąsiewska nabiera niezbędnego doświadczenia. Ma nadzieję, że trud włożony w ich realizacje przyniesie zadowolenie widzom.